- Queer.hr - http://queer.hr -

Prekinut sudski postupak protiv homofobne vjeroučiteljice

Posted By Marino Čajdo On July 16, 2010 @ 5:00 am In Domaća,Politika | No Comments

Sudski postupak lezbijske grupe Kontra protiv vjeroučiteljice Jelene Čorić Mudrovčić zagrebačke osnovne škole Bartol Kašić prekinut je zbog zahtjeva tužitelja za izuzećem sutkinje nakon nečuvene serije ispitivanja jedne od ključnih svjedokinja tužiteljstva, majke bivše učenice osmog razreda kojoj je ista i prijavila kako se na satu vjeronauka homoseksualnost ili homoseksualizam izjednačavalo s bolešću.

Na drugom jutros održanom ročištu u postupku, osim spomenute majke učenice, trebao je svjedočiti još jedan roditelj koju je na roditeljskim sastancima na kojima se povlačilo pitanje ‘slučaja s vjeronauka’ i potpisivala peticija potpore vjeroučiteljici ravnatelj (inače suprug sporne vjeroučiteljice) verbalno napao i neizravno prijetio zbog sumnje da je upravo ona podnijela tužbu, premda slučaj vodi Kontra. Zbog povišenih tonova koje su nastali prilikom utvrđivanja stvarnih činjenica na spomenutom satu vjeronauka i agresivnim stavom sutkinje spram svjedokinje koju je u jednom trenutku optužila i za svojevrstan nemar prema djetetu i njegovu obrazovanju zbog toga što ono nema udžbenik iz vjeronauka da provjeri homofobne činjenice koje se predaju na satu, odvjetnica grupe Kontra je zatražila njeno izuzeće te je daljnji rad na predmetu i saslušanju svjedoka prekinut. Danas je saslušana trebala biti i optužena vjeroučiteljica kao i jedna od predstavnica Kontre.

Također, unatoč poslanim zahtjevima tužiteljstva da se zbog interesa javnosti osigura veća sudnica u najboljem interesu informiranja i prava prisustvovanja svakog individualca veća prostorija to se nije dogodilo te je javnost u ograničenom broju na odluku sutkinje prisustvovala saslušanju od svega po tri predstavnika javnosti sa svake strane dok su ostali udaljeni iz sudnice.

Sanja Juras, koordinatorica lezbijske grupe Kontra, izrazila nam je ogorčenost svjedokinje, odvjetnice ali i svoju vlastitu zbog nepriličnog ponašanja sutkinje. Na ovom ročištu su Kontru u njenoj tužbi zbog svog pravnog interesa kao umješanici u postupak podržali Iskorak, Centar za žene žrtve rata, Ženska grupa Lošinj, Centar za građanske inicijative Poreč, Feministička organizacija za promicanje ženskih prava ‘Domine’ te Centar za zdravo odrastanje ‘Idem i ja’.


Article printed from Queer.hr: http://queer.hr

URL to article: http://queer.hr/1369/prekinut-sudski-postupak-protiv-homofobne-vjerouiteljice/

Copyright © 2011 Queer.hr. All rights reserved.