FESTIVAL | QUEER-O-KLUB | RJEČNIK | VODIČ

Test fizičkih ograničenja božanskim plesom po žici

objavljeno:

27. 10. 2011.
Test fizičkih ograničenja božanskim plesom po žici

Kako nastaviti svoj život umjetnika koji koristi svoje tijelo prilikom izvedbi nakon strašne nesreće? Pita se to novocirkuska skupina Les Colporteurs čijom je izvedbom ‘Sur la Route’ u utorak otvoreno sedmo izdanje Festivala novog cirkusa, koji je agregatom posjetitelja i ovogodišnjom programom, unatoč problemima koje ga prate posljednjih godina (od šikaniranja gradske uprave do nedostatka financija) pokazao kako se radi o urbanoj mladoj publici jednom od najinteresantnijih festivala.

Razlog tomu je zapravo jako jednostavan: kombinirajući izvedbe akrobata (koji su nekada u prošlosti smatrani i nad-ljudima) s koreografijama tijela koje se izvija na moguće i nemoguće načine pričajući pri tome kakvu priču nije teško zadržati interes gledateljstva neuobičajenim, fascinantnim, egzotičnim a u svojoj srži opet emotivnim kao što je to koncept novog cirkusa.

Upravo je takva bila predstava u utorak. Muškarac koji se budi shvaćajući da više ne osjeća vlastito tijelo (točnije, noge) izgubljeno pokušava hodati nailazeći na frustraciju prilikom svakog koraka, susrećući potom vitalnu mladu djevojku sposobnu na najnevjerojatnije koreografije na žici. Njegov izgubljen i njen zaigran ples se u jednoj dramatičnoj točci susreću, te zajedno pokušavaju prevladati muškarčev hendikep, čime on postaje jedan od temeljnih konstrukta njenog plesa kojeg izvodi, penjući se istodobno po njegovim ramenima, leđima i žicama svojim laganim korakom.

Oduševljena publika nakon jednosatne izvedbe gotovo je pet minuta neumorno pljeskala izvedbi koja će svakako obilježiti ovogodišnje izdanje Festivala novog cirkusa.

Hod na žici – ples bogova

Još od poganskih vremena plesači na žici smatrani su polubogovima, a i poslije, u razdoblju kada je kršćanstvo kao religija zavladalo Zapadnim svijetom, takve su osobe smatrane svetcima pod izravnom zaštitom Ivana Krstitelja. Istovremeno, pomicanjem granica ljudskog tijela remetili su stroga društvena pravila, pa je prakticiranje hoda po žici postalo i iznimnim primjerom uzimanja sudbine u svoje ruke.

Najbolje tome svjedoče slučajevi Philippea Petita, francuskog akrobata koji je 1974. hodao između tornjeva Svjetskog trgovačkog centra u New Yorku, zbog čega je uhićen i odveden na psihijatrijsko promatranje.

Njegov slučaj tematizira Oscarom i drugim nagradama ovjenčani film ‘Man on Wire’ koji se uz ‘On the Tightrope’ i ‘The Last Tightrope Dancer in Armenia’ prikazao u sklopu festivalskog dokumaratona.

Festival se nastavlja do nedjelje!

Osim naglaska na plesu na žici, Festival novog cirkusa do kraja tjedna nudi i štošta drugog raznolikog. Večeras u Sceni Travno možete pogledati predstavu splitske skupine Room 100 C8H11NO2, večeri petka i subote rezervirane su za još jedan Red Room Cabaret (link na intervju s izvođačem Michaelom Carbonarom) a subota za večer domaćih performera u programu Ringišpil. Više informacija o ulaznicama i terminima možete pronaći na službenim web stranicama (klik).


Komentirajte!

Unesite komentar ili trackback s drugih stranica. Komentare mozete pratiti i putem RSS kanala.

CAPTCHA Image
Refresh Image
*

Spam protection by WP Captcha-Free

NEWSLETTER

Vaša email adresa:

OMG!
Opasno Mudre Gej-novosti
Srđan Sandić
Hiperinflacija emocija


Kosmogina
Pitchkanterije


Igor Grabovac
Ružičasti stetoskop
Marino Čajdo
Cocktail


Dominik Colins
Qoohanje za romantike