Superjunaci u panici, superžene spašavaju stvar

Dvije hrvatske umjetnice ovih dana otvaraju svoje izložbe koje kao temeljne motive izlaganja koriste superjunake i superjunakinje. Radi se o multimedijalnoj umjetnici Ani Schaub čija je izložba ‘Superjunaci’ otvorena u petak, 15. travnja u galeriji Događanja na zagrebačkoj Pešćenici te onoj ‘Zgodne žene spašavaju stvar’ slikarice Helene Janečić koja se otvara večeras u galeriji Marisall u Mesničkoj ulici.

Ana Schaub svojom novom izložbom nastavlja već prije započet projekt kojim se bavi medijski uvjetovanom realnošću, masmedijima i suvremenim tehnologijama koje su u potpunosti zavladale našim životima definirajući i dizajnirajući percepciju, misli, želje i osjećaje. Umjetnica se tako kritički obrušila na groteskni svijet trivijalnosti istim metodama koje u njemu vrijede: lažnim junacima i njihovim lažnim moćima.

Jeste li ikad željeli upucati Spidermana?

Radi se o interaktivnoj instalaciji – kartonski likovi superheroja, naravno natprosječnih visina, pozivaju publiku na interakciju u scenografski oslikanom Gotham Citiju oslikanim likovima demonske djece kojih se super ljudi kao slabići i kukavice boje. Djece kao krajnjih konzumenata njihovih avantura. Postavši strašila nepobjedivim ljudima, koje možemo slobodno udarati, inverzijom vrijednosti autorica pokazuje koliko smo podložni medijskim manipulacijama ali ukazuje i na problem konzumerizma; stoji u recenziji izložbe Ivane Gabrić.

“Izabrala sam fenomen Superjunaka jer je to nešto što većinu nas podsjeća na djetinjstvo i sasvim je odvojeno od naše kulturne pozadine. Pritom mi je prije svega bila zanimljiva činjenica da su to zatvoreni proizvodi koji ne dopuštaju intervencije već samo konzumaciju. Zato je multimedijalna instalacija ‘Superjunaci’ interaktivan rad, koji omogućava gledateljima intervenciju i mogućnost ostvarivanja svoje autorske priče. Spidermana možeš upucati, možeš micati svijeću ispod Supermana koji viče, a u sklopu izložbe napravljena je i likovna radionica sa djecom od 10 – 14 godina koja su crtala preplašene super junake. Super junaci su odraz svojih korisnika, i prenose njihove strahove i probleme, te su također slika nas odraslih koji se tog doba prisjećamo.”, kaže Ana.

Super junaci koje koriste isključivo su američki, proizvodi DC Comicsa i Marvela te upravo zbog toga što su sasvim odvojeni od hrvatske i europske kulturne pozadine. “Moja generacija reagira na He-Mana, a sadašnja će djeca jednoga dana tako možda reagirati na Spidermana ili Gormite, ovisno što im se prikazuje”, kaže Ana koja je od superjunakinja upotrijebila lik Wonderwoman koja je i njena osobna fiksacija te će imati svoje mjesto u najnovijoj seriji slika ‘Wonderwoman in Wonderland’ u kojima spaja svijet američkih superjunaka sa knjigom Lewisa Carrolla ‘Alisa u zemlji čudesa’.

Horny Dyke sasvim drugačija od mainstream junakinja

Zanimljivo događanje čeka nas i večeras u 19h kada se otvara izložba Helene Janečić. Helena nije imala problema odlučiti se za motiv super-junakinja jer je to tema kojoj prirodno naginje kao i prema kariranim košuljama. „Čitam i crtam stripove pa mi je tako došla želja da naslikam motive koji su često na naslovnicama ili na takozvanim splash stranicama. A pošto ženski likovi intrigiraju moju maštu… ne moram vam crtati.“, kaže Helena, inače autorica prve hrvatske lezbijske superjunakinje Horny Dyke, drugačije od ostalih mainstream junakinja po mnogočemu: outfitu, androgenoj fizionomiji, supermoćima i uzrečicama.

„Superjunački outfit za Horny Dyke odabrala sam po uzoru na svakidašnju lezbijku. Ono, majica bez rukava da pokaže snažne ruke sposobne da otvore svaku teglu kiselih krastavaca ili promijene gumu na autu. I traperice jer su uniseks. Suknja i tajice nikako nisu dolazile u obzir za ovaj lik. Mislim da se karakteristike i muških i ženskih likova u američkom stripu prenaglašavaju: kod muškaraca mišičavost a kod žena veličina grudi. Horny Dyke pak naglašava svoju seksualnu nastranost“, kaže Helena.

foto: Ana Schaub, Helena Janečićalt

Leave a Reply