I znanstvenici potvrdili: prisilan ormar je štetan.

Nova studija s Williams Institutea u sklopu publikacije ‘Sexual Research and Social Policy’ pokazala je kako trajna stigma i društvena nejednakost potiču stres i smanjuju generalno zdravlje lezbijki, gejeva i biseksualaca a to važi čak i za one individualce koji nikada nisu iskusili neke veće traume poput vrijeđanja, fizičkog premlaćivanja ili nekog od drugih direktnih oblika diskriminacije.

S druge strane, premda nisu aut, klozetirani individualci također doživljavaju tzv. mikroagresije koje se događaju svakodnevno a zbog kojih osjećaju da se moraju skrivati i u najuobičajenijim situacijama u kojima bi pomislili kako im je sigurnost i psihička stabilnost ugrožena time da drugi spoznaju njihovu seksualnu orijentaciju. Autori studije tvrde kako te mikroagresije uvelike definiraju na koji će(mo) način izražavati svoje identitete u javnosti, ali i kako će ih drugi doživljavati.

Naime, kako su objasnili sudionici studije, uz sve probleme diskriminacije s kojima se LGBTIQ zajednica suočava poput gore navedenih; homofobiju, rasizam i seksizam opisuju i kako čvrste društvene konstrukte koji ih sistematski isključuju iz društvenih institucija. Kada razmišljaju o životu bez homofobije, rasizma i seksizma većina ih je potvrdila kako kao manjine doživljavaju društvo kao sve osim harmonijskog okruženja.

Sociolozi i psiholozi sada trebaju posvetiti više pažnje nego do sada u analiziranju ovih stresora i razumijevanju njihovih efekata premda se među njima nalaze situacije koje se nikad ne bi opisalo diskriminacijom: poput straha da ulicom prošetamo s svojim istospolnim partnerom ili partnericom.

Zaključak je ovih znanstvenika kako zajednički cilj više nije samo bitka za jednakost već i razumijevanje seksualne orijentacije i rodnih identiteta unutar širih skupina društva. Anti-gej propaganda i stavovi štete zdravlju LGB osoba, a samim time, individualci i organizacije koji takve stavove propagiraju, zaključili su Williams Institutea u Los Angelesu.

Ukoliko dovoljno studija i znanstvenika podrži ove teze, možda će lakše biti kontrolirati govor mržnje koji dolazi od određenih institucija i njihovih predstavnika, kao što je pokazao nedavni slučaj svećenika Franje Jurčevića ili istup ministra Zdravka Milinovića.

Posted on October 7, 2011

Leave a comment

CAPTCHA Image
Refresh Image
*

Spam protection by WP Captcha-Free

Tweet
Buffer

Switch to our desktop site