FESTIVAL | QUEER-O-KLUB | RJEČNIK | VODIČ

Beograd Pride 10.10.2010.

objavljeno:

7. 09. 2010.

autor:Na stranicama radija B92 objavljen je datum održavanja Beogradske povorke ponosa.
Kako saznaju, povorka će se okupiti u centru Beograda, a ne na platou ispred Palače Srbija, kako se spekuliralo u javnosti.

Inače, održavanje Povorke ponosa već je podržao dio članova Vlade Srbije, među kojima i ministar policije Ivica Dačić i ministar za ljudska i manjinska prava Svetozar Čiplić, kao i većina parlamentarnih stranaka u Srbiji. Organizatori su izjavili da će Paradom ponosa tražiti od države da se sistemski obračuna s nasiljem i diskriminacijom.

Oni navode da se na Paradu ne gleda kao na krajnji cilj, već kao na sredstvo kojim će se društvu skrenuti pažnja na probleme s kojima se LGBT populacija u Srbiji svakodnevno suočava.

“Paradu ponosa 2010. vidimo kao inkluzivan događaj, kao miran i nenasilan javni skup i mjesto gdje ćemo svi zajedno pokazati da lezbijke, gay, biseksualne i transrodne osobe (LGBT) u Srbiji mogu slobodno i bez straha prošetati ulicama Beograda uz podršku svih koji se zalažu za ravnopravnost, toleranciju i poštivanje ljudskih prava”, navodi se u priopćenju organizatora.

Organizacijski odbor je donio odluku da se tijekom 10 dana prije održavanja Parade, organizira “Tjedan Pridea” – manifestacija koja će uključivati niz kulturnih i umjetničkih događaja, kao i debate, čiji je cilj uspostavljanje konstruktivne komunikacije između predstavnika LGBT populacije i građana.

Prošle godine, Povorka ponosa u Beogradu bila je zabranjena dan pred planirano održavanje 20. rujna.

Organizatori su na sastanku s premijerom Mirkom Cvetkovićem 19. rujna 2009. od MUP-a Srbije dobili rješenje u kojem se navodi da ne postoje uvjeti za to da se povorka održi bez incidenata na Platou ispred Filozofskog fakulteta, gdje je bila zakazana.

Organizacijski odbor je tada ocijenio da je “država kapitulirala pred prijetnjama nasiljem”, kao i da im je policija predložila da skup održe na Ušću ili na platou ispred Palače Srbije na Novom Beogradu, ali da oni to nisu prihvatili, jer bi to predstavljalo izdaju principa Povorke ponosa.
Za danas je zakazana konferencija za medije s organizatorima, gdje će biti najavljeno mjesto i vrijeme održavanja povorke.

Foto: parada.rs/


Komentirajte!

Unesite komentar ili trackback s drugih stranica. Komentare mozete pratiti i putem RSS kanala.

CAPTCHA Image
Refresh Image
*

Spam protection by WP Captcha-Free

NEWSLETTER

Vaša email adresa:

OMG!
Opasno Mudre Gej-novosti
Srđan Sandić
Hiperinflacija emocija


Kosmogina
Pitchkanterije


Igor Grabovac
Ružičasti stetoskop
Marino Čajdo
Cocktail


Dominik Colins
Qoohanje za romantike