FESTIVAL | QUEER-O-KLUB | RJEČNIK | VODIČ

Šime Lučin: “Moramo raditi na promjeni klime u hrvatskom društvu”

objavljeno:

26. 11. 2011.
Šime Lučin: “Moramo raditi na promjeni klime u hrvatskom društvu”

autor:Šime Lučin još je jedan kandidat Kukuriku koalicije s kojim smo imali čast popričati. Rođen je 04. studenoga 1958. godine u Trogiru te je završio Fakultet političkih znanosti. U 2000. godini bio je nositelj zajedničke liste SDP-a i HSLS-a u 9. izbornoj jedinici za Sabor te je nakon pobjede na izborima, bio Ministar unutarnjih poslova i gradonačelnik Trogira. LGBT populaciji Lučin je poprilično poznat, pošto je jedan od rijetkih političara koji uredno prisustvuje i podržava zagrebačke Prideove. Na ovogodišnjem izboru homofrenda desetljeća, Prajdovci su o njemu napisali: “Šime je u svemu tome bio prvi, na početku možda i jedini. Nositelj prajdizanske spomenice 2002., i čovjek koji je prepoznao da socijaldemokracije nema bez emancipacije i ravnopravnosti, Šime Lučin je dokazani prijatelj hrvatske gej zajednice.”

Zašto SDP izbjegava jasno se odrediti prema LGBT pitanjima i eventualnim promjenama zakonodavstva?

SDP se kroz svoje političko djelovanje uvijek borio za prava LGBT osoba, počevši sa Zakonom o istospolnim zajednicama kao i zagovaranjem donošenja Zakona o registriranom partnerstvu.

Jesu li to ustupci konzervativnijem, desnijem dijelu populacije?

Ne smatram da je desniji dio populacije nužno protiv LGBT prava, ali ako mislite da SDP radi ustupke homofobnom dijelu populacije onda ste u krivu. Mislim da je nemoguće raditi ustupke homofobnom dijelu populacije sudjelujući u gay prideovima, osuđujući u javnim istupima homofobne izjave i postupke te zagovarajući zakone poput Zakona o registriranom partnerstvu.

Biste li podigli ruku za legalizaciju istospolnih brakova?

Naravno.

Biste li podržali LGBT stranačkog kolegu/kolegicu u kandidaturi za više/istaknutije mjesto?

Neupitno. Spolna orijentacija nikad nije utjecala na moj odnos prema ljudima.

Kako ocjenjujete trenutnu kvalitetu zaštite LGBT prava u Republici Hrvatskoj?

Mislim da su zakoni daleko ispod očekivane i potrebne razine. Ne samo da treba ići u izmjenu i dopunu postojećih zakona, već se treba potruditi da se postojeći, ali i svi novi zakoni, adekvatno provode.

Što ćete učiniti da poboljšate zaštitu LGBT prava?

Nastaviti ću podržavati i promicati prava LGBT zajednice. Smatram da moramo raditi na promjeni klime u hrvatskom društvu i da što više javnih i poznatih osoba mora istupiti i zalagati se za ravnopravnost. Kampanja „Jer nam je stalo“ je po mom mišljenju pun pogodak. Ljudi koji su uzor mladima i koji su uspješni u svom poslu podržali su kampanju, a na meni i drugim političarima koji podupiru LGBT zajednicu je da takve kampanje i trud pretočimo u zakone.

Jeste li upoznati sa predizbornim zahtjevima Centra za ravnopravnost i pojasnite podržavate li pojedine zahtjeve?

Da, upoznat sam sa zahtjevima i podržavam ih u cijelosti. Na kraju krajeva, većinu zahtjeva koje navodite zagovarao sam u Saboru i u javnosti, uključujući i zahtjev za izmjenama Zakona o državnim maticama.

Ima li u Vašoj stranci otvoreno deklariranih LGBT osoba te u slučaju ako ih nema, što mislite zašto ih nema? Ako ih ima, kako je ta osoba prihvaćena u stranci?

Iskreno, ne znam. Zapravo, kad malo bolje razmislim, znam seksualnu orijentaciju onih članova koji su u braku. Nadam se da ću uskoro istim putem saznati i o orijentaciji članova koji su LGBT osobe.

Kako biste reagirali da Vam je dijete LGBT?

Dijete kao dijete. Treba mu podrška, razumijevanje i ljubav. Jedina razlika je to što bi mi bilo teže zbog toga jer znam s kakvim bi se teškoćama i opasnostima moje dijete bilo prisiljeno suočavati.


Komentirajte!

Unesite komentar ili trackback s drugih stranica. Komentare mozete pratiti i putem RSS kanala.

CAPTCHA Image
Refresh Image
*

Spam protection by WP Captcha-Free

NEWSLETTER

Vaša email adresa:

QUEER, GEEK &OMG
I to se proizvodi


Hipster Dyke
Od L do Z


Srđan Sandić
Hiperinflacija emocija


Josipa Petek
Bi-spolarizacija


Igor Grabovac
Ružičasti stetoskop
Marino Čajdo
Cocktail


Dominik Colins
Qoohanje za romantike