FESTIVAL | QUEER-O-KLUB | RJEČNIK | VODIČ

Uvrede novog doba: “Otvoreno si gej!”

objavljeno:

15. 11. 2011.
Uvrede novog doba: “Otvoreno si gej!”

Nakon nedavnog razgovora sa „otvoreno gej“ glumcem Michael Carbonarom, koji je nastupao u sklopu Red Rooma Festivala novog cirkusa, ostao sam blago zbunjen kada je na moje pitanje kako ga je kao openli gej Hollywood tretirao, odgovorio da se ne smatra takvim.

Naravno, jasno mi je da nekim ljudima ne odgovaraju etiketiranja, vole biti slobodni prilikom življenja svog seksualnog identiteta ili orijentacije, no, nikada mi ne bi palo na pamet da nekome može smetati da ga nazovu „otvoreno gej“. Izašao si iz ormara, glumiš u kvir filmovima, progovaraš o seksualnim orijentacijama bez straha i skrivanja – otvoreno si gej! Nema neke prevelike mudrosti. Ili se tako barem činilo.

Surfam tako zadnjih dana portalima i naiđem na sličnu zanimljivu anegdotu portala Pink Paper. Nakon što je taj portal zajedno s Guardianom istaknuo kako ovogodišnja konkurencija za nagradu The Green Carnation za najbolje prozno ostvarenje gej tematike ne sadrži niz prominentnih autora koji su ove godine izbacili nove bestselere poput Philipa Henshera, Alana Hollinghursta i Alija Smitha unatoč tome što u žiriju sjede otvoreno gej pisci poput Stelle Duffy. Duffy se nije svidio ili komentar ili kutija u koju su je smjestili pa se obrušila na svom Twitter profilu na Pink Paper izjavom kako je tim terminom vrijeđaju.

Pink Paper je odgovorio Facebook anketom koja je pokazala kako svega 3% njihovih čitatelja smatra ovaj izraz uvredljivim. Ostalih 97% s njime nema nikakvih problema.

Ipak, potaknula je zanimljivu raspravu među korisnicima. Dok neki poput našeg sugovornika ističu da ne postoji npr. termin otvoreno strejt te kako ovakav pristup kategorizaciji potiče potrebu medija i društva da LGBT osobe uvijek budu na neki način izdvojene.

No generalno gledajući, termin sam po sebi nije niti bezobrazan niti uvredljiv. Razlika je između prisilnog autanja i definiranja nekog kao otvoreno gej. Potonje osobu karakterizira i kao pozitivan primjer i uzor posebno onima koji se bore s problemima vezanim za svoju seksualnu orijentaciju, kao što su mladi, a može imati utjecaja i na predrasude, stavove i šire razumijevanje zajednice.


Komentirajte!

Unesite komentar ili trackback s drugih stranica. Komentare mozete pratiti i putem RSS kanala.

CAPTCHA Image
Refresh Image
*

Spam protection by WP Captcha-Free

NEWSLETTER

Vaša email adresa:

QUEER, GEEK &OMG
I to se proizvodi


Hipster Dyke
Od L do Z


Srđan Sandić
Hiperinflacija emocija


Kosmogina
Pitchkanterije


Igor Grabovac
Ružičasti stetoskop
Marino Čajdo
Cocktail


Dominik Colins
Qoohanje za romantike