FESTIVAL | QUEER-O-KLUB | RJEČNIK | VODIČ

Treći dan Perforacija u Zagrebu

objavljeno:

24. 10. 2011.
Treći dan Perforacija u Zagrebu

Treći dan Perforacija obilježio je posjet slovenske plesačice i performerice Male Kline u Zagrebačkom plesnom centru s predstavom Bliss koju čini šestoročlani kolektiv raznorodnih izvođača, od stand up komičara koji to nije do drag queena do plesačice koju više zanima zašto pleše nego kako to radi. Procesuiranje rezultata ove igre identiteta i pojavnosti naporan je posao za one koji svoju nevjericu moraju zamijeniti činjenicama, no ne i za nas druge. Mala Kline inače spada među najvažnije slovenske novokazališne i plesne autore koja svoj rad ostvaruje samostalno i u suradnji s drugim izvođačima.

Damir Bartol Indoš kao živa legenda hrvatske alternativne kazališne scene sinoć je imao premijeru svoje predstave  Kriegspiel koja je u obliku probe u subotu u ITD-u predstavljena pred 30ak inozemnih producenata koji su gosti Showcasea – platforme hrvastkih izvedbenih umjetnosti u programu Perforacija. Autor je ime predstave posudio od Debordovog izuma te s Tanjom Vrvilo ponovio 55 poteza u autorovoj poznatoj igri iz 1977. te tim činom odao priznanje /posvetu ocu društva spektakla koju je doveo do antispektakla u svojemu već prepoznatljivom stilu. Uz neobuzdanu elektroničku glazbu Helgea Hintereggera izvođači u ovom performansu ratuju kako maketama tako riječima, izgovarajući latinske i sansktrske palindrome.

Fotogaleriju s trećeg dana Perforacija možete pogledati ovdje (klik na link).

U utorak na Perforacijama predstava koja je upravo ovjenčana nagradom u Sloveniji!

Od sutra na Perforacijama možete vidjeti poznati slovenski kolektiv Via Negativa – i to prvo u Zagrebu, a zatim i u Dubrovniku! Festival Perforacije se naime, nakon Zagreba i Rijeke, od četvrtka seli u treći festivalski grad koji će u takozvanom dubrovačkom segmentu okupiti i predstaviti neka od najvažnijih imena s područja plesa, suvremenog performansa i glazbe iz Slovenije, Rumunjske i Hrvatske.

Via Negativa, svakako jedan od najcjenjenijih kolektiva u susjednoj Sloveniji ali i na međunarodnoj sceni koji već čitavo desetljeće pod redateljskom palicom Bojana Jablanovca oduševljava publiku željnu kazališnih uzbuđenja drugačije vrste predstavit će dva performansa: hvaljeni ‘Tonight I Celebrate’ kojim će Uroš Kaurin svoj glazbeni ukus, svoju narcisoidnost i igru sa zadanim i željenim identitetima posvetiti upravo publici; te ‘MandićMachine’ za kojeg s ponosom možemo reći da je upravo jučer osvojio nagradu udruge kazališnih kritičara Slovenije za najbolju izvedbu ove sezone! Pri tome je posebnu pohvalu dobio upravo glavni izvođač, Marko Mandić, koji „u strastvenoj izvedbi odabranih poglavlja svoje glumačke karijere kao rezultat nudi zapanjujući dizajn slojevitih psiho-fizičkih i asocijativnih vizualnih transformacija prizivajući prošlost i gledajući je kroz precizne interpretacije nekadašnjih uloga“.

Predstave su na rasporedu u utorak u Teatru &TD u Zagrebu, a u četvrtak u Lazaretima u Dubrovniku, a više informacija o programu može se pronaći na web siteu www.perforacije.org


Komentirajte!

Unesite komentar ili trackback s drugih stranica. Komentare mozete pratiti i putem RSS kanala.

CAPTCHA Image
Refresh Image
*

Spam protection by WP Captcha-Free

NEWSLETTER

Vaša email adresa:

OMG!
Opasno Mudre Gej-novosti
Srđan Sandić
Hiperinflacija emocija


Kosmogina
Pitchkanterije


Igor Grabovac
Ružičasti stetoskop
Marino Čajdo
Cocktail


Dominik Colins
Qoohanje za romantike