FESTIVAL | QUEER-O-KLUB | RJEČNIK | VODIČ

Drugačije stripove u ruke!

objavljeno:

17. 08. 2010.

autor:Ovdje nećemo pisati o super junacima, o vječnoj sumnji jesu li Batman i Robin mutili nešto ili o potencijalnom lezbijstvu Cat Woman. Nećemo se ni posebno osvrtati na povijest gay/lezbijskog/queer stripa, a tu bi se dalo štošta napisati. Govorit ćemo o tri stripa koja se mogu nabaviti u našim knjižarama i knjižnicama, a čiji su junaci obični ili nešto manje obični ljudi kojima se događaju životne i ljubavne avanture.

Ay-ya-ya-yay

Prvi od njih je „Muchacho“ francuskog strip umjetnika Emmanuela Lepagea. Godina je 1976., mjesto radnje Nikaragva. U zemlji bjesni revolucija, pobunjenici se skrivaju po šumama, a diktatorovi pristaše ih love na sve moguće načine. Strip se otvara scenom u kojoj mladi sjemeništarac Gabriel de la Serna, sin bogatog industrijalca i prijatelja nikaragvanskog diktatora, dolazi u malo selo naslikati fresku u lokalnoj crkvi. Iako posvećen svojoj umjetnosti, Gabriel neće dugo moći ostati neutralan te će morati odabrati – biti na strani svog oca ili s pobunjenicima. U pričama o ratovima, revolucijama, hrabrosti i časti najčešće se ne očekuje ljubav između dva muškarca, no upravo se ona dogodi između mladog sjemeništarca i plavokosog revolucionara. Raskošni crtež u boji s dosta detalja, zanimljiva politička priča, i strastvena ljubav u srcu revolucije, samo su neki od razloga zbog kojih vrijedi ovaj strip uzeti u ruke.

Za strejtere spremni!

Ranih osamdesetih u Njemačkoj Ralf König se javio prvim stripovima s gay tematikom, a do danas je postao jedan od najpoznatijih njemačkih autora stripova i karikaturista. Preveden je na brojne jezike, prodan u sedam milijuna kopija do sada, a po nekim su njegovim stripovima snimljeni i filmovi. Na hrvatskom možete čitati njegov strip „Osviješteni“ (u originalu: „Der bewegte Mann“) koji krasi zamjetna količina humora i ironije. Priča je to o strejteru Axelu koji krizu u vezi sa svojom djevojkom Doro pokušava riješiti najprije insceniranim samoubojstvom, zatim na grupnoj strejterskoj terapiji te, konačno, družeći se s gay ekipom. Kako se jedan str8er snalazi na gay tulumu, može li progutati muškarce u ženskim haljinama te kako se nosi s upucavanjem u zahodu gay kluba neke su od situacija koje će vam izmamiti osmijeh. Naravno, priča je odlična i za ismijavanje hrpe stereotipa koji se vežu uz gay populaciju (da, neizostavno su zaraženi HIV-om!).

Stranci izgubljeni u raju

Od hvaljenog i nagrađivanog strip serijala u devetnaest knjiga „Stranci u raju“ uglednog američkog stripaša Terryja Moora u hrvatskom se prijevodu mogu čitati njih tek tri – „Stranci u raju“, „Sanjam te“ i „Život je lijep“. Glavne junakinje su izrazito kompleksni likovi, dvije djevojke čiji odnos varira između prijateljstva i ljubavi. Stvari, baš kao i u životu, nisu ni jasne ni jednostavne. Njih dvije, pak, potpuno su različite. Dok je Francine senzibilna, krhka i ženstvena, voli muškarce i opsesivno traži „onog pravog“, Katchoo je jaka neovisna djevojka mračne prošlosti koja stvari sređuje sama, a muškarce prezire do boli. Zaljubljena je u Francine i jao si ga onome tko joj stane na put, a tko povrijedi Francine, mogao bi završiti obnažen u izlogu s klaunovskom maskom i povećalom ispred spolnog uda. Tu je i treća osoba, David, nježni i povučeni dečko koji voli umjetnost i koji je fatalno zaljubljen u Katchoo. U pozadini ovih šarolikih odnosa smještena je i kriminalistička priča o ženskoj mafijaškoj organizaciji, pronevjerenim novcima i skupoj prostituciji. Neobičnost stripa jest da su u njega ugrađeni prozni segmenti i poezija, koji mogu očuditi običnog čitatelja stripa, ali na koje se s vremenom navikne. „Stranci u raju“ su što zbog zanimljive priče što zbog puno emocija privukli čak i čitatelje koji inače ne čitaju stripove.  Ako ste do sada poznavali tek Alan Forda ili Dylan Doga, vrijeme je da u ruke uzmete malo drugačije stripove!

Foto: darkomacan.com (inače, preview stripa Osviješteni možete pogledati ovdje: LINKLINKLINK) / abandonadtodaesperanza.blogspot.com / flowerfire.com


Komentirajte!

Unesite komentar ili trackback s drugih stranica. Komentare mozete pratiti i putem RSS kanala.

CAPTCHA Image
Refresh Image
*

Spam protection by WP Captcha-Free

NEWSLETTER

Vaša email adresa:

OMG!
Opasno Mudre Gej-novosti
Srđan Sandić
Hiperinflacija emocija


Kosmogina
Pitchkanterije


Igor Grabovac
Ružičasti stetoskop
Marino Čajdo
Cocktail


Dominik Colins
Qoohanje za romantike