FESTIVAL | QUEER-O-KLUB | RJEČNIK | VODIČ

Kontra tuži ministra

objavljeno:

18. 06. 2010.

autor:Kako su najavile u svom priopćenju za medije, lezbijska grupa Kontra će danas predati tužbu radi nezakonite radnje jer Ministarstvo unutarnjih poslova nije zabranilo „prosvjed protiv gay parade“.

Prema Kontri, opisano ponašanje policije je nezakonito jer svojim radnjama omogućavaju prosvjed koji organizatori najavljuju govorom mržnje („nije li podržavanje ovakvog načina života upravo podržavanje genocida s kojim se prema broju žrtava ne može mjeriti čak ni Hitlerov nacizam“),  služe se homofobnim navodima („krunu bolesti upravo ugrožavanje zdravlja građana“), te se služe nizom netočnih informacija („nije li promocija takvog načina života koji pogoduje širenju AIDSa i ostalih bolesti upravo ugrožavanje zdravlja građana“).

Kako smo i mi već prenijeli, i Kontra naglašava da je na to svojim javnim priopćenjem upozorila Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova, a Pučki pravobranitelj složio se da je svako pozivanje na omalovažavanje i diskriminaciju nešto što bi policija trebala uzeti u obzir.

Sanja Juras navodi: “HČSP se neopravdano poziva na pravo na izražavanje mišljenja, no oni koji potiču na nasilje i služe se govorom mržnje, nemaju pravo pozivati sa na pravo iz čl. 10 Europske konvencije za zaštitu ljudskih prava, jer svojim aktivnostima upravo pridonose uništenju prava i sloboda koje Konvencija štiti.”

Kontra je prije godinu dana podnijela kaznenu prijavu i protiv Hrvatske čiste stranke prava i Hrvatskih nacionalista zbog postojanja osnovane sumnje da su isti počinili kazneno djelo rasne i druge diskriminacije.

Zagreb Pride: Povorku će nadgledati Amnesty International

Zagreb Pride je u današnjem priopćenju apelirao na ministra unutrašnjih poslova Tomislava Karamarka i Policijsku upravu zagrebačku kao i policijske djelatnike zadužene za osiguranje da se drže svih zakona Republike Hrvatske, što prošle godine, kako se navodi u priopćenju, nije bio slučaj. Također, očekuju da se na licu mjesta provodi i poštuje Zakon o javnom okupljanju koji ovlaštenoj službenoj osobi iz policije daje pravo da prekine javni prosvjed ukoliko sudionici pozivaju ili potiču na bilo koji oblik nesnošljivosti.

Pride: “Ukoliko se kao i lani zaore fašistički zborovi, bude urlalo “Ubij, ubij pedera!” i “Pedere u logore” smatrat ćemo odgovorim Ministra unutrašnjih poslova i policiju koji su dužni spriječiti diskriminaciju i govor mržnje i postupati po zakonima. Povorku ponosa Zagreb Pridea, zbivanja oko nje i postupanje policije nagledati će predstavnici i predstavnice Amnesty Internationala Hrvatske.”

U Prideu su također podsjetili da je Europski parlament prihvatio Rezoluciju o napretku RH u 2009. kojoj se izravno ističu prava lezbijki, gejeva, biseksualnih i transrodnih osoba kao jedan od potrebnih kriterija za završetak pristupnih pregovora s Europskom unijom, te u kojoj se kao negativan primjer i razlog za zabrinutost ističe se nasilje na Zagreb Prideu 2009. godine.

Foto: Arhiva Pixsell

 


Komentirajte!

Unesite komentar ili trackback s drugih stranica. Komentare mozete pratiti i putem RSS kanala.

CAPTCHA Image
Refresh Image
*

Spam protection by WP Captcha-Free

NEWSLETTER

Vaša email adresa:

OMG!
Opasno Mudre Gej-novosti
Srđan Sandić
Hiperinflacija emocija


Kosmogina
Pitchkanterije


Igor Grabovac
Ružičasti stetoskop
Marino Čajdo
Cocktail


Dominik Colins
Qoohanje za romantike