FESTIVAL | QUEER-O-KLUB | RJEČNIK | VODIČ

Boris Tadić primio delegaciju LGBT aktivista

objavljeno:

1. 07. 2010.


Predsjednik Srbije Boris Tadić podržao je održavanje Parade ponosa u Beogradu i jučer primio delegaciju gej i lezbijskih organizacija iz Srbije koje su činili aktivisti i aktivistkinje Gej lezbijskog info centra (Predrag Azdejković), Gej strejt alijanse (Lazar Pavlović) i Kvirija centra (Boban Stojanović i Alisa Kockar); prenose srbijanski mediji. Na sastanku se razgovaralo o položaju LGBT osoba u Srbiji s naglaskom na teškoćama u svakodnevnom životu i prijetnjama koje primaju te naporima kojima je LGBT pokret u Srbiji povećao vidljivost cjelokupne zajednice.

U priopćenu Press službe predsjednika Srbije stoji da je zajednički ocijenjeno kako će održavanje Parade ponosa predstavljati civilizacijski iskorak i pokazati da Srbija postaje društvo sigurno za sve svoje građane, bez obzira na njihovu različitost i seksualno opredjeljenje.

Boban Stojanović nam je rekao da je prijem LGBT aktivista u kabinet predsednika Republike Srbije Borisa Tadića značajan politički i simbolički potez: “On je pre svega usmeren na samu LGBT populaciju, ali i na sve druge građane, posebno one koji su skeptični u pogledu jednakosti njihovih LGBT sugrađana.

Nismo bili iznenađeni pozivom, jer jedan broj LGBT organizacija u Srbiji neprestano i vredno radi i takva zalaganja su morala da u nekom trenutku budu prepoznata od strane države. Verujemo da je inicijativa Queeria centra i Gej-strejt alijanse o prikupljanju 10.000 potpisa građana Srbije da podrže Povorku ponosa u Beogradu, inspirisala predsednika da nas pozove u svoj kabinet i o tome ozbiljno razgovara.

Ipak, ne može se zaobići činjenica da prijem sa sobom nosi i određene kontroverze. Mnogi, kao kontraargumente, iznose prošlogodišnje stavove Borisa Tadića koje je izneo tokom priprema za Povorku ponosa. Takođe, u javnosti su prisutne i njegove neafirmativne izjave o gej brakovima. Ipak, mi verujemo da naš aktivistički rad i javni angažman doprinose promeni svesti o problemima LGBT populacije i zato nismo previše iznenađeni pozitivnim odnosom predsednika Tadića prema LGBT zajednici u Srbiji.”

Foto: gayecho.com


Komentirajte!

Unesite komentar ili trackback s drugih stranica. Komentare mozete pratiti i putem RSS kanala.

CAPTCHA Image
Refresh Image
*

Spam protection by WP Captcha-Free

NEWSLETTER

Vaša email adresa:

OMG!
Opasno Mudre Gej-novosti
Srđan Sandić
Hiperinflacija emocija


Kosmogina
Pitchkanterije


Igor Grabovac
Ružičasti stetoskop
Marino Čajdo
Cocktail


Dominik Colins
Qoohanje za romantike