FESTIVAL | QUEER-O-KLUB | RJEČNIK | VODIČ

Čizma puna queer bajki

objavljeno:

2. 12. 2010.
Čizma puna queer bajki

autor:Obrni. Promjeni. Izmjeni.
Poqueeri.


Bajke i priče iz djetinjstva jedan su od najtradicionalnijih segmenta djetinjstva. One, i obavezno svakogodišnje slavljenje rođendana. Taj dio uglavnom zbog torti i poklona. Fascinacija djece time da nešto dobiju do te je mjere razvijena da ukoliko postoji i najmanja naznaka da se dobivanje poklona neće ostvariti, otvaraju se nebeske kapije i nastaje dreka.

Kako za rođendane, tako i za Svetog Nikolu i Djeda Mraza. Hrvatska su djeca očito čak i jako napredna u svojim strategijama da se dočepaju što više poklona, jer su uspjela ostvariti da ih se u blagdansko doba daruje dvaput – i za regionalno tradicionalni datum 6.12. i za Coca Cola importirano božićno darivanje.

Znajući da se u svima vama krije dijete, organizirali smo darivanje na Sv. Nikolu (LINKLINKLINK), gdje dijelimo 1000 kuna poklon bona u Magic Marketu. Jer ipak je naša dužnost tradiciju prakticirati nekonvencionalno.

Što se međutim događa s bajkama ako ih se izvrne? Imaju li i one kraj u stilu „…i živjeli su sretno do kraja svojih dana“? Diznijevskom oponašanju srednjovjekovnog stila ne vjeruju danas ni mala djeca. Jesu li izvrnute bajke uistinu promijenjene – ili samo modernizirane?

S tim pitanjima se bavi projekt Darka Vaupotića čiju prezentaciju ćete moći pogledati nakon projekcije filma Saša u ponedjeljak 06.12 u MSU-u: Crvenkapica koja je u stvari vuk, romantični trenuci Zvončića i Petra Pana, Pepel Jug koji ne želi da ga njegov princ nađe…

10 priča svima poznatih iz dječjih dana (poput tradicionalnih bajki – Ivice i Marice, Snjeguljice i Pepeljuge, do modernijih, primjerice Pipi duge čarape ili Malog Princa) rekonfigurirane su zamjenom rodnih uloga: s jedne strane igrom sa stereotipima vezanim uz poimanje istih, a s druge strane po pitanju rodne dihotomije u romantičnim segmentima bajki.

Prije bajki možete pogledati njemački film Saša i film koji je pobijedio na natječaju za 1000 kuna „Show us your bOOt(ie)s!“, a kao mali slatki teaser ovdje je galerija s detaljima fotografija:

Vidimo se šestog i čuvajte se Krampusa!

Foto: Darko Vaupotić


Komentirajte!

Unesite komentar ili trackback s drugih stranica. Komentare mozete pratiti i putem RSS kanala.

CAPTCHA Image
Refresh Image
*

Spam protection by WP Captcha-Free

NEWSLETTER

Vaša email adresa:

OMG!
Opasno Mudre Gej-novosti
Srđan Sandić
Hiperinflacija emocija


Kosmogina
Pitchkanterije


Igor Grabovac
Ružičasti stetoskop
Marino Čajdo
Cocktail


Dominik Colins
Qoohanje za romantike