FESTIVAL | QUEER-O-KLUB | RJEČNIK | VODIČ

O masturbiranju

objavljeno:

10. 03. 2011.
O masturbiranju

Hiperinflacija emocija: Prodaja ega

O masturbiranju

Prodaja ega: Hiperinflacija Emocija

Kolumna by Srđan Sandić

 


Ili drkanju.

povezane vijesti

Za ovu kolumnu (s obzirom da sam dosta dugo single) sam se pozabavio temom masturbiranja. Naravno, ne slučajno. Čitam upravo novoizdanu knjigu Vern L. i Bonnie Bullough “Seksualni stavovi, mitovi i činjenice”. Opet kažem “ne slučajno”. Kada se ne jebeš, pišeš o jebanju. To često zna biti istina. A kada drkaš, e onda si u kurcu ili samo iščekuješ. Mašta luduje. Sami odaberite na kojoj ste strani ovih spomenutih situacija, a dok odabirete…

Etimologija

Vratimo se u prošlost da vidimo što se događalo s idejom masturbacije i onima koji su je prakticirali. Krenimo s definicijom.

Najjednostavnija definicija je da je riječ o svakom postupku samonadraživanja koje dovodi do seksualnog uzbuđenja. Takvo nadraživanje može trajati do orgazma, ali i ne mora (čak mu orgazam ne mora biti ni krajnji cilj). Sam izraz potječe iz latinskog, iako ima nekih neslaganja među etimolozima o korijenu riječi iz kojih je potekao. U prošlosti su općenito smatrali da je riječ masturbacija kombinacija latinske riječi manus (ruka) i stuprare, što znači uprljati, oskvrnuti. Zbog te su pretpostavljene etimologije neki rani moderni autori prilično pedantno pisali tu riječ masturpacija, jer su vjerovali da je lingvistički točnija, s obzirom na to da su se u latinskom jeziku slova “b”i “p” mogla međusobno zamjenjivati. Novija istraživanja upućuju na to da Rimljani nikad nisu smatrali masturbaciju činom oskvrnjivanja, i takva emocionalno pogrdna konotacija ne može se dokumentirati ni u jednom starom izvoru.

Zbog toga su mnogi predlagali drugi glagol za podrijetlo te riječi: turbare, što znači uzburkati ili uznemiriti; u kombinaciji s riječi manus: “masturbirati” znači uznemiriti ili uzbuditi rukom. Međutim, čak je i ta definicija postala upitna za novi naraštaj učenjaka koji taj izraz radije vide kao hibrid nastao od grčke riječi mezea, što znači genitalije, i turbare; prema tome: masturbacija bi značila “uzbuditi genitalije”.

Krenimo s primjerima: američka vojska je strahovala od poroka “masturbiranja” pa su npr. tradicionalna vojnička sedla načinjena s ovalnom rupom u sredini za penis, kako bi se izbjeglo bilo kakvo trljanje. Opravdanje za tu rupu je bilo “izbjeći ozljeđivanje testisa”, ali ona ih nije štitila ništa više od tradicionalnog sedla
kojim su se služili kauboji.

Judeokršćanska tradicija također ne gleda povoljno na masturbaciju. Primjerice, u jednom odjeljku u Levitskom zakoniku stoji: “Kad čovjek imadne sjemeni izljev, neka se u vodi okupa cijelo svoje tijelo i ostane nečistim do večeri. Svaka haljina i svaka koža na koju dospije takav sjemeni izljev neka se u vodi opere i ostane nečistom do večeri.” Jedino što je ostalo nejasno je da li se ovaj odjeljak odnosi na spontano ispuštanje sjemena, preuranjenu ejakulaciju, masturbaciju ili možda čak na coitus interruptus, premda je očito da su autori židovske Biblije smatrali izbacivanje sjemena i svetim i tabuom.

Uz takve židovske stavove i kršćanstvo je izražavalo popriličan strah od masturbacije, strah što su ga odobravali crkveni oci poput svetog Augustina, koji je smatrao svaki neprokreacijski seks grijehom te su stoga prvi kršćanski priručnici za pokoru puni upozorenja o samouzbuđivanju. Pokora je često bila jednako teška kao i za “bludnike”.

U 18. i 19. te dijelom 20. stoljeća rasprave su išle puno dalje od samonadraživanja, uključujući gotovo sav neprokreacijski seks. Nekoliko slučajeva koje je opisao Hagenbach uključuje homoseksualne odnose. Na primjer Joseph W. Howe glatko je ustvrdio da su “pederasti bolesne osobe čiji problemi potječu od mladenačkog masturbiranja.” U stilu: “masturbiranje je navodilo muškarce da se sve više udaljuju od žena te da uspostavljaju “neprirodne odnose” prema njima.” Međutim,
znamo da su to budalaštine.

Deset razloga zašto masturbirati

Danas se drka u kazalištu, na filmu, kroz muziku, u dobroj i prodavanoj književnosti, na modnim revijama, mondenim događanjima itd. Bogu hvala da je tako.
Jedna od najotvorenijih zagovornica masturbacije seksologinja Betty Dodson ističe, na primjer, da je “masturbacija glavni oblik seksualnog izražavanja. Ona nije namijenjena samo klincima, ili onima koji su trenutno bez partnera, ili starcima koji završe sami. Masturbacija je trajna ljubavna avantura koju svatko ima sa sobom tijekom cijeloga života.”

Tracey Cox pak daje deset razloga zašto masturbirati (naravno da ih mora biti barem deset):

1. Samozadovoljavanje pruža fantastičan užitak.

2.
Putem tog užitka dobivaju se saznanja o vlastitom tijelu: što nas uzbuđuje, a što ne. Masturbiranje pomaže u otkrivanju osnovnih seksualnih potreba i kako ih najbolje zadovoljiti. Kada ta saznanja podijelite s partnerom možete obogatiti vaš zajednički seksualni život.

3.
Rješava nas napetosti i pomaže da bolje zaspimo. To je tajna tableta za spavanje koja nema nuspojave!

4. Uči nas odvojiti ljubav od seksa. Daje mogućnost da razlikujemo seks-aferu od ljubavne-afere jer nam postaje jasno da imati orgazam ne znači i da smo zaljubljeni.

5. Ako niste u vezi sprečava vas da se upustite u seks s prvom osobom na koju naletite.

6. Apsolutno je sigurno. Nema seksualno prenosivih bolesti i straha od neželjene trudnoće.

7. Masturbiranje je odličan tretman ljepote. Orgazam poboljšava cirkulaciju, oslobađa stresa i čini kožu blistavijom.

8. Možete se skoncentrirati samo na svoj užitak i ne morate brinuti da će netko biti zapostavljen ili nezadovoljen.

9.
Što više masturbirate to ćete više orgazama postići sami, a i s partnerom. Što češće to radite, lakše ćete postizati orgazme.

10.
Biti u mogućnosti sami sebe dovesti do orgazma istinska je seksualna neovisnost.

A ako slučajno do čitanja ovog teksta niste bacili drkicu, napravite to sada.

U ime pokusa, ako ničeg drugog.

I ugodan dan Vam želimo.


Komentirajte!

Unesite komentar ili trackback s drugih stranica. Komentare mozete pratiti i putem RSS kanala.

CAPTCHA Image
Refresh Image
*

Spam protection by WP Captcha-Free

NEWSLETTER

Vaša email adresa:

OMG!
Opasno Mudre Gej-novosti
Srđan Sandić
Hiperinflacija emocija


Kosmogina
Pitchkanterije


Igor Grabovac
Ružičasti stetoskop
Marino Čajdo
Cocktail


Dominik Colins
Qoohanje za romantike