FESTIVAL | QUEER-O-KLUB | RJEČNIK | VODIČ

Mi smo ateizam

objavljeno:

23. 12. 2011.
Mi smo ateizam

Kampanja It’s Gets Better ucrtala je put brojnim drugim inicijativama koje su se ovim jednostavnim modelom komunikacije putem video poruka odlučile obratiti široj javnosti. Nastala je na tim temeljima i kampanja WeAreAtheism, koja obuhvaća niz videa osoba koje se smatraju ateistima a potiču i druge istih ili sličnih stavova na izlazak iz ormara s ciljem izgradnje zajednice koja će se podupirati na svjetskoj razini.

Kampanja je krenula ove jeseni s Sveučilišta u Kansasu a glavni joj je cilj, prema riječima jedne od inicijatorica Amande Brown, promijeniti način na koji se ateizam promatra. „Želimo da svi vide kako smo normalan dio društva, s djecom i životima, te doprinosimo zajednici.“

Inicijativa je pokrenuta kada je Brown sa svojim suprugom upoznala djevojku, tinejdžerku, koja je zlostavljana u školi zbog toga što je odbila sudjelovati za vrijeme školske molitve.

Projekt se uvelike oslanja na iskustvo LGBT zajednice te koristi istu terminologiju zbog povezanosti problematika. Kao što izlazak iz ormara podiže svijest u društvu o postojanju LGBT osoba, ista je priča i sa ateistima.

Gotovo svaki dan se na službenoj stranici uploadaju dva nova videa, a sudjeluju sve generacije, od najmlađih do najstarijih, koji tvrde kako im je gledanje videa pomoglo da se osjećaju manje izoliranima a u nekim slučajevima čak i pomoglo pri iskoraku obitelji i prijateljima.

Zasada nije bilo negativnih reakcija na novu ateističku inicijativu u SAD-u. Inicijatori se pozivaju na informaciju kako je doslovno milijun ateista samo u toj državi, no unatoč tome se osjećaju usamljeno. „Izlazak iz ormara je jedini način da promijenimo javnu percepciju ateizma“, složni su.

Pitanje izjašnjavanja na religijskoj osnovi bilo je aktualno i na posljednjem popisu stanovništva u Hrvatskoj, a slične se kampanje pokreću uoči svih sličnih cenzusa. O postotku izjašnjenih po određenoj religijskoj osnovi, naime, ovisi sam odnos državne administracije prema određenoj religijskoj skupini te argumentiranje na njihovu brojnost u svakom sučeljavanju, stoga ne iznenađuje da je ovo pitanje aktualno diljem svijeta.

Videe WeAreAtheism kampanje možete pogledati i na njihovom službenom YouTube kanalu.


Komentirajte!

Unesite komentar ili trackback s drugih stranica. Komentare mozete pratiti i putem RSS kanala.

CAPTCHA Image
Refresh Image
*

Spam protection by WP Captcha-Free

NEWSLETTER

Vaša email adresa:

OMG!
Opasno Mudre Gej-novosti
Srđan Sandić
Hiperinflacija emocija


Kosmogina
Pitchkanterije


Igor Grabovac
Ružičasti stetoskop
Marino Čajdo
Cocktail


Dominik Colins
Qoohanje za romantike