Popis stanovništva? Nema panike.

Ako želite prijaviti svoju sretnu istospolnu vezu, status uvjerenog agnostika, ili sustanara/ku, koji nisu prijavljeni na vašoj adresi, ali žive s vama jer dijelite domaćinstvo – slobodni ste da to i učinite, bez ikakvih posljedica.

Situacija A): Živim s curom/dečkom, ali on/ona nisu prijavljeni na toj adresi
Popisivači stanovništva nisu policija, niti smiju vaše podatke proslijediti igdje. Njih zanima koliko kućanstava postoji, a ne koliko je neprijavljenih potstanara. Maja Marković iz odsjeka za odnose s Državnog zavoda za statistiku objasnila je: „Osobe se popisuju na adresi gdje zaista žive, bez obzira imaju li tamo prijavljeno prebivalište ili ne.“


Situacija B): Nisam bio kod kuće kad je moja obitelj popisivana. Mogu li izmjeniti podatke koje su moji ukućani dali o meni?

Uz popisivače koji odlaze od kuće do kuće, postoje i popisni centri gdje se sakupljaju podaci. Pripadnost određenom centru određuje se prema mjestu stanovanja, i u njima osobe mogu zatražiti pristup svojim podacima. Međutim, bitno je naglasiti da ako su podaci već sakupljeni od strane popisivača, u upisnom će centru osoba moći do podataka doći samo ako je podatke o njemu/njoj davala neka druga osoba (što će biti naznačeno i u samoj Popisnici).


Situacija C): Ne osjećam se ugodno s mogućnošću da svoje podatke dajem pred obitelji ili pred cimerima – postoji li način da to izbjegnem?

Čak i ukoliko se radi o autanoj osobi, uz okupljenu obitelj ponekad će uz zgroženu baku u naslonjaču stresno biti protisnuti kroz zube pripadnost istospolnoj zajednici. Nakon što se svi ukućani izredaju, vjerojatno također poput slona u dnevnom boravku u oči upada i jedini pripadnik kućanstva koji kaže da nije vjernik. Kada je riječ o studentim životnim uvjetima, također je slučaj da često nismo u prilici birati svoje cimere tako da nam posve odgovaraju. O kojem se god slučaju radilo – ne postoji potreba da se izlažemo stresu, ili da se zbog osjećaja pritiska navode podaci s kojima se u biti ne slažemo.

Maja Marković napomenula je naime  da postoji iznimka za pristup još neispunjenoj popisnici – bez čekanja na popisivača da dođe u dom kako bi se zaštitila privatnost pred drugim ukućanima: “Iznimno (jer se popisivanje u pravilu obavlja u kućanstvima), ukoliko osoba nema privatnosti u vlastitom kućanstvu, odnosno ne želi da njezini ukućani čuju kako se izjašnjava na pojedina pitanja, može se doći u popisni centar prema mjestu stanovanja i tamo se popisati.”

Ukoliko se odlučite dakle predate svoje podatke osobno u popisnom centru, učinite to prije nego li vam popisivač pokuca na vrata. Svoj popisni centar možete naći ovdje (tab na dnu stranice vam omogućava da odaberete županiju): Klik!-na-link, a kuriozitetnosti radi valja navesti da ukoliko živite u centru Zagreba, to možete učiniti prije kave u poznatom nam odredištu – jedan od centara nalazi se u Prolazu sestara Baković.

Popišite se dakle sebi dosljedno, jer statistiku činimo upravo mi – sa svojim podacima.

Posted on April 11, 2011

Leave a comment

CAPTCHA Image
Refresh Image
*

Spam protection by WP Captcha-Free

Tweet
Buffer

Switch to our desktop site