FESTIVAL | QUEER-O-KLUB | RJEČNIK | VODIČ

Viva la bulgaria diva

objavljeno:

18. 10. 2011.
Viva la bulgaria diva

autor:Azis je nedvojbeno najveća diva Balkana. Naša Sevka i susjedna Ceca (jel i Sevka sad susjedna?) još su daleko od njega po popularnosti. Njegovih kostima se niti Cher ne bi posramila, a po količinama polugolih muškaraca i žena na nastupima i u spotovima nadmašio je i Madonnu.

Prvi puta sam čuo za njega još 2006. kada se uz Marianu Popovu pjesmom ‘Let me cry’ pokušao plasirati na Euroviziju. Bio je zanimljiv za vidjeti i čuti, i mislio sam kasnije pogledati još neki njegov spot. No, kako je meni ribica Dory mentalni guru, u roku od odmah koncentraciju sam prebacio na neke druge youtube zanimljivosti. Sjetio sam ga se kada ga je Michael Palin prikazao u svojem putopisu ‘Michael’s Palin new Europe’, no ni to nije dugo potrajalo.

povezane vijesti
Almost All About Diva

Sve dok mi Dragi vođ..pardon…urednica nije natuknula da bi bilo zgodničko upoznati i ovaj dio Balkana s njegovim likom i djelom. Srbi već znaju za njega i glede dueta s Indirom Radić, a i svi obožavatelji opusa Lepe Brene znaju za njeno gostovanje u njegovom showu.

Informacije koje se dobivaju iz i o Bugarskoj nikako se ne poklapaju s činjenicom da je Azis, romski gej crossdresser, njihova najveća turbo-folk-pop zvijezda. U biti, njihova najveća zvijezda in general. Po informacijama je vjerojatnije da je Bugarska puna raznoraznih Marijana Petir& co., a ne tolerancije, naročito spram romske manjine koju preziru skoro više nego gejeve. A vidi vraga.

Izgleda da je Azis uspio pomiriti nepomirivo. Balkanski mentalitet brđana s obožavanjem punijeg platinastog flamboyant romskog geja u divovskim haljinama, prekrivenog tonama šminke i šljokica. Na jednom blogu sam pročitao: ‘Porast homofobije u balkanskim državama je zastrašujuć, i ako je će platinasti medo u štiklama, koji ima tisuće obožavatelja, primitivcima pokazati koliko su jadni, super.’

Siguran sam da bi neke naše samozvane zvijezde dale deset godina života da mogu postići samo desetinu euforije koja nastane u publici čim on stupi na pozornicu. Iako mislim da bi se zadovoljili i s 1% publike koju on ima.U anketi najpopularnijih Bugara svih vremena zauzeo je 21. mjesto, a da to nije mala stvar govori i činjenica da je do njega još samo jedna živuća osoba na toj listi. I to nogometaš.

Po njegovim riječima, majka je od njega htjela stvoriti superzvijezdu još od najranijih dana. Vodila ga je po castinzima za filmove, ali zbog tamnije boje kože uvijek je bio odbijen. Prvi album izdaje 1999. s 22 godine, a do sada je izdao 15 albuma zanimljivih naziva: Diva, Gol, I muškarci plaču, Bol… 2005. pokušava se ubaciti u politiku kroz stranku ‘Evroroma’, koja iako se primarno bavi problemima romske manjine u Bugarskoj, nije isključivo namjenjena samo Romima, već u svom sastavu ima i Bugare i bugarske Turke. Nije osvojio dovoljno glasova da uđe u parlament, pa se vratio muzici.

Iako istospolna partnerstva i brakovi u Bugarskoj nisu zakonski mogući, 1.10.2006. vjenčao se sa svojim partnerom Niki Kitaetsuom na imitaciji svadbene ceremonije. 5.8.2007. postaje otac djevojčice Raye pomoću surogat majke, dugogodišnje prijateljice Gale. Po rođenju djeteta rekao je da planira da njegov partner bude ‘drugi tata’. Samu ceremoniju su ponovili 15.9.2006. na koncertu u Sofiji, a dan kasnije je s partnerom otputovao u Njemačku obaviti to i zakonski.

2007. izbio je skandal kada je gradonačelnik Sofije, Boiko Borissov, odlučio skinuti plakate na kojima se Azis i suprug ljube golih torza. Plakati su bili dio medijske kampanje za lansiranje televizije TV2, koja je u rukama bugarskog mogula Krasimira Gergova. Objašnjenje za skidanje plakata bilo je da su ‘preeksplicitni’, iako se diljem Sofije moglo naći puno eksplicitnijih. Zbog toga su medijski stručnjaci konstatirali da je to bila najobičnija homofobija koja nije imala nikakve veze s javnim moralom.

Izjavama poput one da je opsjednut plastičnim operacijama, povećavanjem penisa i pumpanjem usnica, Cher-esknim nastupima te kao jedini crossdresser s bradom, pokazao je da cajka-muzika nisu samo kompleti cica i guzica. Naprotiv, sve je te cice ostavio daleko iza sebe.


Komentirajte!

Unesite komentar ili trackback s drugih stranica. Komentare mozete pratiti i putem RSS kanala.

CAPTCHA Image
Refresh Image
*

Spam protection by WP Captcha-Free

NEWSLETTER

Vaša email adresa:

QUEER, GEEK &OMG
I to se proizvodi


Hipster Dyke
Od L do Z


Srđan Sandić
Hiperinflacija emocija


Josipa Petek
Bi-spolarizacija


Igor Grabovac
Ružičasti stetoskop
Marino Čajdo
Cocktail


Dominik Colins
Qoohanje za romantike