FESTIVAL | QUEER-O-KLUB | RJEČNIK | VODIČ

Crna Gora protiv diskriminacije

objavljeno:

29. 07. 2010.

autor:Skupština Crne Gore je 27. srpnja velikom većinom glasova (67 “za” 0,6 “protiv” i 4 suzdržanih) usvojila antidiskriminacijski zakon kojim se diskriminacija zabranjuje na temelju brojnih karakteristika, uključujući seksualnu orijentaciju i rodni identitet, izvijestio je Labris.

“Zabrana svakog oblika diskriminacije jedan je od ključnih koraka ka postizanju većeg stupnja demokracije i ostvarivanju vrijednosti tolerancije, ravnopravnosti i jednakih mogućnosti za sve”, navodi se u obrazloženju Prijedloga zakona.

Unatoč tomu što  bi ovaj zakon trebao dakle sankcionirati svaki vid diskriminacije, prema mišljenju zastupnika iz opozicije on nije dovoljan da bi se spriječili svi oblici diskriminacije koji su zabilježeni u Crnoj Gori.

Oksimoron predstavlja protivljenje upravo ministra za ljudska i manjinska prava: Ferhat Dinoša kritizirao je zabranu diskriminacije po osnovi seksualne orijentacije, jer se to kosi sa “moralnim načelima društva”.

Crna Gora je posljednja država zapadnog Balkana koja je usvojila antidiskriminacijski zakon, a prije nje je to učinila Makedonija, u travnju ove godine, ali je prethodno izbrisan članak kojim se zabranjuje diskriminacija na temelju seksualne orijentacije.

Lilit Poghosyan iz ILGE, koja nadgleda rad organizacija na zapadnom Balkanu, izjavila je:

“Čestitamo Crnoj Gori na ovom važnom zakonu i zadovoljstvo nam je vidjeti da sve zemlje na zapadnom Balkanu, osim Makedonije, uvode sveobuhvatne antidiskriminacijske zakone koji pružaju zaštitu od diskriminacije po svih 6 osnova koje zahtijeva EU, uključujući i seksualnu orijentaciju.”

Foto: montenegro-canada.comKomentirajte!

Unesite komentar ili trackback s drugih stranica. Komentare mozete pratiti i putem RSS kanala.

CAPTCHA Image
Refresh Image
*

Spam protection by WP Captcha-Free

NEWSLETTER

Vaša email adresa:

QUEER, GEEK &OMG
I to se proizvodi


Hipster Dyke
Od L do Z


Srđan Sandić
Hiperinflacija emocija


Josipa Petek
Bi-spolarizacija


Igor Grabovac
Ružičasti stetoskop
Marino Čajdo
Cocktail


Dominik Colins
Qoohanje za romantike