FESTIVAL | QUEER-O-KLUB | RJEČNIK | VODIČ

Let the games begin

objavljeno:

2. 11. 2011.
Let the games begin

autor:Predsjednik je u ponedjeljak i službeno otvorio predizbornu kampanju za stolice u Hrvatskom Saboru. Baš i nije trebao službeno otvarati, bar što se HDZ-a tiče. Premijerka je kojekakvim otvaranjima hvaleći svoju stranku uzduž i popreko Lijepe naše kampanju počela, iako je ona bezuspješno tvrdila da nije, puno ranije.

Svi marš na ples

Već smo dobili mali uvid u ono što nas može očekivati u predizbornoj kampanji, bar što se tiče HDZ-a. Trenutno vladajuća stranka imala je preko nekoliko okupljanja na kojima smo, uz klasične isprazne floskule o ‘crvenoj opasnosti’, četnicima, jugofilima, Blajburgu, mogli čuti i koloplete uvreda, kleveta, prijetnji što ljevici, što sudbinom građana ako izaberu lijevu opciju, prebrojavanja krvnih znaca, ukratko kojekakvih ‘kafanskih’ retoričara koje imaju najmanje veze s političkim programom.

E da, ne smijem zaboraviti trzajno skakutanje polugolih plesačica i hipereuforično pljeskanje predsjednice, od prošlog petka tehničke vlade, ispred, pored i uokolo biste pokojnog predsjednika Tuđmana. Da nije neukusno, bilo bi bizarno.

Od prošlog petka nema ni plesanja, ni skakutanja, ni pljeskanja. Nakon i službene izjave DORH-a da je HDZ kao stranka pod istragom zbog trošenja 32 mil. kuna ukradenog državnog novca, svakim danom dobivaju neku novu medijsku pljusku. RTL si je zaista dao truda, pa su nam u tri dana servirali dvije ankete provedene na broju od 4000 ispitanika (po 400 u svakoj hrvatskoj izbornoj jedinici), koje su desnu i demokršćansku opciju doslovno pokopale na predstojeći izborima. Ipak ,treba uzeti u obzir da je preskočena za HDZ najbitnija izborna jedinica – dijaspora. Izgleda da plašenje gejevima i forsiranje križa ovaj put nije pomoglo niti HSS-u ne samo da poveća broj zastupnika, nego da uopće uđe u Sabor.

Program bez konkretnog programa

HSS nisu samo ankete pokopale. Pokopao ih je i koalicijski partner, indirektno. Prošli petak, dok su oni pokušali prezentirati svoj program za boljitak Hrvatske, u medijima je ekplodirala vijest da je HDZ pod istragom. Naravno da niti građane niti medije nije uopće zanimao HSS-ov program pored takve bombastične vijesti.

Nije da su puno izgubili. Program ’5+’ ne nudi ništa novo niti konkretno za ekonomski oporavak financijski posrnule države. Oslanjanje na turizam, koji je jedina grana privrede koja nije propala, bez da se ponudi konkretna ideja za obnovu industrije i smanjenje kritične nezaposlenosti, u najmanju je ruku amaterski, a stavljanje tradicionalne obitelji na prvo mjesto izbornog programa u državi gdje više od 10% stanovnika razmišlja ne o budućnosti, nego žive od dana do dana, dovoljno govori o njegovoj ozbiljnosti.

Koliko je sama stranka ozbiljna, vidjelo se na predstavljanju koalicije HSS-Zelena stranka u Puli, gdje ne samo da nije bio nazočan predsjednik njihovog Odbora Istarske županije Oliver Gmitrović, nego oni koji su bili nazočni nisu bili sigurni niti ima li ili nema Gradskih odbora HSS-a u Istri, niti koliko u toj županiji imaju članova. Sve u svemu, poprilično pogubljena situacija mjesec dana prije izbora.

Kokodak

Mlitavost koju su zamjerali čelniku Kukuriku koalicije na kraju se pokazala najpametnijim potezom u izbornoj godini. Zoran Milanović je svojim ‘nedjelovanjem’ u startu onemogućio HDZ da iskoristi neki njihov potencijalni gaf. Đakićevo neumjesno prebrojavanje krvnih zrnaca zbog imena, Milinovićevo apsurdno branjenje nerođene djece od LGBT babaroge i, sada već legendarna, izvala na skupu u devetoj izbornoj jedinici ‘zašto nećemo glasati za HDZ’, dokaz su ‘uspješnosti’ Milanovićeve predkampanje. Zaista je najbolje pustiti protivnika da sam sebe porazi iznutra.

