FESTIVAL | QUEER-O-KLUB | RJEČNIK | VODIČ

Situacija u školama u Sloveniji obeshrabrujuća za LGBT nastavnike

objavljeno:

23. 02. 2011.
Situacija u školama u Sloveniji obeshrabrujuća za LGBT nastavnike

autor:Slovenski informativni centar LEGEBITRA, objavio je na Valentinovo rezultate opsežnog istraživanja o položaju LGBT osoba obrazovnih radnika i radnika u školskom sustavu u Sloveniji.


Anketni uzorak obuhvatio je 123 LGBT pedagoških radnika i radnica, u omjeru 37% lezbijki, 37% gejeva i 26% biseksualnih osoba. Gotovo 27% ispitanika je zaposleno u osnovnim školama, 28% u srednjim, 28% na fakultetu, samo 7% u dječijim vrtićima, a 10% u obrazovnim upravama.

Rezultati “uglavnom odražavaju duboko nerazumijevanje školske sredine na osobne sklonosti i istaknuta je snažna potreba za dodatnim obrazovanjem na specifične okolnosti istospolne orijentacije svih zaposlenih u obrazovnim institucijama”, navodi se u izvješću LEGEBITRA-e. Ovo istraživanje je pretežno provedeno kako bi se “senzibilizirao javni interes za aktivan pristup za promjenu, dugoročne strategije i konkretne planove za smanjenje homofobije u školama.”

Gotovo 80% ispitanika je “outano” na radnom mjestu, te su reakcije okoline u najvećem postotku pozitivne ili neutralne te većina ispitanika nije bila izložena fizičkom nasilju nakon outanja.

Psihološko ili verbalno zlostavljanje iskusilo je gotovo 82% biseksualaca, 34% gejeva i 35% lezbijki.Najveći postotak verbalnog ili psihičkog zlostavljanja zabilježena je u srednjim školama, gotovo 64% posto ispitanika.

Zaposlenici su napomenuli da razgovor o seksualnoj orijentaciji u učionici izbjegavaju jer smatraju da bi učenici, kolege, roditelji i lokalne sredine mogle to protumačiti kao promoviranje istospolne ljubavi.

Radna okolina je za 60% ispitanika tolerantna, ali zabrinjavajući podatak je da je skoro 20% ispitanika navelo svoju radnu okolinu kao homofobnu.

Također je u istraživanju napomenuto da škole nemaju podršku sustava koji bi eksplicitno zaštitio nastavnike od diskriminacije na osnovi osobne sklonosti te je prisutan strah od viktimizacije i gubitka radnog mjesta.

Svi ispitanici su izrazili snažnu potrebu za dodatnom obukom osoblja u obrazovnim ustanovama i predlažu sudjelovanje stručnjaka s tog područja.

Za njihov rad i blagostanje potrebno je zaposlenicima omogućiti pozitivno radno okruženje i punu podršku svojih nadređenih.


Komentirajte!

Unesite komentar ili trackback s drugih stranica. Komentare mozete pratiti i putem RSS kanala.

CAPTCHA Image
Refresh Image
*

Spam protection by WP Captcha-Free

NEWSLETTER

Vaša email adresa:

OMG!
Opasno Mudre Gej-novosti
Srđan Sandić
Hiperinflacija emocija


Kosmogina
Pitchkanterije


Igor Grabovac
Ružičasti stetoskop
Marino Čajdo
Cocktail


Dominik Colins
Qoohanje za romantike