FESTIVAL | QUEER-O-KLUB | RJEČNIK | VODIČ

Otvoreno pismo Centra za LGBT ravnopravnost Erste banci

objavljeno:

15. 12. 2010.

Novoosnovani Centar za ravnopravnost LGBT osoba; kojeg čine Queer Zagreb, Zagreb Pride i Lezbijska organizacija Rijeka; uputio je danas otvoreno pismo Erste banci povodom recentnih homofobnih izjava njihovog poslovnog partnera Ivana Hercega, zaštitnog lica jedne od njihovih reklamnih kampanja te glumca koji je u nedavnom intervjuu za Jutarnji list izjavio kako „najvjerojatnije ne bih prihvatio ulogu antikrista ili sotone kao ni ulogu homoseksualca zbog nekih svojih osobnih stavova i uvjerenja“.

U pismu koje potpisuje Zvonimir Dobrović, programski voditelj udruge Queer Zagreb, navodi se kako je takva kontekstualizacija i retorika prema LGBTIQ osobama u potpunosti neprihvatljiva, jer doprinosi daljnjoj stigmatiziciji, stereotipizaciji i kontinuiranoj društvenoj neintegriranosti LGBTIQ populacije u Hrvatskoj.

„Sankcioniranje ovakvih izjava jedini je način da se s homofobijom u javnom prostoru ozbiljno pozabavi i da se pošalje jasna poruka da za netoleranciju nema mjesta. S obzirom da je Ivan Herceg zaštitno lice kampanje za Erste gotovinske kredite Vaše banke, koji se dodatno promoviraju i sa sloganom “neočekivano brzi”, Centar za LGBTIQ ravnopravnost od Vas očekuje brzu reakciju u kojoj se javno ograđujete od njegovih stavova te u kojoj se nedvosmisleno pozicionirate spram zaštite i promocije prava LGBTIQ osoba“ stoji između ostalog u tekstu otvorenog pisma čiji sadržaj možete pročitati u nastavku teksta.

Sadržaj otvorenog pisma:

Poštovani,

Centar za LGBTIQ ravnopravnost je novoosnovana inicijativa tri najveće nevladine organizacije koje se bave zaštitom prava LGBT osoba: LORI, Queer Zagreb i Zagreb Pride, s ciljem da se suprotstave diskriminaciji i  nasilju protiv LGBTIQ osoba kojemu smo svakodnevno izloženi/e.

Ovim putem želimo Vam skrenuti pažnju na Jutarnji list od 10. 12. 2010. te na intervju s glumcem Ivanom Hercegom u kojem među ostalim kaže: “Najvjerojatnije ne bih prihvatio ulogu antikrista ili sotone kao ni ulogu homoseksualca zbog nekih svojih osobnih stavova i uvjerenja.”

Smatramo da je ovakva kontekstualizacija i retorika prema LGBTIQ osobama u potpunosti neprihvatljiva, jer doprinosi daljnjoj stigmatizaciji, stereotipizaciji i kontinuiranoj društvenoj neintegriranosti LGBTIQ populacije u Hrvatskoj.

Sankcioniranje ovakvih izjava jedini je način da se s homofobijom u javnom prostoru ozbiljno pozabavi i da se pošalje jasna poruka da za netoleranciju nema mjesta. S obzirom da je Ivan Herceg zaštitno lice kampanje za Erste gotovinske kredite Vaše banke, koji se dodatno promoviraju i sa sloganom “neočekivano brzi”, Centar za LGBTIQ ravnopravnost od Vas očekuje brzu reakciju u kojoj se javno ograđujete od njegovih stavova te u kojoj se nedvosmisleno pozicionirate spram zaštite i promocije prava LGBTIQ osoba.

S obzirom da je Vaša banka prepoznata u javnosti kao društveno odgovorna banka i da kroz Erste zakladu želi promicati društveno odgovorno poslovanje s posebnim naglaskom na društvenim integracijama, nadamo se da Vam je važno znati s kime se promovirate, kao što je javnosti važno znati s kime bankari.

Srdačni pozdravi,

Zvonimir Dobrović

za Centar za ravnopravnost LGBT osoba

(Udruge: Queer Zagreb, Zagreb Pride, Lori)

Kontakt: [email protected], 3820019

Foto: advance.hr alt

Komentirajte!

Unesite komentar ili trackback s drugih stranica. Komentare mozete pratiti i putem RSS kanala.

CAPTCHA Image
Refresh Image