FESTIVAL | QUEER-O-KLUB | RJEČNIK | VODIČ

Mirela Holy: “Javnost pati od patrijarhalnih predrasuda prema seksualnim manjinama!”

objavljeno:

29. 11. 2011.
Mirela Holy: “Javnost pati od patrijarhalnih predrasuda prema seksualnim manjinama!”

autor:Mirela Holy poznata je politička ličnost pripadnicima LGBT zajednice. Rođena je 15. prosinca 1971. godine u Zagrebu te je po završetku osnovne škole upisala Školu za primijenjenu umjetnost u kojoj je završila smjer odjevni (modni) dizajn. Po završetku srednje škole, zaključuje kako je njen modni ukus nedovoljno komercijalan te upisuje Filozofski fakultet u Zagrebu na kojem je diplomirala na katedrama za etnologiju i komparativnu književnost, magistrirala na znanosti o književnosti te doktorirala na kulturalnim studijima, u sklopu znanosti o književnosti. U SDP je ušla 1998. godine i prošla je pravi put od “baze” do “središnjice” te je članica Predsjedništva Foruma žena SDP-a Grada Zagreba, članica Izvršnog odbora SDPH, voditeljica Eko foruma SDPH, predsjednica Savjeta za zaštitu okoliša SDPH te saborska zastupnica. Ova, po mnogima, najneobičnija članica Sabora žestoka je zagovarateljica važnosti problematike zaštite okoliša i već godinama se bori za ravnopravnost spolova i svih manjina u Hrvatskoj te tako i LGBT manjine. Redovni je gost na Povorkama ponosa.

Na koji način podržavate prava LGBT osoba i LGBT zajednicu?

Političkim djelovanjem u Saboru i van njega: sudjelovanjem na Povorkama ponosa u mom rodnom gradu te na drugim događanjima u organizaciji LGBTQ zajednice, suradnjom s LGBTQ aktivistima i aktivisticama i zagovaranjem prava seksualnih manjina u medijima.

Što se još može – konkretno – učiniti na podizanju vidljivosti LGBT osoba u društvu?

Poboljšati zakonsku i podzakonsku regulativu te provoditi oštru, zakonom predviđenu represiju nad bilo kojim oblikom nasilja nad seksualnim manjinama. Naime, često je najučinkovitija prevencija budućih nasilnih činova stroga i pravedna represija. No, smatram kako je najvažnije educirati javnosti koja u velikoj mjeri još uvijek pati od patrijarhalnih predrasuda prema seksualnim manjinama.

Biste li podržali LGBT kolegu ili kolegicu u kandidaturi za više/istaknutije mjesto?

Da, ukoliko bih smatrala da se radi o kvalitetnom/oj kandidatu/kinji. Za mene seksualna orijentacija kolegica i kolega nije ni negativni, ali ni pozitivni čimbenik diskriminacije.

Biste li podržali – i kako – outanje LGBT političara?

Da. Javno: politički i medijski.

Što je, po Vašem mišljenju, najveća prepreka većoj liberalizaciji prava LGBT osoba?

Patrijarhalne predrasude društva u kojem živimo a koje se boji svega što je drugačije od tzv. ‘mainstream’ predodžbe pravog Hrvata ili Hrvatice: heteroseksualna orijentacija i katolička vjeroispovijest.

Kako ocjenjujete trenutnu kvalitetu zaštite LGBT prava u Republici Hrvatskoj?

Lošom. Zakonima još uvijek nije osigurana jednakopravnost seksualnih manjina, a i u dijelu u kojem postoji zakonska zaštita ista se, nažalost, ne provodi i u praksi.

Što ćete učiniti da poboljšate zaštitu LGBT prava?

I dalje ću zagovarati donošenje zakona i podzakonskih akata kojima će prava seksualnih manjina biti izjednačena s pravima svih drugih građana/ki Hrvatske. U prvom valu to su sigurno izmjene Zakona o osobnom imenu, Zakona o državnim maticama, Zakona o strancima, donošenje Pravilnika o skrbi transrodnih osoba, Zakona o registriranom partnerstvu ili izmjena Obiteljskog zakona. Osim toga ću i dalje javno, medijski, promovirati prava seksualnih manjina.

Jeste li upoznati sa predizbornim zahtjevima Centra za ravnopravnost i pojasnite podržavate li pojedine zahtjeve?

Jesam. Podržavam.

Ima li u Vašoj stranci otvoreno deklariranih LGBT osoba te u slučaju ako ih nema, što mislite zašto ih nema? Ako ih ima, kako je ta osoba prihvaćena u stranci?

Ima. Njihova seksualna orijentacija nema utjecaja na njegov položaj u stranci ni u pozitivnom, ni u negativnom smislu.

Kako biste reagirali da Vam je dijete LGBT?

Isto kao i da je strejt.


Komentirajte!

Unesite komentar ili trackback s drugih stranica. Komentare mozete pratiti i putem RSS kanala.

Spam protection by WP Captcha-Free

NEWSLETTER

Vaša email adresa:

Igor Grabovac
Ružičasti stetoskop


Srđan Sandić
Hiperinflacija emocija


Kosmogina
Pitchkanterije
OMG!
Opasno Mudre Gej-novosti
Dominik Colins
Qoohanje za romantike