FESTIVAL | QUEER-O-KLUB | RJEČNIK | VODIČ

Ženski festivali u regiji

objavljeno:

4. 03. 2011.
Ženski festivali u regiji

autor:Ožujkovski diskutabilitet: Dan žen(ov)a:


Nakon dugog niza “sušnih” godina ipak se počelo nešto dešavati na ženskoj sceni u regiji.  Ako ste mislili da će nakon što je prvi hrvatski ženski festival Girls Are Weird prestao s  radom doći do velike praznine na sceni – prevarili ste se.

Girls Are Weird bio je prvi festival u Hrvatskoj posvećen ženama na pozornici, točnije  ženama u glazbi koje se minoriziraju na svakom koraku kao glazbene umjetnice. Ovaj festival,  iz milja nazvan “GAW”, ugostio je mnoge izvođačice u prostorijama kluba Baraka u Kutini te  je otvorio put za mnoge druge ženske festivale, kako  u Hrvatskoj tako i u regiji.

Najpoznatiji ženski festival u Hrvatskoj je VoxFeminae Ladyfest koji je 2010. godine doživio  svoju treću inačicu. Na Voxu možete uživati u ženskim izvođačicama, raznim tribinama i  korisnim radionicama. Festival se prve godine održao u prostorijama zagrebačkog Studentskog  centra, ali je konačno našao svoj dom u prostorijama AKC Medika.

Naravno, moramo istaknuti Girl Power Fest u Koprivnici koji se održava u kultnom  koprivničkom klubu MMC Kugla, novi festival za promicanje ženske (lezbijske) kulture i stvaralaštva u Zagrebu L Fest, pa propali Feminae Extravaganza festival u Splitu kojega su mnogi hvalili, a nažalost, rijetki posjetili.

Najpopularniji festival u regiji je definitivno festival koji ove godine počinje na sam Dan žena (8. ožujka) u Ljubljani – Rdeče zore. Rdeče zore ove godine slave dvanaesti rođendan te  će samo dokazati povezanost hrvatske i slovenske scene ugošćujući velik broj umjetnica i  izvođačica iz Hrvatske. U četiri dana koliko traje festival, organizatori su nam pripremili  bogat i šarolik program – od izložbi do predstava i filmova, radionica i naravno glazbe.  Glazbeni dio je ove godine uvelike obilježen hrvatskim izvođačicama te tako u srijedu  nastupaju Miće Mace iz Rijeke, u četvrtak ZbeLeTron DJ kolektiv, a na samom zatvaranju  festivala zabavljati će nas trenutno najjači ženski bend u Hrvatskoj Žen i odlične cure iz  Leiferta (ex-Larve). 

Slovenski festival Mesto žensk (City of Women), festival je koji se drži koncepta afirmacije  žena i ženske umjetnosti, kao i svi ovi ostali festivali, ali od svih festivala ima najdužu  povijest i kontinuitet te je 2010. godine proslavio šesnaesti rođendan. Održava se u  Ljubljani i najstariji je ženski festival u regiji.

A i Sarajevo svog konja za trku ima – Pitchwise festival održan je pet puta te koristi  isprobanu recepturu jednog dobrog ženskog festivala – red tribina, red teorije, red izložbi, red glazbe.

Pitanje koje uvijek ostaje je – što to još nedostaje u regiji? Glas o festivalima u Srbiji.  Koliko god sam se raspitivala, jedva sam uspjela doznati postoji li išta žensko-festivalskog u  Srbiji. Ipak, tu je Befem festival, našoj publici doduše ne toliko poznat
ali izuzetno kvalitetnog programa koji objedinjuje kulturne sadržaje,
radionice i diskusije a sve s ciljem promicanja političkih vrijednosti
feminizma i osnaživanjem sudionica na akciju. Također je tu i događaj najavljen za Dan žena, a o tome smo već  pisali pa pogledajte ovdje (KlikKlik).

Zašto su nam potrebni ženski festivali? Diskriminacija i minorizacija žena, iako smo u 21.  stoljeću, još uvijek je prisutna. Što na teoretskom, što na likovnom i glazbenom polju.  Ženski festivali su tu da ukažu i pokažu na kvalitetu koju u sebi nose ženske umjetnice i  stvarateljice. Ako se same ne izborimo za svoja prava, tko će?


Komentirajte!

Unesite komentar ili trackback s drugih stranica. Komentare mozete pratiti i putem RSS kanala.

CAPTCHA Image
Refresh Image
*

Spam protection by WP Captcha-Free

NEWSLETTER

Vaša email adresa:

OMG!
Opasno Mudre Gej-novosti
Srđan Sandić
Hiperinflacija emocija


Kosmogina
Pitchkanterije


Igor Grabovac
Ružičasti stetoskop
Marino Čajdo
Cocktail


Dominik Colins
Qoohanje za romantike