FESTIVAL | QUEER-O-KLUB | RJEČNIK | VODIČ

Predstavljen projekt za zaštitu prava LGBT osoba na radnom mjestu

objavljeno:

3. 11. 2011.
Predstavljen projekt za zaštitu prava LGBT osoba na radnom mjestu

autor:U Zadru je predstavljen projekt čiji je cilj bolja zaštita LGBT osoba od diskriminacije na radnom mjestu. Udruge Kontra i Iskorak uz Samostalni sindikat Hrvatske upoznali su javnost s projektom čija je lokacija predstavljanja pomno odabrana pošto je samo na zadarskom području u posljednjih godinu dana pristiglo čak 10 telefonskih prijava diskriminacije na radnom mjestu zbog drukčije seksualne orijentacije.

Vedran Uranija upozorio je da je u većini bila riječ o osobama koje su dobile nezakonite otkaze ili su bile psihički maltretirane i stigmatizirane u radnoj sredini. no zbog činjenice kako bi te osobe bile izložene daljnjem blaćenju i sramoćenju u slučaju ako bi otkrile identitet homofoba, Sindikat nije mogao reagirati. Baš iz tog razloga udruge Kontra i Iskorak su u suradnji sa SSSH-om organizirale seminare za sindikalne povjerenike kako bi znali prepoznati problem i pružiti adekvatnu sindikalnu zaštitu ako primijete da su u njihovoj radnoj sredini kolege diskriminirani na osnovi seksualne orijentacije i rodnog identiteta, prenosi Večernji.

“LGBT osobe su na petome mjestu po ugroženosti, a prije njih su redom starije osobe, osobe s invaliditetom, žene te osobe različite nacionalnosti i vjere. Sindikalisti moraju znati prepoznati ranjive skupine, naučiti ih štititi te obraniti njihovo dostojanstvo”, izjavila je Jasna A. Petrović, inače članica Ženske sekcije Samostalnog sindikata Hrvatske.

U sklopu ovog projekta biti će tiskana knjižica pod nazivom “Nevidljivi radnici”, a tokom sljedećeg tjedna krenuti će i nacionalna kampanja “Prijavi diskriminaciju”.

Predstavljanju su prisutvovali Sanja Juras i Edo Bulić u ime udruga Kontra i Iskorak (na slici), a podršku su izrazili zadarski dogradonačelnik Dražen Gregurević i pročelnica županijskog upravnog odjela za samoupravu i upravu Milena Ikić.

 


Komentirajte!

Unesite komentar ili trackback s drugih stranica. Komentare mozete pratiti i putem RSS kanala.

CAPTCHA Image
Refresh Image
*

Spam protection by WP Captcha-Free

NEWSLETTER

Vaša email adresa:

OMG!
Opasno Mudre Gej-novosti
Srđan Sandić
Hiperinflacija emocija


Kosmogina
Pitchkanterije


Igor Grabovac
Ružičasti stetoskop
Marino Čajdo
Cocktail


Dominik Colins
Qoohanje za romantike