FESTIVAL | QUEER-O-KLUB | RJEČNIK | VODIČ

Sada na izložbu – kasnije besplatno na film!

objavljeno:

25. 06. 2010.

autor:Queer Zagreb u suradnji s MSU predstavlja “S Gilbertom i Georgom” 1. srpnja 2010., dvorana Gorgona 20 sati, uz nazočnost redatelja Juliana Colea te razgovor o filmu nakon projekcije.

Ekscentrični umjetnički par Gilbert i George, koji su od sebe načinili „žive skulpture“, režiser Julian Cole pratio je 18 godina, od trenutka kad ih prvi put sreo – i pozirao im – 1986. godine. Na izložbama, na putovanjima diljem svijeta, u njihovu domu u Londonu, na ulicama što okružuju Spitalfields market na East Endu – kamera je uvijek bila s njima. Tako S Gilbertom i Georgeom postaje fascinantni dokumentarni film i istodobno intimni i ganutljivi portret – film prati njihov život od skromnih početaka do svjetske umjetničke scene gdje su tijekom više od četiri desetljeća djelovali kao enigmatičan i kontroverzan duo. S Gilbertom i Georgeom oslikava kako su ta dva umjetnika uspješno nadišli sve kulturne barijere primjenjujući  kreativnu filozofiju “Umjetnost za sve”. Cole ih je pratio na izložbama u Rusiji i Kini te stvorio jedinstven pogled u njihovo privatno svetište, famozni studio u Spitalfieldsu, gdje zajedno žive i rade od 1969.

Otkako je počeo snimati filmove 1982., Julian je obrađivao širok spektar filmskih i televizijskih žanrova, razvijajući se kao producent, redatelj i snimatelj. Autor je desetak dokumentarnih filmova kojima je stekao glas jedinstvenog i inovativnog nezavisnog filmaša. Od 1987. godine je radio kao asistent Dereka Jarmaniča na filmu War Requiem i nizu video spotova za Pet Shop Boyse. Poslije je radio glazbene spotove za brojne bendove. Dok je živio u Los Angelesu i Portlandu radio je kao pomoćnik Gusa Van Santa na filmu Even Cowgirls Get the Blues. Do 1999. producirao je i režirao više od 25 sati za britanske mreže i regionalne televizije, a 2003. je otputovao u sjeverni Irak kako bi snimio dokumentarni film o obnovi. Pokreće i koordinira brojne projekte za uključivanje socijalno isključenih mladih, te bivših prijestupnika i ovisnika u filmsku produkciju. Usto, Julian Cole piše i predaje.

Gilbert i George, o kojima smo već pisali, među najuglednijim su i najutjecajnijim umjetnicima današnjice. Njihove slike, formatom monumentalne, nezaobilazno su mjesto umjetnosti 20. i 21. stoljeća, a nalaze se u zbirkama najznačajnijih svjetskih muzeja i galerija.

Slavni britanski umjetnici izlažu prvi put u Zagrebu i cijeloj regiji najnoviju seriju slika pod nazivom JACK FREAK PICTURES. Riječ je o 60-ak slika na kojima se bave univerzalnim temama kao što su smrt, religija, život, nacionalnost, seks, nada i novac. Ciklus JACK FREAK PICTURES fascinantna je posveta svjetski poznatom motivu britanske zastave (Union Jack Flag).

Gilbert i George uvijek su provokativni ali, kako sami kažu, oni stvaraju “umjetnost za sve”. Izravno se obraćaju najširem krugu posjetitelja, ali zalažu se za odgovornu umjetnost koja ne daje gotove odgovore nego pobuđuje pitanja.

Film ima hrvatski prijevod, a razgovor nakon projekcije vodit će se na engleskom jeziku. Osim u dvorani Gorgona u MSU, film pogledajte i u kinu Europa 02. srpnja u 21h te 03. srpnja u 19h.

Ulaznica za film u dvorani Gorgona je 20 kn, a posebna pogodnost je cijena od 50 kn kojom možete pogledati i film i izložbu. Od danas svaka ulaznica za izložbu po cijeni od 50 kuna vrijedi i za projekciju filma 1. srpnja!

Izložbu možete pogledati do 12. rujna 2010.

Napomena: Ljetno radno vrijeme muzeja je od 12- 18 h, ali na dan projekcije će raditi do 20 sati. Ostale informacije potražite na www.msu.hr

 

 


Komentirajte!

Unesite komentar ili trackback s drugih stranica. Komentare mozete pratiti i putem RSS kanala.

CAPTCHA Image
Refresh Image
*

Spam protection by WP Captcha-Free

NEWSLETTER

Vaša email adresa:

OMG!
Opasno Mudre Gej-novosti
Srđan Sandić
Hiperinflacija emocija


Kosmogina
Pitchkanterije


Igor Grabovac
Ružičasti stetoskop
Marino Čajdo
Cocktail


Dominik Colins
Qoohanje za romantike