FESTIVAL | QUEER-O-KLUB | RJEČNIK | VODIČ

Queeroslovlje: knjige na poklon!

objavljeno:

18. 04. 2011.
Queeroslovlje: knjige na poklon!

autor:Kako biste što bolje pripremili zalihe dobre queer literature za nadolazeće tople dane, čitanje po parkovima i plažama ili udobnosti fotelje, u sklopu Tjedna dobre knjige Queer.hr pripremio je nagradnu igru u kojima dijelimo popularne domaće i strane naslove LGBTIQ književnosti. Dijelimo po pet paketa, svaki s tri knjige, od kojih se u svakome nalaze naslovi ‘Žrtva’ Narelle Harris, ‘Chico’ Jay Greene te bonus sadržaj. Sve što trebate napraviti je odgovoriti na nagradno pitanje koje glasi ‘Kako se zovu dva nova izdanja Queer Zagreba koji će se predstaviti večeras na Književnom petku u Gradskoj knjižnici?’ (odgovor se nalazi u prethodnom tekstu o Tjednu dobre knjige: Klik!-na-link) i pričekati rezultate. (Odgovore šaljite na [email protected])


‘Žrtva’ Narelle Harris napeta je kriminalistička priča o dvojici mladih glazbenika koji se osim s teškoćama uspjeha u glazbenoj industriji bore i sa predrasudama koje nastaju zato što pripadaju manjini koja je više od ijedne druge izložena diskriminaciji i zločinima iz mržnje prema gay zajednici.  U dvije priče Frank i Milo postaju žrtve krijumčara te serijskog ubojice koji za svoje žrtve odabire gej muškarce nositelje HIV-a.

‘Chico’ Jay Greene zrela je priča o muškoj prostituciji, klasično djelo koje se čita u jednom dahu, no dojam ostaje doživotno. Što točno znači imati šesnaest godina, sklonost prema vlastitom spolu i hordu obožavatelja doznajte u priči o mladom Portorikancu čija je ljepota bila i njegovo prokletstvo. U naturalistički pisanom romanu Jay Greene daje i presjek obiju Amerika u kojem gramzivost i sebičnost neizbježno vode uništenju mladog ljudskog života.

Pogledajte sve naslovnice knjiga koje vam poklanja Queer.hr: Klik!-na-link !

U pojedinim paketima se još i nalaze:

‘Posudi mi smajl’, Nora Verde (Osvrt Ines Kotarac pročitajte ovdje: Klik!-na-link)
Žarišne točke interesa autorice su godine rata, eksperimentiranje s drogama i alkoholom, prva lezbijska i erotska iskustva, preživljavanje vlastitim snagama bez materijalnog kapitala, destrukcija i vitalizam koji se izmjenjuju u svakodnevnom životu pripovjedačice, pronalazak partnerice na trusnoj zagrebačkoj gay sceni, egzistencijalne krize vječne selidbe i promjene podstanarskih adresa… ukratko, prva slobodna ispoljavanja gej identiteta kroz koje svi prolazimo.

‘Godina bisera’, Zuzana Brabcova
Prvi češki lezbijski roman/triler odražava atmosferu neprestane psihološke napetosti začinjene gorkim pesimizmom, mjestimice i crnim humorom. Roman obiluje književnim aluzijama i citatima, junakinja u više navrata reflektira svoju opterećenost i sputanost književnošću. U naraciju je uklopljeno i niz realija češke aktualne tranzicijske zbilje, koja se očituje i u promptnoj književnoj realizaciji najnovijeg slenga, ali nisu zaobiđena ni ključna mjesta češke povijesti, koja se djelatno upleću u život junakinje.

‘Od kiča do campa: strategije subverzije’, Sanja Muzaferija
Temeljno pitanje kojim se u svojoj knjizi bavi Sanja Muzaferija – može li Camp još uvijek djelovati politički subverzivno – itekako je važno. Izvučen iz ekskluzivizma gay kulture/senzibiliteta, može li pojam Campa pomoći subvertiranju ne samo prevladavajućih konstrukcija spolnih identiteta već i svakoga društvenog esencijalizma (roda, nacije, rase, klase…)? U doba opće kulturalizacije, podvođenja svih društvenih i političkih problema pod kulturalne maske, i priča o Campu ponovo postaje važna kao dio jednog od ključnih problema progresivno angažirane teorije: kako estetika/estetsko može djelovati politički?

‘Rumunj’, Bruce Benderson

Nakon kratkoga posjeta Budimpešti Amerikanac, pisac, upoznaje Romulusa, mladog Rumunja koji prostituirajući se nastoji samo preživjeti. Razočaran stanjem u vlastitoj zemlji, nošen strašću prema novom ljubavniku, Bruce napušta New York, svoju devedesetogodišnju majku i prijatelje kako bi slijedio potpunog neznanca. Bez zadrške započinju zajednički život u Rumunjskoj, kontroverznoj zemlji netom izišloj iz komunističke diktature, podijeljenoj između pastoralnog poganstva i socijalističkog realizma, punoj predrasuda, opasnosti i siromaštva, ali i zanimljive povijesti. (Naslovnica ove knjige je ilustracija članka. Naravno, bez mašne.)

‘Destruktivna kritika i druge pederske priče’
, Gordan Duhaček (Intervju s autorom povodom objave knjige pročitajte ovdje: Klik!-na-link)
Knjiga je pisana u ispovjednom tonu, a najvećim dijelom tematizira odrastanje mladog pedera na relaciji Bosna – Beč, u post ratnom vremenu. Autor pozicioniranjem radnje i glavnog lika u dva grada u kojima svoj pederski identitet može živjeti na dijametralno suprotne načine – posve skriveno u Bosni i posve otvoreno u Beču – otvara zanimljive relacije čitateljskog i spisateljskog iskustva.

‘Anđeli’, Frane Mozetič
Izvorno objavljen 1996, po dosljednosti, silini erotike, a ponajprije po preciznom seciranju isprepletenih strasti i nježnosti, prodro najdublje od svih djela slovenske ljubavne i erotične proze. Mozetič je svoj roman o gej strasti i životnom beznađu koncipirao kao monološku ispovijed Braneta, koji se nalazi u zatvoru radi nečeg što je učinio svom ljubavniku Janu, a ispovijeda se na seansama sa sudskom vještakinjom. Njegovi monotoni monolozi ultimativno su usredotočeni na erotski odnos s Janom pa tako čitalac saznaje čitavu povijest veze.

Zahvaljujemo sponzorima nagradne igre, knjižarama Jesenski i Turk, Vuković&Runjić, Užitak i tekst, Castropola, Ribook i Profil na čijim prodajnim mjestima čitav tjedan možete kupiti izdanja Queer Zagreba po 30% jeftinijoj cijeni!


Komentirajte!

Unesite komentar ili trackback s drugih stranica. Komentare mozete pratiti i putem RSS kanala.

CAPTCHA Image
Refresh Image
*

Spam protection by WP Captcha-Free

NEWSLETTER

Vaša email adresa:

OMG!
Opasno Mudre Gej-novosti
Srđan Sandić
Hiperinflacija emocija


Kosmogina
Pitchkanterije


Igor Grabovac
Ružičasti stetoskop
Marino Čajdo
Cocktail


Dominik Colins
Qoohanje za romantike