FESTIVAL | QUEER-O-KLUB | RJEČNIK | VODIČ

Žena za volanom: prijetnja društvu

objavljeno:

27. 11. 2011.
Žena za volanom: prijetnja društvu

PROČITAJTE SVE O 16 DANA AKTIVIZMA:

Stup srama hrvatske politike – gdje su žene?
Žena za volanom: prijetnja društvu
Protiv nasilja ne može se brojkama

Ne, naslov nije izvučen iz kakve izjave nekog s našeg područja, premda ni to ne bi bilo iznenađujuće. Radi se o Saudijskoj Arabiji koja je trenutno jedina država na svijetu koja ženama brani vožnju automobila!

Naime, prije dva mjeseca tamošnji je sud osudio ženu na deset udaraca bičem jer su je ulovili kako vozi. Naravno, kako bi se izbjegao međunarodni skandal jedne od progresivnijih država Bliskog Istoka, saudijski je kralj odmah objavio apel da se presuda ukine.

Shaima Jastaniya, osuđena vozačica, uložila je žalbu, a iako su joj iz kraljevske obitelji telefonom poručili kako će presuda biti poništena, mediji prenose da je ista još uvijek na snazi. Ultra-konzervativne struje u vladi navodno žele napraviti primjer od nesretne vozačice svim ženama koje bi se usudile sjesti za volan. Istovremeno, dva novinara koja su se drznula objaviti priču koja se proširila čitavim svijetom također su trenutno u sudskom procesu; a zbog istog se „prekršaja“ trenutno sudi još tri žene.

Radikali unutar vlade lobiraju za daljnju zabranu vožnje ženama jer u suprotnom „u narednih deset godina zemlja više neće imati niti jednu djevicu“; propaganda kakve se ne moraju sramiti ni domaći političari u predizborno vrijeme.

Konzervativni akademici pak tvrde kako će se zemlja pretvoriti u grotlo zla ukoliko se zabrana ukine. Tako se u priopćenju Sveučilišta King Fahd (otprilike kombinacija zagrebačkog PMF-a i Rudarsko-geološkog fakulteta) navodi kako će žene vozačice uzrokovati val prostitucije, pornografije, homoseksualnosti i razvoda. Pomisao na ženu vozačicu Saudijcima je očito nevjerojatno seksualno nabijena, za razliku od uobičajenog stava prema njima u Hrvatskoj.

Ženska seksualnost je u Saudijskoj Arabiji, pak, jedan od stupova društva. O njoj se direktno razmišlja u svakoj situaciji, povezana je s obiteljskim ponosom i sramom, a tzv. „ubojstva iz časti“ nisu neuobičajena čak ni za kraljevske loze. Tako je jedna od princeza nedavno zatražila azil u Ujedinjenom Kraljevstvu zbog rođenja vanbračnog djeteta.

Zbog toga konzervativci pravdaju donošenje raznolikih apsurdnih zakona kako bi se zaštitila „ženska krepost“, pa čak i kada je u pitanju vožnja automobila. Čisto za informaciju, prema nekim istraživanjima muškarci su do tri puta učestaliji nesmotreni vozači, češće prave prekršaj ne vezanja zaštitnog pojasa, dva puta češće ulovljeni kako prekoračuju brzinu, pogrešno procjenjuju prednost u prometu i prolaze kroz crvena svjetla.

Subverzivne Saudijke se pak ne daju obeshrabriti, o čemu svjedoči i video ove žene koja je uploadala na YouTube snimku sebe za volanom kako bi ohrabrila i druge žene. Nažalost, i ona je zbog videa u sudskom procesu.


Komentirajte!

Unesite komentar ili trackback s drugih stranica. Komentare mozete pratiti i putem RSS kanala.

CAPTCHA Image
Refresh Image
*

Spam protection by WP Captcha-Free

NEWSLETTER

Vaša email adresa:

QUEER, GEEK &OMG
I to se proizvodi


Hipster Dyke
Od L do Z


Srđan Sandić
Hiperinflacija emocija


Josipa Petek
Bi-spolarizacija


Igor Grabovac
Ružičasti stetoskop
Marino Čajdo
Cocktail


Dominik Colins
Qoohanje za romantike