FESTIVAL | QUEER-O-KLUB | RJEČNIK | VODIČ

PechaKucha Night Zagreb 6

objavljeno:

2. 07. 2010.


Za one koji još ne znaju, a sudeći po sinoćnjem odazivu posjetitelja takvih je sigurno jako malo, PechaKucha je format nastao u Tokyju 2003. godine kao kulturno-društveni format kojim mladi dizajneri predstavljaju svoj rad u iznimno kratkim prezentacijama koristeći se slide showom i ograničenom dvadesetosekundnom vremenskom naracijom istih popratnih vizuala tako da jedna osoba (ili više njih koliko projekt predstavlja) rijetko stage zauzima više od šest i pol minuta čime se postiže na dinamičnosti, raznolikosti ali i jednostavnosti prezentacija koje se fokusiraju na ono najbitnije, nerijetko uz humoristični aspekt s obzirom na neformalnu atmosferu.

PechaKucha se u Zagrebu održava od siječnja prošle godine, do sada svaki put na drugoj lokaciji nekog od alternativnih kulturnih centara a u dvije prigode je zaživjela i u Rijeci (uoči ovogodišnjeg Hartera festivala). Da i Rijeka ima što za ponuditi dokazuje činjenica da se već sprema i njihovo treće izdanje za rujan 2010. Sinoćnja zagrebačka PechaKucha je šesta po redu, održana na otvorenom u stražnjem dvorištu dvorane Jedinstvo i kluba Močvara na nasipu te je okupila 9 prezentera (zbog problema na autocesti prezenteri GRAD-a iz Beograda nisu stigli na vrijeme) te više stotina zainteresiranih za to što se na domaćoj, regionalnoj (a i šire) dizajnerskoj i kulturnoj zajednici zanimljivo događalo u zadnjih pola godine a i prije.

Daleko najveći pljesak sinoć je pobrao dizajnerski duo kojeg čine Dario Dević i Hrvoje Živčić (između nebrojeno projekata koliko su radili su i autori plakata za posljednju PechaKuchu i našoj zajednici zanimljiviji prošlogodišnji klupski program Prljave male gaćice), a originalnosti zapravo nije nedostajalo niti jednom od prezentera. Tako smo riječima Marine Pirš doznali sve o Bead by Bead, prvoj hrvatskoj fair-trade manufakturi u dalekoj afričkoj Ugandi koja zapošljava žene na rubu egzistencije u izradi autentičnog afričkog nakita koji se prodaje u ekskluzivnim hrvatskim trgovinama. Oko 20% ukupnog prihoda firme se vraća natrag u Ugandu za edukaciju žena, te stipendiranje njihove djece a vrijedi napomenuti da su Bead by Bead zaposlenice plaćene i do tri puta više nego žene prosječno u drugim proizvodnjama u Ugandi. Svoj inozemni projekt predstavio je i redatelj Ivica Buljan, dramu „Garaža“ koju je, nakon što je djelo popljuvano od strane hrvatskih književnih kritičara, odlučio predstaviti američkoj kazališnoj sceni u suradnji s ZeKaeM-om i splitskim HNK.

Na domaćem tlu s ekspedicijama u inozemstvo djelovali su i Kristina Lenard, vizualna umjetnica koja je na zanimljivom projektu ‘kopiranja’ fotografija surađivala s skandinavskim umjetnicima te Branka Šepanović i Maja Šimunović sa unikatnom modnom markom ROBA koja upravo doživljava svoju treću kolekciju a sve su predstavljane na pariškim sajmovima. Predstavljen je i Dan D, prvi hrvatski sajam dizajnera mlađih od trideset godina koje je zaživio prije nekoliko tjedana u jednodnevnom neprekidnom eventu u prostorima stare zagrebačke klaonice u Heinzlovoj te raznoliki arhitektonski projekti Gorana Rake i pokusi bežičnog prijenosa energije Davora Jandrijevića koji je Teslinu ideju s početka dvadesetog stoljeća i uživo prikazao posjetiteljima PechaKuche.

Kako više nijedan kulturni event ne može proći bez after partija nije ni posljednje izdanje PechaKuche, čije se druženje nastavilo u prostorima Močvare. Koncept naime namjerno izostavlja aspekt pitanja i odgovora iz publike upravo kako bi se odradio uz glazbu i druženje nakon prezentacija. Iduće izdanje koncepta koji je licenciran u preko 300 svjetskih gradova očekujemo na jesen. Nadamo se uz dovoljne količine Autana ako se opet bude odvijao pod zvjezdanim nebom.

Foto: pecha-kucha.org/night/zagreb/


Komentirajte!

Unesite komentar ili trackback s drugih stranica. Komentare mozete pratiti i putem RSS kanala.

CAPTCHA Image
Refresh Image
*

Spam protection by WP Captcha-Free

NEWSLETTER

Vaša email adresa:

OMG!
Opasno Mudre Gej-novosti
Srđan Sandić
Hiperinflacija emocija


Kosmogina
Pitchkanterije


Igor Grabovac
Ružičasti stetoskop
Marino Čajdo
Cocktail


Dominik Colins
Qoohanje za romantike