Stup srama homofoba ili gay zajednice?

Nije neuobičajeno da nekoliko mjeseci prije održavanja Povorke ponosa u Zagrebu, a posebno nakon objave konkretnog datuma, na raznim internet forumima isplivaju anti-gay rasprave ili Facebook grupe. Naravno, povod im ne mora i nije uvijek Pride već bilo kakva veća medijska usmjerenost na hrvatsku lgbtiq populaciju, njenu svakodnevicu, probleme ili uspjehe. A tek tada se na Internetu doslovno može naći sve: od ispraznog homofobnog izražavanja već stoput pročitanih zadrtih pseudo-argumenata i komentara do fotografija gay aktivista i drugih više ili manje poznatih civila u gej zajednici i njenih podržavatelja, nerijetko uz pozive na brutalna premlaćivanja pri prvom susretu.

Ali avaj, govor mržnje (izuzev utočišta poput Stormfronta) nije prolazio baš najbolje na internetu kod administratora portala pa su se topici zatvarali, komentari cenzurirali a Facebook grupe (doduše, redovito s mjesecima zakašnjenja) brisale. I tako je trajao začarani krug online prijetnji i njihova gašenja dok nam dragi fašisti nisu uključili moždane vijuge i shvatili da svoju propagandu ne mogu kamuflirati u otvorene prijetnje smrću. osjetili su se grupa u kojima ne promoviraju fizičku eliminaciju pedera i lezbi već samo izražavaju svoje homofobne stavove i želje da se što drže zadržimo u ormaru, unutar svoja četiri zida, bez vrijeđanja javnog reda i morala. Naravno, uvijek uz obavezni disclaimer „ne izražavamo anti-gay stavove“ kojeg pobiju već  u sljedećem odlomku.

Zanimljive i u svakom slučaju oprečne reakcije je posljednjih dana izazvala grupa znakovitog naziva ‘Stup srama’ koja je potekla iz krugova same zajednice i njenih podržavatelja a na prvi pogled se nimalo ne razlikuje od gore navedenih. Osim što su ovaj put uloge izmijenjene. Na stup srama su tako izloženi svi oni koji javno putem Facebooka ističu svoje anti-gay i nacističke stavove, njihova imena i prezimena, fotografije i osobni detalji dostupni na uvid svima, nerijetko i njima samima (jer kad si fašist i dobiješ zasebno istaknuto mjesto među desetcima tisuća sličnih u državi to je zasigurno indikator slave i moraš svratiti da se nasladiš pozornošću koju si od pedera i lezbi zadobio).

Osnivač grupe (ili osnivačica, rodni identitet ostao nepoznat premda mi je jako slatko to androgino ime) kodnog imena Alex pojasnio nam je svrhu ‘stupa’ u podužem mailu kojeg sam zaprimio a iz kojeg ću, doznat ćete iz zaključka zašto, izdvojiti samo nekoliko bitnijih rečenica. „Mislim da je borba protiv homofobije oduvijek bila nepoštena, uvijek se prozivalo LGBTIQ osobe i to punim imenom i slikom. Čak i sada kada je izašao Fuck You spot prva reakcija homofoba je bila ta da dobro zapamte ta lica kako bi ih odmah mogli napasti na ulici. Ponavljajući motiv ovdje, a ujedno i motiv za osnivanje ove grupe jest bilo opetovano prozivanje LGBTIQ osoba u javnosti, kao da se one imaju čega sramiti. Ova grupa želi prozvati jedino one koji se imaju čega sramiti, a to su nasilnici homofobi. Homofobija se, kao i svaka nepravda, jedino može iskorijeniti tako da se taj problem približi javnosti, što ova grupa pokušava. Da se radi o popisu silovatelja, nitko se ne bi bunio. Dapače, znali bi koga da se klone na cesti i koga prijaviti. Na jedne se zločine gleda s jednom perspektivom a druge se tolerira. Mi se ovim putem borimo protiv nepravde kad je već policija zakazala.“

Ipak, u čitavoj priči mi i dalje nešto ne štima. Istina, ne volimo homofobe (a zbog čega i bismo) ali svoju netrpeljivost prema njima i njihovu načinu razmišljanja u ovakvom obliku nikada nismo izražavali. Gay zajednica je poznavala svoje granice, a jedna od njih je bila i dostojanstvo ne spuštanja na zadrtu razinu komunikacije  i nikada pribjegavanja takvim metodama  stigmatizacije i davanja dodatne pozornosti onima koji ju priželjkuju za promociju svojih uvjerenja. Homofobija nikako nije način razmišljanja kakav je društveno poželjan i u krajnju ruku za jedno inkluzivno društvo zdrav, ali borba protiv nje se na osobnu razinu spuštati ne bi trebala nikada. Homofobija je izbor koju rečenica, slika ili internet stranica neće eliminirati osim što će nam pružiti jednokratno zadovoljstvo prilikom ismijavanja gledajući iste. A ne postajemo li pritom isti kao i oni?

Popis će i ukoliko se grupa zatvori ostati dostupan na http://stupsrama.blogspot.com/.

Foto: polyp.co.uk

Leave a Reply