FESTIVAL | QUEER-O-KLUB | RJEČNIK | VODIČ

Janečić u MSU-u, sa slikom i na slici

objavljeno:

24. 02. 2011.
Janečić u MSU-u, sa slikom i na slici

autor:Queer ipak u MSU-u. Doduše, ovaj put bez gerile.

Riječ je dakle o slici Helene Janečić, koja se opisuje kao “secesijska likovna queer fantazija”, koja je jedna od kandidatkinja za T-HT nagradu koja se svake godine dodjeljuje od strane žirija sastavljenog od kustosa, povjesničara umjetnosti, predavača i umjetnika.

povezane vijesti
Janečić otvara prozore!

Kao što nam je neki dan otkrila u intervjuu (Klik!-na-članak), nakon „Snaša“ činilo joj se kao logičan slijed prebacivanje na dame, ruralne motive zamijenila je gradskim, a nošnje haljinama i frakovima. Tako je nastao njezin rad „Gradske dame“ koji se od danas može vidjeti u Muzeju suvremene umjetnosti.

Uz Helenu, interesantan je i pristup Željka Badurine koji je lani neuspješno pokušao podmititi žiri poslavši im bombonijeru, viski, kravatu za muške i maramu za ženske članove (primjećujemo s veseljem rodnu stereotipizaciju u podmićivanju. Možda da su žene dobile kravatu i obratno, žiri ne bi tako reagirao?), pa je ove godine isti rad predstavio u kontekstu mita, korupcije i artefakata mita – i uspio se probiti u selekciju.

Također se na korupciju i stanje u državi osvrće još jedno poznato nam ime – Milijana Babić koja je prošle godine u sklopu Perforacija dijelila pamflet u štihu Jehovinih svjedoka, ali sadržaja o suvremenoj umjetnosti, u MSU-u predstavlja rad ‘Lijepa naša domovino’ sastavljen od namirnica i proizvoda ukradenih u supermarketima, od brašna do paste za zube, i time referira na život po principu ‘Snađi se, druže’.

Helenu možete doći podržati danas na otvorenju u 19h, a kako je rekla da njene djevojke moraju pozirati za njene radove, možda ćete prepoznati još neka lica na slici s gradskim damama.


Komentirajte!

Unesite komentar ili trackback s drugih stranica. Komentare mozete pratiti i putem RSS kanala.

CAPTCHA Image
Refresh Image
*

Spam protection by WP Captcha-Free

NEWSLETTER

Vaša email adresa:

OMG!
Opasno Mudre Gej-novosti
Srđan Sandić
Hiperinflacija emocija


Kosmogina
Pitchkanterije


Igor Grabovac
Ružičasti stetoskop
Marino Čajdo
Cocktail


Dominik Colins
Qoohanje za romantike