FESTIVAL | QUEER-O-KLUB | RJEČNIK | VODIČ

Jučer prva rasprava za slučaj “Sirup”

objavljeno:

29. 12. 2010.

autor:Marko Jurčić: neće biti tolerancije spram homofobije onda kad mi, LGBT osobe, same odlučimo koristiti svoja prava.


Kako smo jučer najavili, održana je prva rasprava za “slučaj Sirup”.

Napadnuti posjetitelji kluba bili su se obratili Centru za LGBT ravnopravnost koji je osigurao pravnu pomoć od strane odvjetnice Ane Bandalo – pozvani su i drugi da zatraže pravno zastupanje i savjetovanje o trošku Centra, kao i pokretanje parničnog postupka za naknadu štete.

Prema optužnom prijedlogu Općinskog državnog odvjetništva okrivljenike se tereti za “kazneno djelo nasilničkog ponašanja u svezi sa zločinom iz mržnje s osnova spolne orijentacije“, a oštećenici – obojica – odlučili su se ostvariti i mogućnost pokretanja parničkog postupka radi naknade štete. (O razlikama postupka i sudskoj proceduri možete pročitati u prethodnom članku: LINKLINKLINK)

Prema priopćenju Centra za ravnopravnost LGBT osoba, ovaj slučaj predstavlja pravi test  za naše institucije u procesuiranju zločina iz mržnje protiv LGBT osoba: „Podsjećamo da u zadnjih deset godina mnogi ovakvi zločini nikada nisu vidjeli lice pravde, kao što ni napadači nikada nisu bili procesuirani, a sve zbog nedostatka političke volje i nedovoljnog angažmana policije u suzbijanju homofobije i transfobije.“ – stajalo je u priopćenju.

Kriminalistička obrada prepoznala je zločin iz mržnje, a uslijedile su i nove prijave

Marko Jurčić iz Centra rekao je za Queer.hr da je pozitivna strana procesuiranja ovog slučaja u tome što je policija u kriminalističkoj obradi prepoznala da se radi o zločinu iz mržnje, što se prije redovito zanemarivalo, iako je zakon bio donesen. Također, i u tome što „su oštećeni odlučili prijaviti zločin i našim udrugama, pa su dobili besplatnu pravnu pomoć, te i po tome što je na koncu tu i državno odvjetništvo koje je podiglo cjelovitu optužnicu, dakle potvrdilo policijske sumnje.“

U priopćenju je izražena nada da će pozitivan primjer procesuiranja ovog slučaja potaknuti i druge da prijavljuju ovakve slučajeve, te je naglašeno da se već vide neki pomaci, o čemu je Marko rekao: „Nove prijave za diskriminaciju došle su nakon što smo ponudili direktnu pomoć oštećenima u slučaju Sirup. To znači da je veoma važno davati pozitivne primjere u kojima si LGBT zajednica međusobno pomaže, a to pokazuje i primjer slučaja Sirup.

„Sada  se nadamo i takvoj presudi“

Očekuje se da počinitelji ovog kaznenog djela budu proglašeni krivima i da ih se kazni prema zakonu, što će biti i poruka javnosti i drugima da je takvo ponašanje apsolutno nedopustivo, te također i poziv drugima da prijave ovakve slučajeve.

Naglašeno je da kazneni postupci koji se pokrenu mogu biti tajni, što znači da će identitet LGBT osoba i sve što kažu biti zaštićeno kao tajna u kaznenom postupku: „Naše udruge jamče transparentnost, sigurnost i vjerodostojnost te da pozivamo sve LGBT osobe da hrabro prijave diskriminaciju i nasilje, kojom ćemo se zajedno suprotstaviti se do konačnog suzbijanja.“

Foto: .24sata.hr

alt


Komentirajte!

Unesite komentar ili trackback s drugih stranica. Komentare mozete pratiti i putem RSS kanala.

CAPTCHA Image
Refresh Image
*

Spam protection by WP Captcha-Free

NEWSLETTER

Vaša email adresa:

OMG!
Opasno Mudre Gej-novosti
Srđan Sandić
Hiperinflacija emocija


Kosmogina
Pitchkanterije


Igor Grabovac
Ružičasti stetoskop
Marino Čajdo
Cocktail


Dominik Colins
Qoohanje za romantike