Da je bilo pametnije šutiti, vidjelo se i u nedavnoj izjavi Slavka Linića o dovođenju MMF-a, koja je, očito, izrečena bez ranijih konzultacija s čelništvom stranke. Izvlačenje i objašnjavanje slijedećeg dana što je pod tim mislio to je i potvrdilo.

I na prošlim se izborima u anketama lijevoj koaliciji predviđala pobjeda, ali im je ipak iscurila kroz prste. Za nekoliko podmazanih saborskih stolica. Na ovim izborima ankete im daju enromnu prednost pred demokršćanima, skoro trostruko veću, praktički dovoljnu za neometane promjene zakona, eventualno čak i Ustava RH. Imaju mjesec dana za potvrditi predviđanja, iako se ankete često pokažu manjkave.

Oni mali

Za neke najveće iznenađenje ovih izbora strelovit je uspon Dragutina Lesara i stranke Hrvatskih laburista – stranke rada. No to ipak nije iznaneđenje, jer hrvatska politika je predugo bila osuđena samo na dvije opcije: HDZ sa satelitima i Kukuriku koaliciju. Hrvatski laburisti po definiciji pripadaju lijevoj opciji, a sam Dragutin Lesar je na pitanje s kim bi mogli u postizbornu koaliciju, odgovorio da s HDZ-om i njihovim satelitima sigurno ne. Za koaliciju s Kukurikavcima je rekao da ovisi o prihvaćanju svih deset njihovih zahtjeva.

Da Lesar nema dlake na jeziku pokazuje i njegova poruka premijerki u kojoj joj je rekao ‘Ne morate dati sve za Hrvatsku, dovoljna je ostavka’, koju su slušatelji Soundseta proglasili najbiserom ovog saziva Sabora. Nije da je konkurencija bila slaba. Po prvim anketama predviđa im se od 5 do 9 mjesta u novom sazivu Sabora, čime su jedna od rijetkih malih stranaka koje prelaze izborni prag. HSP se uspio nekako dogovoriti između nekoliko svojih frakcija. Valjda im je postalo jasno da svaka sama za sebe ne bi daleko dogurale. HSLS bi po anketama uspio ubaciti jednog zastupnika u Sabor, a to bi bio vječni feniks Dražen Budiša. Jurčićevoj koaliciji s jednom od umirovljeničkih frakcija također se smješka jedno saborsko mjesto.

Izborni gubitnici(?)

Koalicija krajnje desnice ‘Hrvatski plamen’ nestala je prije nego se i pojavila. U neku ruku to je i dobro za hrvatsku, jer pokazuje pomak društva prema naprijed. Anketni  gubitnici su i Milan ‘Stijena’ Bandić, Željko Kerum, Pernarov Savez za promjene i još preko nekoliko kojekakvih anonimusa. Svi zajedno nisu dobili dovoljno podrške ispitanika da ih se pojedinačno spomene.

Prve predizborne ankete pokazuju potpuni debakl tradicionalističkih kršćansko-orijetniranih stranaka, iako su isti stalno naglašavali kršćanstvo Hrvatske. Na tu kartu je pucao i Kerum u nedjeljnom odgovaranju na pitanje HTV-a o legalizaciji istospolnih brakova. Bandić se barem zadržao samo na ‘Ne’ i nije se dalje sramotio, kao na predsjedničkim izborima na pitanje od kćeri lezbijki . Biti će zanimljivo napokon vidjeti rezultate popisa stanovništva.

U korist istospolnih brakova izjasnili su se samo SDSS i HSLS, dok su ostale stranke ili suzdržane ili kategorički protiv, što i ne čudi kod stranaka poput HSS-a, HDZ-a ili desno orijentiranih, ali kategoričko ‘Ne’ iz usta Ivana Jakovčića čudi. Bitna je stvar da mediji u ankete čelnicima i predstavnicima stranaka stavljaju pitanje o istospolnim brakovima, jer na taj način javnost zna kakav stav zauzimaju određene stranke spram tog pitanja.

Obilazeći Mirogoj povodom Dana Svih svetih, premijerka je, poprilično neuvjerljivo ako se mene pita, izjavila da će HDZ postići iznenađujuće rezultate na izborima. Netko zloban mogao bi reći da je novotkrivenu izbornu snagu našla tijekom obilaska 13. izborne jedinice.


Komentirajte!

Unesite komentar ili trackback s drugih stranica. Komentare mozete pratiti i putem RSS kanala.

CAPTCHA Image
Refresh Image
*

Spam protection by WP Captcha-Free

NEWSLETTER

Vaša email adresa:

OMG!
Opasno Mudre Gej-novosti
Srđan Sandić
Hiperinflacija emocija


Kosmogina
Pitchkanterije


Igor Grabovac
Ružičasti stetoskop
Marino Čajdo
Cocktail


Dominik Colins
Qoohanje za romantike