FESTIVAL | QUEER-O-KLUB | RJEČNIK | VODIČ

Dragutin Lesar: “Šovinizam i homofobija mi idu na živce”

objavljeno:

23. 11. 2011.
Dragutin Lesar: “Šovinizam i homofobija mi idu na živce”

autor:Dragutin Lesar predsjednik je Hrvatskih laburista, stranke koja je po našoj anketi najomiljenija među LGBT populacijom. Rođen je 04. ožujka 1956. u selu Mačkovec nedaleko od Čakovca. Po zanimanju je organizator prodaje i jedan od osnivača današnjeg Sindikata neindustrijskih radnika i namještenika te je ujedno bio i prvi predsjednik. Od 1991. do 1996. bio je predsjednik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske.

Politikom se počinje aktivnije baviti 1996. godine ulaskom u Hrvatsku narodnu stranku (HNS) te na lokalnim izborima 1997. i 2001.nositelj je stranačke liste za Skupštinu Međimurske županije te je biran za zamjenika župana. Saborski zastupnik postaje 2003. godine te obnaša tu funkciju sve do istupanja iz HNS-a nakon čega nastavlja svoj mandat kao nezavisni zastupnik. Godine 2010. osniva stranku Hrvatski laburisti- stranka rada, čiji je prvi predsjednik. Po njegovim riječima: “Osnivačima stranke pridružio sam se jer smatram da postojeće političke stranke nisu dale odgovor na krizu liberalnog kapitalizma i da politika stranke mora izvirati iz društvenih vrijednosti slobode, demokracije, istine, pravde, poštenja, društvene solidarnosti i zaštite dostojanstva rada.”

 

Koje društvene vrijednosti zastupaju Laburisti? 

Rad, poštenje, znanje, istinu i društvenu pravednost. Bit ćemo lokomotiva borbe za pravednost.

Koje su tri konkretne vrijednosti koje Vi osobno, ali i kao vođa stranke zastupate?

Zagovaramo referendum o svim važnijim društvenim pitanjima, zahtjevamo promjenu Ustava kgojom će za raspisivanje referenduma biti dovoljno 5% prikupljenih potpisa od upisanih birača. Građani moraju više participirati u odlukama od vitalnog značaja za vlastitu budućnost.

Protivimo se vladajućem neoliberalnom gospodarskom konceptu, uloga države mora biti ispravljanje pogrešaka tržišta. Gospodarstvo je u gubitku, banke su u dobitku, ne treba biti obrnuto, ali je očito da bez ulaganja u gospodarstvo neće biti novih radnih mjesta, a realna plaća će i dalje padati. Trenutno 2/3 građana primaju manje od iznosa prosječne plaće. Daljnje socijalno raslojavanje društva moramo zaustaviti i zato je potrebna aktivna uloga države i strategija izlaska iz recesije, kao i jasna razvojna strategija.

Kleptokratsko ponašanje vlasti i pojedinaca u politici treba u potpunosti onemogućiti uvođenjem političkog kodeksa kojim se neće dopustiti da se politikom bavi netko tko se ogriješio o zakon.

Kako biste i što biste odgovorili kritičarima koji Vas optužuju da vodite sindikalnu stranku?

 Da su zaboravili na ljude koji žive od svog rada, na radnike koji ne nose samo šljemove na glavi nego i na radnike znanja. Laburisti su mlada politička stranka koja će na ovim izborima pokazati da ima veliku podršku građana upravo zato što zastupamo one koji žive od svog rada.

Kako ocjenjujete trenutnu kvalitetu zaštite LGBT prava u Republici Hrvatskoj?

Nedostatnom. Zaštita ovisi o pravima, podržavamo napore LGBT zajednice. Zauzimamo se za jednakost i slobodu u izboru partnera i podržavamo istospolne zajednice, a osobito smo osjetljivi na diskriminaciju i nasilje prema članovima LGBT zajednice . Zakon mora omogućiti registraciju zajednice s pravima zajedničke imovine, socijalne skrbi, radnog prava, naslijeđivanja i drugih prava koji se trenutno ne nalaze u Zakonu o istospolnim zajednicama i još daleko su od prava koja proizlaze iz braka odnosno prava heteroseksulane zajednice.

Što ćete učiniti da poboljšate zaštitu LGBT prava?

Laburisti zastupaju sve koji žive od svoga rada, a članovi LGBT također su radnici, stoga smo posebno osjetljivi na Zakon o radu koji ne respektira postojanje LGBT zajednice i LGBT pojedince stvalja u diskriminirajući položaj.

Možemo se javno i u Saboru zauzeti za bolju regulaciju i ozakonjenje prava koja smo spremni podržati.

Jeste li upoznati sa predizbornim zahtjevima Centra za ravnopravnost i pojasnite podržavate li pojedine zahtjeve?

Upoznat sam, možda ne u potpunosti. Lakše je reći što laburisti ne podržavaju, a to je pravo na usvajanje djece, ukoliko je to u ovom trenutku zahtjev. Smatramo da mnoga druga prava nisu konzumirana, koja će društvo lakše prihvatiti, a bojimo se da usvojenu djecu od strane istospolne zajednice očekuje stigmatizacija.

Ima li u Vašoj stranci otvoreno deklariranih LGBT osoba te u slučaju ako ih nema, što mislite zašto ih nema? Ako ih ima, kako je ta osoba prihvaćena u stranci?

Nema, barem ja ne znam. Ne znam zašto ih nema, ali u svakom slučaju to nije tema koja je u stranci tabu. Mlada smo stranka, pojedinci tek formiraju političke i društvene stavove koje zastupamo kao stranka. Laburisti podržavaju prava LGBT zajednica pa ćemo privatiti svakog člana takve zajednice ukoliko s nama želi podijeliti svoj politički i društveni angažman.

Kako biste reagirali da Vam je dijete LGBT?

Dijete je dijete. Za mene je ljubav i podrška je na prvom mjestu.

Mislite li da je hrvatsko društvo spremno za veću toleranciju i integraciju, ne samo LGBT osoba, nego i općenito manjina?

Društvo je spremno onoliko koliko ga pripremamo. Političari naravno imaju posebnu odgovornost. Vrijeme je u svakom slučaju potrebno. Znamo da su žene svoje elementarno biračko pravo ostvarile početkom 20. stoljeća, a u nekim zapadnim zemljama čak i u drugoj polovici stoljeća. Mislim da je naše društvo spremno za veću toleranciju i integraciju, kako LGBT osoba, tako i manjina po različitim osnovama. Više demokracije nam neće škoditi, dapače.

Kako biste postupili s političarima ili javnim osobama koje se javno izjašnjavaju kao nacionalisti i/ili homofobi?

Odvajam nacionalizam i šovinizam. Isključivost svakako nije zdrava, a šovinizam i homofobija mi idu na živce.


Komentirajte!

Unesite komentar ili trackback s drugih stranica. Komentare mozete pratiti i putem RSS kanala.

Spam protection by WP Captcha-Free

NEWSLETTER

Vaša email adresa:Kalimero
Trešmašina


Srđan Sandić
Hiperinflacija emocija


Igor Grabovac
Ružičasti stetoskop