FESTIVAL | QUEER-O-KLUB | RJEČNIK | VODIČ

Platforma 112 – Hrvatska za vladavinu prava

objavljeno:

11. 11. 2011.
Platforma 112 – Hrvatska za vladavinu prava

autor:Ljudskopravaške udruge koje su početkom tekuće godine Europskoj Uniji dostavile „shadow report“ o stvarnom stanju u Hrvatskoj (link-na-članak), ponovno su se okupile kako bi služile kao glas građana Republike Hrvatske. Platforma je organizacija za zaštitu i promociju ljudskih prava u Hrvatskoj, okupljena povodom praćenja stanja ljudskih prava i vladavine prava u kontekstu završetka pregovora Republike Hrvatske s Europskom unijom zahtijeva drugačiju Hrvatsku – Hrvatsku u kojoj vladavina prava uporište djelovanja pojedinaca, institucija i političke elite.  Broj udruga  koje su odlučile biti dijelom borbe za drugačiju Hrvatsku je od „shadow reporta“ narastao na impresivnu brojku od dvadesetak ljudskopravaških udruga.

Uoči parlamentarnih izbora, strankama i nezavisnim listama uputili su poziv da se prije izlaska građana i građanki na birališta javno očituju po svakome od navedenih zahtjeva koje su na temelju svog dugogodišnjeg djelovanja i iskustva izdvojili u pet prioritetnih, međusobno povezanih, područja, kao što su: stabilne, odgovorne i demokratične institucije vlasti i jednak pristup pravdi, kvaliteta demokracije, borba protiv korupcije i javni interes, ravnopravnost i dostojanstvo svih ljudi te nasljeđe rata, suočavanje s prošlošću i izgradnja mira.

Platforma 112 nazvana je tako jer će ljudskopravaške udruge pred buduće sabornike predstaviti 112 zahtjeva za bolju Hrvatsku.

Stranke i nezavisne liste koje se natječu na parlamentarnim izborima 2011. pozvane su da najkasnije do 16. studenog 2011. dostave svoje odgovore na poslane zahtjeve, iz kojih će biti razvidno obavezuju li se ispuniti svaki od navedenih zahtjeva, ukoliko osvoje vlast.

U 112 zahtjeva našlo se i par zahtjeva koji se tiču LGBT osoba, koji su redom:

  • Ukidanje diskriminacije istospolnih parova u RH u odnosu na bračne parove.
  • Prilagođavanje svih Zakona i podzakonskih akata neosjetljivih na promjenu spolnog statusa.
  • Izrada i implementacija Nacionalnog akcijskog plana za suzbijanje nasilja i diskriminacije LGBT osoba.
  • Uklanjanje homofobnih sadržaja iz školskih udžbenika i uvođenje sustavne edukacije o seksualnim i rodnim manjinama u obrazovni sustav.

Centar za LGBT ravnopravnost od početka radi na tome da LGBT osobama osigura bolja prava u Hrvatskoj te je stoga i ovaj put naveden kao jedan od potpisnika 112 zahtjeva. Sve zahtjeve možete pročitati ovdje: KliK!-na-link


Komentirajte!

Unesite komentar ili trackback s drugih stranica. Komentare mozete pratiti i putem RSS kanala.

Spam protection by WP Captcha-Free

NEWSLETTER

Vaša email adresa:

Srđan Sandić
Hiperinflacija emocija


Marino Čajdo
Cocktail


Dina J.
Hipster Dyke
OMG!
Opasno Mudre Gej-novosti


Igor Grabovac
Ružičasti stetoskop


Dominik Colins
Qoohanje za romantike