FESTIVAL | QUEER-O-KLUB | RJEČNIK | VODIČ

Najavljen novi pokušaj održavanja moskovskog Pridea

objavljeno:

3. 11. 2011.
Najavljen novi pokušaj održavanja moskovskog Pridea

autor:Iduće godine moskovski LGBT aktivisti najavili su sedmi pokušaj održavanja Pridea u ovom ruskom gradu. Organizacijski odbor najavio je kako će se Pride održati, ili točnije pokušati održati, 27. svibnja 2012. godine, na datum koji označava devetnaest godina od dekriminalizacije istospolne ljubavi u Rusiji.

Predsjednik odbora Alexander Naumchik izjavio je: “Iako moskovske vlasti nastavljaju zabranjivati javna događanja u organizaciji seksualnih manjina, kršeći time ruski zakon i presudu Europskog suda za ljudska prava, nastaviti ćemo tražiti dopuštenje za održavanje Pridea u Moskvi.”

Posljednji put kada je Pride stavljen na ovaj datum je bilo 2007. godine kada je Pride bio zabranjen od strane vlasti, a pokušaj održavanja je bio popraćen nasiljem upućenom prema sudionicima Pridea iako su u Povorci bili europski parlamentarci pa i članice popularnog “lezbijskog” benda Tatu. Svi pokušaji održavanja Pridea u Moskvi do sad su bili zabranjeni, prvih pet od strane tadašnjeg gradonačelnika Yuri Luzhkova, a posljednja dva od strane trenutnog gradonačelnika Sergey Sobyanina.

Ipak u 2010. godini, aktivisti su uspjeli nadmudriti vlasti te su u jednoj od frekeventnijih moskovskih ulica uspjeli raširiti 20 metara dugačku zastavu u duginim bojama te prošetati nekih 750 metara (na slici).


Komentirajte!

Unesite komentar ili trackback s drugih stranica. Komentare mozete pratiti i putem RSS kanala.

Spam protection by WP Captcha-Free

NEWSLETTER

Vaša email adresa:

Srđan Sandić
Hiperinflacija emocija


Kalimero
Trešmašina


Dina J.
Hipster Dyke