FESTIVAL | QUEER-O-KLUB | RJEČNIK | VODIČ

“Provokativan sam, no poštujem publiku”

objavljeno:

18. 10. 2011.
“Provokativan sam, no poštujem publiku”

Posljednji u nizu listopadskih pokvirenih večeri u Studiu smijeha začinit će američki gej komičar Scott Capurro kojeg mediji opisuju kao tetku britkog jezika sa on-stage personom otrovne zmije koji brutalno iskreno komentira svakodnevne tabue i događanja: od Madonne do muslimana, katolika doklitorisa, pedofilije, rasizma ili rata protiv terorizma. Kritičari hvale njegove opaske kontroverznih tema bez da se izgubi dobar ukus komedije. Na kraju krajeva, kako sam Capurro kaže, duboko u sebi svi smo rasisti, seksisti i generalizatori neke vrste.

Smatra li se osobno provokativnim, koji je najveći gaf napravio na stageu i posjeduje li profil na kakvom gej dejting siteu, doznate u intervjuu koji donekle i potvrđuje istinitost gore navedenog:

Kada se spominje tvoj rad, uglavnom jedna riječ prevladava u svakom članku – „provokacija“. Misliš li da stand-up kao forma uopće smije biti klasificiran kao provokativan, i bi li ti što u svom nastupu tako okarakterizirao?

Komedija je, kao i većina performansa uživo, provokativna. Komičari zahtjevaju reakciju od publike, inače nije stand-up već dosadni seminar. Ja govorim o stvarima koje smatram smiješnima, bez toga da se brinem hoću li uvrijediti neku novinarsku pičkicu koja sluša iz prikrajka. Dakle, s obzirom da ne dopuštam da mi autoritet budu osobe poput vlasnika klubova, agenata i kritičara, možda i jesam provokativan.

Često govoriš o homofobiji, gej lifestyleu, religiji i za njih vezanim stereotipima u nastupu. Je li u tom slučaju tvoj sarkazam kako aktivistički potkovan ili se samo voliš zezati na te teme?

Aktivisti moraju biti naporni, bez obzira koje stavove zauzimaju i prezentiraju. A to je dobro jer su većina srednjeklasnih bijelaca spokojno dehidrirani od količine soli koju konzumiraju. Ja sam lijevo orijentirani hipik iz San Francisca, a u tom etnički raznolikom gradu jednostavno pristupamo tim temama. Volim ismijavati ljudsko licemjerje, a danas je toliko zbrke oko rasnih razlika da je to pravi zlatni rudnik nevjerojatnog materijala. Svaki put kad čujem da je netko uvrijeđen mojim komentarom samo dobijem poticaj da ga još više iskorištavam.

Koju bi svoju vrlinu istaknuo kao ključnu u stand-upu? Neki bi rekli da su osobe s bitchy nastupom egoistične, vrijedi li to za tebe?

Najveća vrlina mi je (ironično, op.a.) poštivanje publike. Što se tiče bitchynessa, ostavit ću taj termin za konzervativne političare Istočne Europe. Oni su poprilično nemilosrdni i campy.

Koliko si često na turnejama? Razlikuje li prijem tvog nastupa kod publike u različitim regijama?

Stalno putujem, radim gotovo svaki vikend, premda se trudim ostati u Londonu što duže mogu. Ovdje je toliko posla, a i moj dečko ima potrebe. Što se tiče drugog dijela pitanja: Amerikanci npr. vole sve šale na račun rasizma, Britanci se uznemire na spomen islamske zajednice, Šveđani uvijek oduševljeno plješću jer žele ispasti kul a u Južnoafričkoj Republici obožavaju šale vezane za Muhameda. Ozbiljno. Padaju sa stolica.

Davno si napravio dokumentarac posvećen isključivo gej životinjama. Zašto te ta tema zanimala?

Zapravo su me producenti unajmili, a ja sam bio sretan da mogu odraditi taj zadatak. Mislim da su gej ovce podjednako poučne i smiješne.

Koji je najzlobniji vic koji si ispričao?

Pitao sam stariju gospođu među publikom kluba u San Franciscu je li sama zbog toga što su joj svi prijatelji umrli? Na to mi je ona odgovorila da je u grad stigla na sprovod svog sina. Publika se zgrozila, teško je vratiti atmosferu na staro nakon takvog faila.

Jesi ikad napravio profil na nekom gej dejting siteu?

Pokušao sam s Gaydarom i Man4Man, ali su korisnici ostajali zbunjeni kada bih im poslao sliku. Prepoznali bi čovjeka i mislili da skrivam pravi identitet, koristeći tu fotografiju zvijede da ih impresioniram ili uplašim. Danas više volim stalkati ljude na dnevnom svjetlu. Veći je izazov, i za mene, i policiju.

 

Scott Capurro nastupa u Studiu Smijeha, Vlaška 92, u utorak 18. listopada u 20:30. Na stageu će mu se pridružiti Marina Orsag a voditelj će večeri biti Andrej Težak Tešky. Studio smijeha možete pratiti putem službenih web stranica a ulaznice (40 kn) možete rezervirati na [email protected] ili 095 5103 129.

NAGRADNA!!

Queer.hr u suradnji s Studiom smijeha i ovaj put nagrađuje svoje čitatelje sa 2×2 ulaznice za show. Sve što trebate učiniti jest odgovoriti koje je trenutno prebivalište Scotta Capurra (hint: odgovor se nalazi u tekstu) na adresu [email protected] . Najsretniji će biti obaviješteni mailom kako podignuti ulaznice.


Komentirajte!

Unesite komentar ili trackback s drugih stranica. Komentare mozete pratiti i putem RSS kanala.

CAPTCHA Image
Refresh Image
*

Spam protection by WP Captcha-Free

NEWSLETTER

Vaša email adresa:

OMG!
Opasno Mudre Gej-novosti
Srđan Sandić
Hiperinflacija emocija


Kosmogina
Pitchkanterije


Igor Grabovac
Ružičasti stetoskop
Marino Čajdo
Cocktail


Dominik Colins
Qoohanje za romantike