FESTIVAL | QUEER-O-KLUB | RJEČNIK | VODIČ

Tjedan dobre queer knjige

objavljeno:

13. 04. 2011.
Tjedan dobre queer knjige

Od 14. – 20. travnja održava se prvi Tjedan dobre knjige, nova inicijativa koju je pokrenula udruga za zaštitu prava nakladnika Zana. Nacionalna je to kulturno-marketinška manifestacija koja želi otvoriti vrata između književne produkcije i publike u 30 gradova i stotinjak knjižara. Sama akcija za cilj ima okupiti hrvatske izdavače i knjižare u zajedničkom projektu koji će potaknuti čitatelje da uđu u knjižare, upoznaju se s književnom produkcijom te zainteresiraju za knjigu i čitanje. Sedam će sljedećih dana tako fokus biti na ljubiteljima i vrijednosti knjige te užitku čitanja.

Uz promociju kulture čitanja predstavljanjem knjiga za svakoga i svačiji ukus, od sedam do 77 godina, svoje će temeljne sadržaje Tjedan dobre knjige mijenjati iz godine u godinu a posebno se ističu Poklon-knjiga, posebno izdanje koje će svake godine biti nositelj projekta i ekskluzivan poklon kupcima u knjižarama sudionicama tijekom Tjedna. Ove godine to je zbirka putopisnih priča 18 hrvatskih autora ‘Blizine, nigdine, fritule’. Autori i izdanje mijenjat će se svake godine.

Queer izdanja s popustom

U suradnji s Queer Zagrebom i Tjednom dobre knjige nekoliko će zagrebačkih knjižara u nadolazećim danima posebno istaknuti queer izdanja dok će knjige u izdanju Queer Zagreba na određenim lokacijama biti s popustom od 30%. Radi se o knjižarama Jesenski i Turk, Vuković&Runjić, Užitak i tekst, Castropola, Ribook i Profil i naslovima od kojih ističemo ‘Usmenu povijest homoseksualnosti u Hrvatskoj’ grupe autora te dva naslova Hervé Guiberta ‘Lud za Vincetom’ te ‘Samilosni protokol’.

Knjižare će istaknuti naslove i drugih nakladnika poput ‘Berlinskog ručnika’ Dražena Ilinčića, ‘Posudi mi smajl’ Nore Verde, ‘Meki trbuh jednoroga’ Đurđe Knežević i druge o kojima ćete više moći čitati u petak na Queer.hr-u a neke od naslova i osvojiti u nagradnoj igri! Nagradna igra organizirana je i u knjižari Profil Megastore gdje svaki dan možete osvojiti po jednu queer knjigu.

Damir Sablić iz Vuković&Runjić pohvalio je organizatore Tjedna dobre knjige kao i akcije koje obuhvaćaju respektabilne skupine autora. S njime se slaže i Dušanka Babić iz knjižare Castropola koja hvali promociju queer naslova. „Queer naslovima se promiču ideje o jednakosti i toleranciji u društvu kako bi se čitateljstvo senzibiliziralo i za tu tematiku“, izjavila nam je. Ipak, ističe da je kupovna moć građana manja nego prije što se odražava na potražnju svih knjiga, ne samo onima s queer tematikom. „Nadam se da će ova akcija nešto promijeniti u tom smislu, te povećati interes čitatelja“, rekla nam je.

Da je kupovna moć građana manja, ali i da je za dobru prodaju bitna i promocija odmah po izdavanju knjige na tržištu slažu se i u Vuković&Runjić. „Jedini queer naslov koji je bio hit i prodao se u većim količinama bio je ‘Berlinski ručnik’ Dražena Ilinčića iz 2006. vjerojatno stoga što je autor medijski poprilično eksponiran, a i o knjizi se pisalo. U nešto većem broju je prodana i ‘Usmena povijest homoseksualnosti u Hrvatskoj’, urednika Zvonimira Dobrovića i Gordana Bosanca.“

Ipak, koliko je queer književnost još uvijek prilično rezervirana za zatvorene krugove čitatelja svjedoči činjenica da su naslovi ‘Rumunj’ Brucea Bendersona i ‘Staklenac’ Uroša Filipovića nešto slabije zamijećeni od publike. „Kupci su vjerojatno bili ljudima koji su se informirali neovisno o promociji knjige u medijima“, kaže Sablić

Ivana Plejić iz Meandar Medie, odnosno knjižare Tekst i užitak, pozdravlja obje inicijative te su finalnoj fazi pripremanja drugih queer naslova za promociju nadolazećeg tjedna.

Književni petak s Guibertom

Kako Tjedan dobre knjige obuhvaća i Kaleidoskop – niz događanja edukativnog karaktera u javnim prostorima i knjižarama poput čitanja i predstavljanja knjiga, radionica, predstava i glazbenih događanja u petak će se u Gradskoj knjižnici u Zagrebu (Starčevićev trg 6, treći kat) u 20h na književnom petku pod vodstvom Borisa Perića predstaviti već spomenute knjige Hervéa Guiberta ‘Samilosni protokol’ i ‘Lud za Vincetom’ – ovogodišnja izdanja Queer Zagreba.

‘Samilosni protokol’ svojevrsni je nastavak Guibertovog najpoznatijeg djela ‘Prijatelju koji mi nije spasio život’, danas klasika suvremene queer literature, u kojem Guibert koji i sam umire od posljedica AIDS-a na vrlo direktan način dijeli svoju svakodnevicu sa čitateljima – od redovnog uzimanja lijekova i mučnina do razgovora sa prijateljima i odlaska na odmor. ‘Lud za Vincetom’ analizira biološki trenutak odlaska Vinceta sa ovoga svijeta, skokom sa trećeg kata u ogrtaču za kupanje umjesto padobrana. Guibert umire tri godine kasnije a u međurazdoblju osjeća, bilježi i evocira Vinceta za kojim luduje.

Na književnom petku sudjelovati će programski voditelj Kuće ljudskih prava Gordan Bosanac i direktorica francuskog instituta Ine Pouant.


Komentirajte!

Unesite komentar ili trackback s drugih stranica. Komentare mozete pratiti i putem RSS kanala.

CAPTCHA Image
Refresh Image
*

Spam protection by WP Captcha-Free

NEWSLETTER

Vaša email adresa:

OMG!
Opasno Mudre Gej-novosti
Srđan Sandić
Hiperinflacija emocija


Kosmogina
Pitchkanterije


Igor Grabovac
Ružičasti stetoskop
Marino Čajdo
Cocktail


Dominik Colins
Qoohanje za romantike