FESTIVAL | QUEER-O-KLUB | RJEČNIK | VODIČ

WPATH izdao nove smjernice tretmana trans osoba

objavljeno:

13. 10. 2011.
WPATH izdao nove smjernice tretmana trans osoba

Prošloga je tjedna ‘World Professional Association for Transgender Health’ (WPATH) izdalo nove, sedme po redu, naputke za skrb o zdravlju transseksualnih i transrodnih osoba, deset godina nakon posljednje inačice.

Kako prenose mediji, novi naputci upravo zbog vremena koje mu je bilo potrebno da se konačno slože, predstavljaju značajan napredak u poštivanju trans individualaca prilikom dobivanja zdravstvene skrbi; bilo da se radi o uobičajenom posjetu obiteljskom liječniku ili tranziciji u drugi spol.

Prvi su naputci izdani davne 1979. kada im je cilj bio omogućiti kliničke smjernice za liječnike koji se bave fizičkim i psihičkim zdravljem trans osoba, posebno usmjeren na osobe koje prolaze kroz hormonalnu terapiju ili operacije. U mnogim dijelovima svijeta, posebno u Sjevernoj Americi i Europi, ovaj je dokument imao važnu ulogu o oformljivanju suvremenog sustava zdravstvene pomoći za trans individualce. Ipak, ni on nije bio oslobođen nekih kontroverznih dijelova.

Prethodne su verzije mahom bile kritizirane zbog sugeriranih ograničenja u kojima pacijenti mogu ostvariti pravo na tranziciju, korištenja izraza poput „djeca s rodnim poremećajima“ umjesto novog izraza disforija ili npr. pogrešnih upotreba zamjenica i izraza za trans osobe te rigoroznim sugestijama psihoterapija. Ipak, s vremenom su uspješne revizije u suradnji s aktivistima i drugim stručnjacima ovaj dokument dovele na veću razinu poštivanja u medicinskoj i trans zajednici.

Što je novo?

Vjerojatno je najvažnija promjena u sedmom izdanju sekcija o etičkim smjernicama. U prošlosti su se tretmani koji su pokušavali nametnuti trans osobama rodni identitet i njegovu ekspresiju kako bi se prilagodile spolu u kojim su rođeni, naravno bez uspjeha, smatrali posve etičnima a sada je došlo do eksplicitne osude svih sličnih terapija konverzije. Iako su takve terapije već odavno odbacila sva relevantna svjetska zdravstvena udruženja, u mnogim klinikama su postojali dvostruki standardi kada su u pitanju transrodne, transseksualne osobe i osobe koje ne žive u skladu s binarnim rodnim identitetom.

Također, značajan je i segment naziva „Being Transsexual, Transgender, or Gender Nonconforming Is a Matter of Diversity, Not Pathology“, u kojem se podsjeća kako je WPATH u svibnju prošle godine objavio izjavu u kojoj navode kako je ekspresija rodnih karakteristika, uključujući identitet, koje nisu stereotipno povezane s nečijim urođenim spolom fenomen ljudske kulturne raznolikosti te se ne bi smio karakterizirati kao patološki ili negativan.

Nadalje, podsjeća se kako psihoterapija nije apsolutno potrebna prije početka hormonske terapije ili operacije. Provjera mentalnog zdravlja je poželjna kako bi se profesionalno moglo pristupiti osobama koje kreću s tretmanima, no premda je nekada bila visoki prioritet, sada više nije zahtjev ukoliko liječnik tako procijeni.

Od drugih sugeriranih promjena WPATH predlaže da se ukine dobna restrikcija za maloljetne osobe koji žele krenuti s hormonskim terapijama i ukinuće zahtjeva da osobe prije tranzicije moraju živjeti u potpunosti ulogu spola u koji namjeravaju prijeći kako bi imale „realno životno iskustvo“. Također se smatra da neslaganje obitelji više nije razlog zbog čega interspolne osobe ne bi trebale proći operaciju tranzicije u spol kojem smatraju da pripadaju, a dodana su i poglavlja s informacijama o blokatorima puberteta, te prepoznavanju raznolikosti rodnih identiteta i izražavanja koji nisu nužno i isključivo binarni.

Ono na čemu se drži da još treba raditi je ukinuće promocije svjetskog mita kako je tzv. “poremećaj rodnog identiteta” kod male djece uobičajen u svega zanemarivoj manjini do adolescencije; odnosno, da je rodni identitet kod djece obično neodređen i savitljiv te kako ne treba pridodavati veliku važnost ukoliko djeca gender bendaju.

Čitav dokument možete pročitati na linku OVDJE.


Komentirajte!

Unesite komentar ili trackback s drugih stranica. Komentare mozete pratiti i putem RSS kanala.

CAPTCHA Image
Refresh Image
*

Spam protection by WP Captcha-Free

NEWSLETTER

Vaša email adresa:

OMG!
Opasno Mudre Gej-novosti
Srđan Sandić
Hiperinflacija emocija


Kosmogina
Pitchkanterije


Igor Grabovac
Ružičasti stetoskop
Marino Čajdo
Cocktail


Dominik Colins
Qoohanje za romantike