FESTIVAL | QUEER-O-KLUB | RJEČNIK | VODIČ

Slavenski Pride razbijen od strane policije

objavljeno:

17. 05. 2010.

autor:Unatoč zabrani državnih vlasti Republike Bjelarus, hrabri i odlučni borci za ljudska prava, bjeloruski i ruski LGBT aktivisti i aktivistkinje održali su i subotu 15. svibnja Povorku ponosa lezbijki, gejeva, biseksualnih i transrodnih osoba u Minsku. Njih tridesetak, prema izvještajima svjetskih agencija, marširalo je desetak minuta noseći dvanaest metara dugu zastavu Duginih boja – simbol svjetskog LGBT pokreta – uzvikujući parole „Gay jednakost“, „Ne homofobiji“, „Jednaka prava za sve“, „Danas zabranjuju gejeve i lezbijke, sutra će zabraniti vas!“ Bio je to prvi, ma koliko dramatični i teški, „Slavenski Pride“ marš.

Zagreb Pride podržava Slavenski Pride u Minsku i uhićene aktiviste i aktivistkinje

Miran i nenasilan skup za ljudska prava i prava LGBT osoba presrela je i razbila specijalna policija koja je prvo otela zastavu, kao da se radi o nekom simbolu mržnje ili nasilja, a ne bojama mira i ljubavi, i potom uhitila osam aktivistkinja i aktivista. Zagreb Pride ističe kako su LGBT osobe u Republici Bjelarus izložene državnom teroru i represiji. Ljudska i građanska prava, pravo na javno okupljanje, pravo na slobodu izražavanja, uključujući i izražavanje seksualnih i rodnih identiteta, su jučer u subotu u Minsku brutalno gažena. To dokazuju i snimke koje su postavljenje na internet:

U današnjem priopćenju za medije, Zagreb Pride je izrazio solidarnost i podršku “našoj braći i sestrama u Bjelorusiji i njihovim nastojanjima za slobodu i jednakost svih ljudi, jer njihova borba je i naša borba. Poznato nam je što znači živjeti u represivnom autoritarnom i homofobnom političkom režimu koji ne poštuje ljudska prava, posebice prava LGBT osoba”.

Zagreb Pride pozvao je danas Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija da u ime Republike Hrvatske uputi diplomatskim predstavnicima Republike Bjelarus apel da se uhićeni aktivisti i aktivistkinje odmah puste i da osudi kršenje međunarodnih povelja i konvencija, kršenje ljudskih prava, posebice prava na javno okupljanje.

Foto: boxturtlebulletin.com (Privođenje Nikolaia Alekseeva)Komentirajte!

Unesite komentar ili trackback s drugih stranica. Komentare mozete pratiti i putem RSS kanala.

CAPTCHA Image
Refresh Image
*

Spam protection by WP Captcha-Free

NEWSLETTER

Vaša email adresa:

OMG!
Opasno Mudre Gej-novosti
Srđan Sandić
Hiperinflacija emocija


Kosmogina
Pitchkanterije


Igor Grabovac
Ružičasti stetoskop
Marino Čajdo
Cocktail


Dominik Colins
Qoohanje za romantike