FESTIVAL | QUEER-O-KLUB | RJEČNIK | VODIČ

Larry Clark u Parizu, samo za punoljetne

objavljeno:

5. 10. 2010.


Larry Clark, američki filmski redatelj i fotograf možda najpoznatiji po filmovima eksplicitnog seksualnog sadržaja (zbog čega je u brojnim zemljama i zabranjivan) ‘Kids’, ‘Wassup Rockers’ te ‘Ken Park’, od kojih je posljednji prikazan u sklopu Queer Zagreba 2005. ovih dana otvara izložbu u pariškom muzeju moderne umjetnosti koja i prije službenog otvorenja potiče kontroverze zbog zabrane maloljetnicima da ju pogledaju. Ironično je reagirao i 67-godišnji Clark komentirajući kako bi, ako itko, zabranu trebali imati svi osim osamnaestogodišnjaka, koje izložba tematizira.

Direkciji muzeja ponuđeno je da neke od eksplicitnih fotografija uklone, no oni su to odbili. „Više to ne bi bio Larry Clark. Staviti dio fotografija iza zastora bilo bi jednako ridikulozno. Njegov rad je koherentan. Tematizira određenu dob i sve što s njom dolazi: ljubav, oružje, drogu, seks. Sve se međusobno preklapa i ostavlja snažan dojam. Želimo stoga zadržati čitavu postavu makar morali staviti dobnu restrikciju“, izjavili su.

Od snimaka skejtera u New Yorku do geta latinoamerikanaca u Los Angelesu, ova izložba Larryja Clarka uglavnom sadrži do sada ne objavljene fotografije snimljene u periodu između 1990. i 2000. s pogledom na svakodnevni život adolescenata na margini koje Amerika uglavnom ignorira i koji od dosade bježe eksperimentirajući s drogama, seksom i oružjem.

Nova postava imena ‘Kiss the Past Hello’ sadrži dvjestotinjak fotografija te je prva puna retrospektiva Clarkova rada u jednom francuskom gradu, premda su neke od njih Parižani već mogli vidjeti i prije. Brojni su filmski redatelji iz njegovih fotografija, posebno iz simbola pop kulture Zapada ‘Tulsa’ crpili inspiraciju, među njima Martin Scorsese, Francis Ford Coppola i Gus Von Sant.

Ukoliko se nađete u Parizu (a zašto i ne bi), izložba je otvorena do 2. siječnja.

Foto: therealtimer.com

 


Komentirajte!

Unesite komentar ili trackback s drugih stranica. Komentare mozete pratiti i putem RSS kanala.

CAPTCHA Image
Refresh Image
*

Spam protection by WP Captcha-Free

NEWSLETTER

Vaša email adresa:

OMG!
Opasno Mudre Gej-novosti
Srđan Sandić
Hiperinflacija emocija


Kosmogina
Pitchkanterije


Igor Grabovac
Ružičasti stetoskop
Marino Čajdo
Cocktail


Dominik Colins
Qoohanje za romantike