FESTIVAL | QUEER-O-KLUB | RJEČNIK | VODIČ

Tadiću, što se dogodilo?

objavljeno:

6. 10. 2011.
Tadiću, što se dogodilo?

autor:Savjet Europe uputio je pismo srpskom predsjedniku Borisu Tadiću u kojem zahtijevaju da Tadić detaljno obrazloži koji su razlozi za otkazivanje beogradske Parade ponosa, ali o ostalih skupova.

Glavni tajnik Torbjörn Jagland u pismu je pitao ono što se mnogi Srbi, ali i ostatak svijeta pita – što srpska vlast radi kako bi garantirala stanovnicima svoje zemlje njihovo demokratsko pravo na slobodno okupljanje.

“Biti ću Vam vrlo zahvalan ako mi pružite informacije o tome koje su mjere srpske vlasti poduzele kako bi omogućile održavanje Parade ponosa i zbog kojih razloga su naknadno odlučile da taj skup ne može biti održan, te što planiraju poduzeti kako bi jamčile slobodu okupljanja svih društvenih grupa sukladno Europskom konvencijom o ljudskim pravima “, navodi se u pismu.

Osvrnuli su se i na ponašanje srpskih vlasti za vrijeme Parade ponosa 2010. godine koje je bilo jasan i cijenjen pokazatelj njezine odlučnosti da održi standarde i vrijednosti Vijeća Europe, čiji je Srbija veoma značajan i visoko poštovani član, te inače pokazuju kostantan i značajan napredak na putu prema članstvu u Europskoj uniji, prenosi blic.rs.

Jagland nije krio iznenađenje otkazivanje svih skupova koji su bili zakazani za 02. listopada 2011. godine baš radi stava kojega je srpska vlast imala prošle godine: ”Zbog toga sam bio iznenađen odlukom Nacionalnog savjeta sigurnosti da se zabrane sva javna okupljanja 2. listopada koja su ranije najavljena i odobrena, uključujući Paradu ponosa.”

Srbija je trebala, imajući u vidu Europsku konvenciju o ljudskim pravima, napraviti sve što je u njezinoj moći da zaštiti i ojača obaveze koje su zagarantirane tom Konvencijom. ”Iako je točno da su u članku 11, koji jamči slobodu okupljanja i udruživanja, dozvoljene neke restrikcije”, napomenuo je Jagland, “odgovarajući pravni propisi Europskog suda za ljudska prava jasno pokazuju da takve restrikcije ne mogu biti uvođene arbitrarno.”

Suptilno, glavni tajnik je u ovom pismu “opalio šamar” srpskim vlastima jer je napomenuo da nakon što srpska vlada Europi predoči dovoljno jake argumente, te informacije će ”bez sumnje, odagnati svaku zabrinutost za posvećenost vaših vlasti poštivanju, promicanju i učinkovitoj primjeni visokih standarda ljudskih prava”, a poprilično je očito da je srpska vlada otkazala Pride u strahu pred huliganima.

Čekamo odgovor srpskog predsjednika koji je inače “glavni” u Uredu za nacionalnu sigurnost koji je procijenio kako bi održavanje skupova 02. listopada 2011. godine bilo prijetnja nacionalnoj sigurnosti. Još uvijek nije jasno kako bi točno kolona LGBT osoba koja širi poruku ljubavi i jednakosti mogla utjecati na situaciju na Kosovu radi koje je navodno Parada zabranjena. U utakmici Srbija – ljudska prava, Srbija je počela raditi opasne faulove.

 


Komentirajte!

Unesite komentar ili trackback s drugih stranica. Komentare mozete pratiti i putem RSS kanala.

CAPTCHA Image
Refresh Image
*

Spam protection by WP Captcha-Free

NEWSLETTER

Vaša email adresa:

OMG!
Opasno Mudre Gej-novosti
Srđan Sandić
Hiperinflacija emocija


Kosmogina
Pitchkanterije


Igor Grabovac
Ružičasti stetoskop
Marino Čajdo
Cocktail


Dominik Colins
Qoohanje za romantike