FESTIVAL | QUEER-O-KLUB | RJEČNIK | VODIČ

Straightacting – nastavak

objavljeno:

1. 09. 2010.

autor:Heteroseksualni zavodnici koji vole dečke i zavodnice koje vole cure – Vol.2 – nastavak sage o LGBT glumcima uvjerljivim u hetero ulogama


Kelly McGillis

Nedugo nakon što je diplomirala dramu na prestižnom Julliardu, dobila je ulogu u filmu ‘Svjedok’, kao partnerica tada već poznatom Harrisonu Fordu. Ta uloga joj je donijela nominaciju za Zlatni globus. Uslijedio je kultni ‘Top gun’ gdje je glumila predmet želje Toma Cruisa. Uslijedila je od kritike hvaljena i Oscarom® nagrađena ‘Optužena’, u kojoj je ulogu željela jer je i sama bila žrtva silovanja 1982. Nakon toga uzela je pauzu od filmskog svijeta i posvetila se kazalištu. Kao Mrs. Robinson je 2004. Bila na turneji diljem Amerike, a 2005. se pridružila postavi ‘The L-world’. S bivšim suprugom bila je vlasnica restorana ‘Kelly’s’ u Key Westu. Nakon rastave od njega, izašla je u javnost kao lezbijka 2009. tijekom razgovora za SheWired.com, LGBT online siteom. Rekla je da je pomirivanje s vlastitom seksualnošću bio dugotrajan proces koji je započeo kada je imala 12 godina, i da je dugo bila uvjerena da je Bog kažnjava zato što je gay.

B.D.Wang

Najzapamćeniji kao otac Ray Mukada u seriji ‘Oz’, Wang je otac desetogodišnjeg Jacksona Foo Wanga (njegov brat blizanac je umro 90 minuta nakon poroda). Zapažena uloga je bila i psihologa u ‘Law&order:SVU’. 2008. je glumio u one-man predstavi ‘Herringbone’ gdje je interpretirao 11 različitih likova. Debitirao je kao Song Liling u Broadwayskoj predstavi ‘M. Butterfly’, koja je bazirana na odnosu francuskog diplomata Bernarda Boursicota i pjevača Pekinške opere Shi Pei Pua (inspiracija za nastanak priče bila je opera Giacoma Puccinia). Partner mu je bio John Lithgow. Oduvijek je bio outan, a od 1998. do 2004. Bio je u vezi s agentom za talente Richiem Jacksonom. Svoje iskustvo očinstva opisao je u knjizi ‘Following Foo: the Electronic Adventures of the Chestnut Man’.

Vivien Leigh

‘Sutra je novi dan’. Jedna od antologijskih rečenica koja je izrečena u, po mnogima najboljem filmu ikad snimljenom, ‘Prohujalo s vihorom’. Izrekla ju je Vivien Leigh, Britanka koja je bila smatrana jednom od najljepših glumica svojeg doba. Nakon završene ‘Kraljevske akademije dramskih umjetnosti’, 1935. Odigrala je prvu ulogu u ‘Maski čednosti’, za koju je dobila izvrsne kritike. 1939., usred jeka svjetske potrage za glumicom koja bi utjelovila lik Scarlett O’Harra, Selznik je smatrao da je Leigh izvrsna, ali ‘prebritanska’ za lik južnjakinje. U pratnji Laurenca Oliviera došla je u L.A. uvjeriti Selznika da je baš ona idealna za tu ulogu. Uspjela je u svojoj nakani i postala besmrtna. Glumila je i u ‘Tramvaju zvanom čežnja’ uz Marlona Branda. U prvi brak je stupila s 13 godina starijim Leighom Holmanom, a brak je potrajao do 1940. Te godine su i ona i Laurence Olivier dobili razvode braka od svojih supružnika i napokon su mogli i ozakoniti ljubavnu vezu koja se smatra jednom od najvećih u Hollywoodu. 1985. Dobila je svoju poštansku marku. Sudeći po najnovijoj biografiji ‘Prokleta bila, Scarlett O’Hara’, Leigh je bila biseksualna nimfomanka s bipolarnim poremećajem. Ozbiljnu vezu je imala s Isabelom Jeans, a kasnije još dvije poluozbiljne lezbijske veze za koje se zna. Neozbiljnima se broj ne zna. Muškarce, uvijek mlade i lijepe, je skupljala po bordelima ili na ulici, a u Italiji je čak bila izbačena iz hotela jer je ‘pretjerala s količinom dovedenih uličara’.

James Dean

‘Umri mlad, budi lijep leš i uđi u legendu’. Ta krilatica se pokazala najtočnija u slučaju Jamesa Deana. Iako je snimio samo 3, iako odlična, filma (‘Istočno od raja’, Div’ i ‘Buntovnik bez razloga’) nalazi se na 18. mjestu 100 najboljih muških glumaca po izboru ‘Američkog filmskog instituta’. Prvo televizijsko pojavljivanje bilo je u reklami za ‘Pepsi’. Svojim dječačkim izgledom i patničkim karakterom bez problema je dobio ulogu u Kazanovoj ekranizaciji Stainbeckovog ‘Istočno od raja’. Film je prepun Deanovih improvizacija, a najpoznatija je ona u kojoj umjesto da otrči od svog oca, on dolazi do njega i plačući ga zagrli. Od njegove prve pojave na velikom ekranu spektakulira se o njegovoj homoseksualnosti. U prilog toj tvrdnji idu izjave za štampu iz tog doba : Dean se, te još dvojica drugih glumaca -  Rocko Hudson i Tabo Hunter, predstavljaju kao ‘poželjni neženje’, koji još nisu našli ženu s kojom bi se smirili. ‘Kažu da su planovi snimanja u konfliktu sa planovima ženidbe’. I Hudson i Hunter su se na kraju outali. Hudson je outan posthumno, Hunter 2005. u autobiografiji. William Best, jedan od Deanovih najboljih prijatelja, nakon desetljeća izbjegavanja odgovora, priznao je da su bili ljubavnici pet godina, do Deanove preuranjene smrti. Neki navode da je njegova homoseksualnost bio čisto iz ‘praktičnih’ razloga, dok se većina drugih, od kojih su neki bili aktivni u homoseksualnim krugovima tog doba (scenarist Gavin Lambert) tvrde da je to radio iz užitka, a ne iz potrebe.

Inače, u pripremi je film koji se pozabavio baš tim dijelom legende o Deanu…pogledajte trailer!

 

JOSHUA TREE, 1951: A PORTRAIT OF JAMES DEAN Teaser Trailer from Iconoclastic Features on Vimeo.

Foto: Googleimages


Komentirajte!

Unesite komentar ili trackback s drugih stranica. Komentare mozete pratiti i putem RSS kanala.

CAPTCHA Image
Refresh Image
*

Spam protection by WP Captcha-Free

NEWSLETTER

Vaša email adresa:

OMG!
Opasno Mudre Gej-novosti
Srđan Sandić
Hiperinflacija emocija


Kosmogina
Pitchkanterije


Igor Grabovac
Ružičasti stetoskop
Marino Čajdo
Cocktail


Dominik Colins
Qoohanje za romantike