FESTIVAL | QUEER-O-KLUB | RJEČNIK | VODIČ

Intervju: Lill-Ann Chepstow

objavljeno:

17. 06. 2010.


Intervju: Lill-Ann Chepstow, autorica ‘Gay Kids’ izložbe

Umjetnicu na aerodromu dočekali: Gordan Bosanac & Marino Čajdo

 

Queer.hr tim je sinoć na zagrebačkom aerodromu Pleso dočekao norvešku umjetnicu Lill-Ann Chepstow, autoricu ‘Gay Kids’ izložbe koja je svoju inačicu dobila i u Hrvatskoj u suradnji s Queer Zagrebom, a uvrštena je i službeni program Zagreb Pridea. Vidno premorena, ispikana komarcima i crvenog tena jer je zadnjih par dana provela u Grčkoj na Lezbosu odgovorila nam je na nekoliko pitanja vezanih uz koncept svoje izložbe dok smo čekali da sleti avion kojim joj je stizala dugogodišnja partnerica. Obje će, naravno, nazočiti otvorenju izložbe ‘Queer djeca’ ali i Povorci ponosa Zagreb Pridea samo radi kojeg su svoj boravak produžile za jedan dan!

Iza svakog umjetničkog djela se nalazi neka poruka, koja je bila ideja kada ste stvarali ‘Gay Kids’?

U to vrijeme je u Norveškoj veliko društveno političko pitanje bilo treba li homoseksualcima dozvoliti usvajanje djece i čitavo vrijeme sam slušala argumente poput „Trebamo misliti o svojoj djeci i kakav im primjer dajemo.“. I tada sam se zamislila i upitala tko su ta djeca koju stalno spominju ako nismo i mi. Osim toga, velikog je utjecaja imala i moja nećakinja. U to vrijeme je imala 5 godina i kada bih ju pogledala sam uvijek uočavala neke naznake da bi mogla biti gay a vidim ih danas nakon 6 godina. Uvidjela sam da je čovjekov identitet prisutan čak i kad ima 4 ili 5 godina. Odgajaju nas kao heteroseksualce ali obrnuto je već dokazano. Stoga sam krenula u potragu za fotografijama da vidim mogu li uistinu uočiti gay gen. Krenula sam s idejom da ga se može uočiti, a onda sam shvatila potpuno suprotno. Zbog toga mi je super fotografija koja je na vašem plakatu i veselim se upoznati tu djevojku.

Koliko ste dugo radili na izložbi i kada je prvi put održana?

Izložba je bila postavljena prošlu godinu po prvi puta, a čitav posao oko nje je trajao oko 4 godine. Krenula sam s fotoalbumima svojih prijatelja i u njima tražila adekvatne slike, obično druge od onih koje su mi oni htjeli dati. Ukupno je sadržavala 101 fotografiju a obradila sam ih oko 620 što je bio jako naporan posao: skeniranje slika i zatim čišćenje od otisaka prstiju i oštećenja, piksel po piksel. Danas imaju tehnologiju koja to napravi u jednom kliku dok je meni po fotografiji trebalo po dva dana.

Na koji način ste selektirali slike?

Pa, zanimljivo je kako roditelji vide potpuno drugačiju sliku vašeg djetinjstva od vas samih. I žele zabilježiti trenutke kojih se vi možda ni ne sjećate. Bilo mi je smiješno pronalaziti slike gejeva s brodovima i autićima ili lezbijki u haljinama, a da se oni uopće ne sjećaju tih događaja ili jednostavno mrze te slike. Za svoju izložbu sam osobno odabirala slike, ali sam i zadovoljna i vašim fotografijama. Zajednica je odabrala jako lijepe primjerke.

‘Queer djeca’ sadrže i slike biseksualaca pa čak i jedne transrodne osobe? Da li je isti slučaj bio s vašim postavom?

Ne, fokusirala sam se isključivo na gejeve i lezbijke zbog društveno-političkog stanja u kojem je Norveška tada bila. U nekom drugom kontekstu mislim da bi bilo odlično napraviti izložbu s transrodnom djecom. Uključila sam i svoju vlastitu sliku; izgledala sam poput Einsteina kao klinka, s velikim naočalama i u školskoj uniformi. Mislim da je važno da autor pridonose svom projektu.

Je li itko poznat u Norveškoj dao svoju sliku za izložbu?

Nažalost ne. Norveška je po mnogočemu slična Hrvatskoj. Otprilike jedan broj stanovnika pa čak i jednak broj sudionika na Prideu, a premda po pitanju ljudskih prava ipak prednjačimo nije neuobičajeno da slavnima karijera krene stagnirati nakon izlaska iz ormara. Čak ni neki moji prijatelji nisu htjeli dati fotografije iako su out. Jer ne outaju samo sebe. Outaju svoje dečke i cure pa i obitelji.

Izložba je i u Norveškoj bila postavljena na otvorenom. Kako je bila primljena?

Zapravo odlično. Izložba je prošla nekoliko norveških gradova, a Queer Zagreb je udruga koja je prva pokazala interes da prenese koncept. Bila je izložena čitavu godinu i nitko ju nije oštetio. Bili smo u strahu, svo područje oko eksponata je bilo nedugo nakon postavljanja išarano grafitima ali djecu nitko nije htio dirati. Bio je to najčišći dio kvarta. Za muzej suvremene umjetnosti smo čak i napravili višemetarski print jedne od fotografija kraj koje su se svaki dan vozili kralj i kraljica, s obzirom da je bila postavljena u neposrednoj blizini rezidencije.


Koji su vaši drugi projekti?

Radila sam na nekoliko fotoizložbi poput ljudi odjevenih  u Vikinge, norveške kauboje, debele žene. Većinu toga možete pronaći na mojoj web stranici.

Izložba ‘Queer djeca’ se otvara večeras u Varšavskoj pred kinom Europa u 20h. U sklopu pretpride programa u 17h u net.kulturnom klubu Mama možete nazočiti trećoj diskusiji ‘Mame u mami’ a nakon otvorenja Queer MoMentima i argentinskom filmu ‘Posljednje ljeto La Boyite’.

foto: Darko Vaupotić/Queer Zagreb, facebook.com


Komentirajte!

Unesite komentar ili trackback s drugih stranica. Komentare mozete pratiti i putem RSS kanala.

CAPTCHA Image
Refresh Image
*

Spam protection by WP Captcha-Free

NEWSLETTER

Vaša email adresa:

OMG!
Opasno Mudre Gej-novosti
Srđan Sandić
Hiperinflacija emocija


Kosmogina
Pitchkanterije


Igor Grabovac
Ružičasti stetoskop
Marino Čajdo
Cocktail


Dominik Colins
Qoohanje za romantike