FESTIVAL | QUEER-O-KLUB | RJEČNIK | VODIČ

Konačno dobri LGBT hororci?

objavljeno:

1. 11. 2011.
Konačno dobri LGBT hororci?

Noć je vještica prošla jučer, no kako je za mnoge obilježila partijanjem pod maskama, zašto dan nakon ne iskoristiti gledanjem kakvog kultnog horora? Nema sumnje da je za mnoge koji su se odlučili ovako provesti produženi vikend na listi završio kakav klasik poput Psiha, Ptica, Noći vještica ili nešto novijih produkcija poput Sirotišta.

Nažalost, malo koji od tih ultrapopularnih i kultnih filmova ima ponešto kvira u sebi. Isključujemo, naravno, filmove u kojima su gejevi prikazivani kao zli psihopati kao što je slučaj bio s Cruisingom ili glavnog negativca u ‘Kad jaganjci utihnu’. S druge pak strane, queer hororci (što se već u prošlosti pop kinematografije može svrstati pod taj nazivnik) uglavnom su više podilazili campu i kiču nego stravi i užasu poput Rocky Horrora.

Ipak, situacija se polagano mijenja, a tome svjedoči nekoliko najavljenih horora s jasnim LGBT predznakom. Prvi je od njih ‘Unhappy Birthday’ u produkciji poznatog Peccadillo Picturesa a slijede ga neki za koje ste možda i čuli ‘Boys on the Film: Bad Romace’, ‘Watch over Me’, lezbijski ‘The Adored’ i naravno Bruce LaBruceovi ‘Otto’ i ‘LA Zombie’. Industrija, dakle, na žanrovima radi, no koliko su filmovi kvalitetni ostaje za neku drugu diskusiju koju je možda bolje prepustiti stručnim kritičarima.

‘Unhappy Birthday’ opisuje se kao ne toliko strašan koliko inovativan no obećavaju ‘The Adored’ kao inteligentan film i ‘Otto’ koji će, kao i sve ostalo od LaBruca, postati instant klasik.

Sigurno će potrajati prije nego pogledamo lezbijsku, gej ili trans verziju ‘Isijavanja’ ili ‘Rta straha’, no kritičari hvale činjenicu da se LGBT filmovi počinju poigravati sa hororom kao žanrom kako bi se odmakli od tradicionalnih tema tragičnih ljubavi.

http://youtu.be/TDXK3GPKkjI


Komentirajte!

Unesite komentar ili trackback s drugih stranica. Komentare mozete pratiti i putem RSS kanala.

Spam protection by WP Captcha-Free

NEWSLETTER

Vaša email adresa:

Kalimero
Trešmašina


Srđan Sandić
Hiperinflacija emocija
Igor Grabovac
Ružičasti stetoskop