FESTIVAL | QUEER-O-KLUB | RJEČNIK | VODIČ

GSA: istraživanje

objavljeno:

2. 07. 2010.

autor:Info centar GSA javlja da je GSA danas u Medija centru u Beogradu predstavila istraživački izvještaj „PREDRASUDE NA VIDELO – HOMOFOBIJA U SRBIJI 2010.“

GSA u suradnji s Centrom za slobodne izbore i demokraciju (CeSID) već drugi put proveo je profesionalno istraživanje koje se bavi stupnjem homofobije u Srbiji i odnosom opće javnosti prema LGBT populaciji. Za razliku od 2008. godine istraživanje, pored javnog mnijenja, ovog puta obuhvaća i stavove LGBT populacije i potencijalnu diskriminaciju na radnom mjestu.

Istraživanje je provedeno tijekom ožujka 2010. godine, na reprezentativnom uzorku od 1.405 ispitanika.

Prema istraživanju, više od polovine građana Srbije, oko 56 posto, smatra da je homoseksualnost opasna po društvo, a dvije trećine anketiranih, 67 posto, smatra da je homoseksualnost bolest. 49% tvrdi da se nikada  ne bi pomirili s tim da je neka njima  bliska osoba gay.

Jedna od također naglašenih tema istraživanja bilo je i nasilje nad LGBT osobama. Tema nasilja otvorena je već u djelu u kojem su se ispitivale reakcije na pojavu u najbližem okruženju, gdje je utvrđeno da bi čak 17% roditelja nasiljem reagiralo na činjenicu da su im djeca gay, 7 posto uglavnom podržava nasilje a 5 u potpunosti podržava nasilje nad LGBT osobama.

Lazar Pavlović je rekao da je u istraživanju ohrabrujuće to što je sve više pripadnika LGBT populacije spremno u svom okruženju govoriti o svojoj seksualnoj orijentaciji i što su pripadnici te populacije sve vidljiviji u medijima. “LGBT osobe sve manje kriju svoju seksualnu pripadnost i time pokazuju da su spremni zauzeti se za svoj položaj bez posrednika. Ipak, poboljšanje njihovog položaja u Srbiji je još uvijek daleko”.

Veleposlanici Njemačke i Nozozemske u Srbiji Volfram Mas i Jon van Dartel ukazali su da je nivo ostvarenosti prava gay i lezbijske populacije u Srbiji važan i u procesu europskih integracija.

Čitavo istraživanje u PDF obliku možete skinuti ovdje: LINKLINK


Komentirajte!

Unesite komentar ili trackback s drugih stranica. Komentare mozete pratiti i putem RSS kanala.

CAPTCHA Image
Refresh Image
*

Spam protection by WP Captcha-Free

NEWSLETTER

Vaša email adresa:

OMG!
Opasno Mudre Gej-novosti
Srđan Sandić
Hiperinflacija emocija


Kosmogina
Pitchkanterije


Igor Grabovac
Ružičasti stetoskop
Marino Čajdo
Cocktail


Dominik Colins
Qoohanje za romantike