FESTIVAL | QUEER-O-KLUB | RJEČNIK | VODIČ

Crkveni PR

objavljeno:

12. 05. 2010.

autor:Dvije dobre vijesti vezane uz Crkvu u istom danu? Nemoguće! Šalimo se, ali zbog svih zbivanja posljednjih tjedana polako smo izgubili vjeru da je takvo što moguće. Krenimo od najpozitivnijih vijesti: austrijski je kardinal kazao da crkva mora poštovati dugotrajne i monogamne veze između osoba istog spola. Kardinal Christoph Schönborn tim će izjavama sasvim sigurno raspaliti konzervativne katolike, a dodao je i da crkva mora razmisliti o protivljenju ponovnom braku razvedenih oosba.

Schönborn je medijima kazao da je visokopozicionirani kardinal Angelo Sodano „jako naštetio“ žrtvama svećenika pedofila, kada je omalovažio izvješća o široko rasprostranjenom zlostavljanju djece od strane svećenika, nazvavši takva izvješća „tračevima“.

Schönborn je dalje Sodana optužio da je zaustavio istragu u Vatikanu o navodnom seksualnom zlostavljaču 1990-ih te da je današnji papa Ratzinger želio nastaviti istragu protiv kardinala Hans Hermann Groera, ali se Sodano, tadašnji državni tajnik Vatikana, upleo. Groer je dao ostavku 1998. godine, a njegove će žrtve ostati bez pravde jer je 2003. umro. Ove izjave dobivaju na važnosti kada se zna da je Schönborn kardinal blizak Benediktu XVI., a mnogi smatraju da je potencijalni nasljednik 83-godišnjeg pape.

Crkva inače smatra da homoseksualci i lezbijke ne biraju doživjeti privlačnost prema istom spolu, ali da su, zbog prirode takve privlačnosti, pozvani voditi život u celibatu. Ali Schönborn se tome suprotstavio. „Morali bismo imati više razumijevanja za takve veze. Stabilna veza je mnogo bolja od bilo kakvog promiskuiteta.“

A istog je dana papa Benedikt XVI. kazao da je odgovornost za zločine ipak na crkvi. Pazio je da usput ne „rebne“ homoseksualce, što drugi kardinali u posljednjih nekoliko mjeseci nisu uspijevali, a nije krivio niti same zlostavljače niti biskupe koji ih nisu uspijevali zaustaviti. Sve je to izrekao prije puta u Portugal, a vjerojatno je riječ o „damage control“ strategiji jer je Portugal kao superkatolička zemlja došao u Vatikanu na zao glas legalizacijom abortusa, a nedavni skandali ne pomažu „guranju“ zakona koje bi Vatikan rado vidio.


Foto: Wikimedia.com


Komentirajte!

Unesite komentar ili trackback s drugih stranica. Komentare mozete pratiti i putem RSS kanala.

CAPTCHA Image
Refresh Image
*

Spam protection by WP Captcha-Free

NEWSLETTER

Vaša email adresa:

OMG!
Opasno Mudre Gej-novosti
Srđan Sandić
Hiperinflacija emocija


Kosmogina
Pitchkanterije


Igor Grabovac
Ružičasti stetoskop
Marino Čajdo
Cocktail


Dominik Colins
Qoohanje za romantike