FESTIVAL | QUEER-O-KLUB | RJEČNIK | VODIČ

Britanci u borbi protiv afričke homofobije

objavljeno:

11. 10. 2011.
Britanci u borbi protiv afričke homofobije

autor:Homofobija je nažalost postala jedno od glavnih obilježja afričkih zemalja. Progoni LGBT osoba, prijetnje, ubojstva, svakodnevno ignoriranje njihovog postojanja svakodnevnica je za LGBT osobe u afričkim zemljama.

Velika Britanija odlučila je pokušati stati na kraj tom problemu i “udariti” tamo gdje veliku većinu siromašnih afričkih zemalja najviše boli – uskratiti im novac. Britanski premijer David Cameron koji itekako poštuje prava LGBT osoba te podržava da Velika Britanija legalizira istospolne brakove, uz taj prijedlog je zaprijetio afrkičkim zemljama kako će im ukinuti novčanu pomoć ako se progoni LGBT osoba nastave.

Kako bi se prijetnja britanske vlade shvatila ozbiljno Andrew Mitchell, tajnik za međunarodni razvoj (na slici) već je ukinuo financijsku pomoć Malawiju i to nakon što je sud u toj afričkoj zemlji osudio dvojicu gejeva na 14 godina prisilnog rada iz razloga što su gej.  Inače, Andrew Mitchell je jedan od bližih suradnika britanskog premijera.

Malawi je tako zbog drakonskih zakona ostao bez 19 milijuna britanskih funti, a kako stvari stoje, slična sudbina čeka i Ugandu i Ganu ako njihove vlade ne izglasaju zakone koji bi bili protiv progona LGBT osoba. Britanci su krenuli žestoko jer je afričkim zemljama njihov novac itekako potreban. Nakon što su dvojica gejeva osuđena, osudu su osudile i pop zvijezde Elton John i Madonna te su tako i oni postali dio borbe protiv afričke homofobije.

Sudac ih je osudio uz riječi: “Dat ću vam zastrašujuću kaznu  tako da će javnost biti zaštićeni od ljudi poput vas, tako da nisu ni u iskušenju oponašati vaš grozan primjer. Malawi nije spreman gledati udaju svojih sinova za druge sinove.”

Osuda je naišla na veliko neodobravanje od strane Velike Britanije te, iako su dvojica gejeva naknadno oslobođena, velika šteta je napravljena samom činjenicom da je predsjednik Malawija Bingu wa Mutharika prkosno najavio nove anti-LGBT zakone. Mitchell je njegov prijedlog oštro osudio.

Ovo nije prvi puta da je Mutharika naišao na prijekore britanske vlade. Već prošle godine su Britanci smanjili pomoć Malawiju za 3 milijuna funti jer je on potrošio 8 milijuna funti na kupovinu i opremanje predsjedničkog aviona. Njegovi postupci te inat prema osobama koje određuju financijsku sudbinu njegove zemlje, itekako će ga koštati.

Slično je i s Ugandom čiji predsjednik Yoweri Museveni je poznat po homofobnim izjavama pa i stalnim vađenjem anti-LGBT zakona iz ladice. Ako Uganda ne promijeni svoje stavove, država bi mogla ostati bez 70 milijuna funti. U posjetu Gani, izaslanik gospodina Mitchella upozorio je vladu kako mora prestati proganjati LGBT osobe ili će izgubiti 36 milijuna funti koje im britanska vlada daje svake godine, no očigledno je kako ni Gani ne trebaju britanski novci jer je samo par tjedana nakon toga ganski predsjednik najavio kako će provesti mjere koje će “suzbiti širenje homoseksualnosti”.

Sve ovo natjeralo je britansku vladu da poduzme prve korake kako bi ove zemlje upozorile na kršenje ljudskih prava: “Izdvajati ćemo sredstva svaka tri mjeseca, a ne svake godine, tako da možemo pregledati situaciju u zemlji, na primjer na područjima koja se tiču ljudskih prava, i poduzeti brzu akciju kada vlada podbaci. Pružiti ćemo pomoć vladama samo kada smo zadovoljni da dijele naše obveze za smanjenje siromaštva i poštivanja ljudskih prava. “

Za slučaj da afričke zemlje ogluše na prijetnje, britanska državna blagajna mogla bi biti bogatija za 600 milijuna funti koje će zasigurno dobro doći za uvođenje istospolnih brakova u legislativu.

 

 

 


Komentirajte!

Unesite komentar ili trackback s drugih stranica. Komentare mozete pratiti i putem RSS kanala.

CAPTCHA Image
Refresh Image
*

Spam protection by WP Captcha-Free

NEWSLETTER

Vaša email adresa:

OMG!
Opasno Mudre Gej-novosti
Srđan Sandić
Hiperinflacija emocija


Kosmogina
Pitchkanterije


Igor Grabovac
Ružičasti stetoskop
Marino Čajdo
Cocktail


Dominik Colins
Qoohanje za romantike