- Queer.hr - http://queer.hr -

Gejevi i lezbijke su dio Srbije

Posted By On February 23, 2011 @ 10:31 am In Politika,Regionalna | No Comments

Gej lezbijski info centar (GLIC) je danas predstavio svoj ćirilični logo i time postao jedina LGBT organizacija i jedna od rijetkih nevladinih organizacija u Srbiji koja ima ćirilični logo.
 
Predrag M. Azdejković, predsjednik GLIC-a rekao je da ovim potezom žele pokazati da su gej muškarci, lezbijke, biseksualne i transseksualne osobe sastavni dio Srbije i srpske kulture: „Tijekom godina LGBT osobe su davale veliki doprinos srpskoj povijesti, znanosti i kulturi, koji je ostao nezabilježen jer su, zbog velike društvene homofobije skrivale svoj spolni identitet. Zbog skrivanja danas imamo situaciju da je homoseksualnost došla sa Zapada i da je to pitanje pomodarstva i modernog doba, iako su LGBT osobe bile prisutne na ovim prostorima i u ovoj kulturi kroz čitavu povijest srpskog naroda.“
 
Iz navedenih razloga, GLIC poziva LGBT osobe u Srbiji da budu ponosne na svoj identitet, da ga više ne kriju, nego da ga prihvate kao jedan važan dio njihove osobnosti, a građane Srbije da ne odbacuju „svoju braću i sestre koji su drugačiji“.

Svoj proglas Azdejković završava pozivom na inkluzivnost prema zajednici, ali i prema zajedničkom nasljeđu: „Gejevi i lezbijke su dio Srbije, a Srbija je dio nas.“

Sukladno sadržaju izjave, u svom današnjem priopćenju za medije, GLIC je u privitku medijima odaslao i priopćenje na ćirilici.


Article printed from Queer.hr: http://queer.hr

URL to article: http://queer.hr/1443/gejevi-i-lezbijke-su-dio-srbije/

Copyright © 2011 Queer.hr. All rights reserved.