FESTIVAL | QUEER-O-KLUB | RJEČNIK | VODIČ

When you came in, the air got out

objavljeno:

14. 07. 2010.


Od ponedjeljka do ponedjeljka, od četvrtka do četvrtka: koji god dan u tjednu to bio, riječ je o terminu emitiranja neke od serija koje zadnjih godina nadjačavaju filmsku industriju prikovavši milijune za naslonjače, konstantnim održavanjem napetosti na kraju ama baš svake epizode. Prozirna strategija ipak očito funkcionira, jer manija traje li ga traje.

Ono što je novost u cijelom konceptu, jest da se u tim serijalima sve češće pojavljuju ili gay likovi, ili gay glumci. Naravno da se radi opet o prozirnoj strategiji – istovremeno privući LGBT gledateljstvo i zaintrigirati str8 populaciju koja je već na Will&Grace pokazala da pada na taj motiv – ali pali jesmo. Kao zrele kruške.

povezane vijesti

Trenutačno se za Emmy natječu dvije serije koje su nam u fokusu: Glee i True Blood.

True Blood, seriju koju mnogi od nas ovih tjedana skidaju ili gledaju preko online streaminga, jer je u tijeku treća sezona, opet se igra ljudskom fasciniranošću vampirizmom. Ono što je u njoj također od značaja je da afirmativno prikazuje stylish gay lika. Devedesetih je Jack iz spomenute serije Will & Grace uveseljavao horde TVfila. Karikatura feminiziranog geja, unatoč prisutnosti u udarnom terminu prikazivanja, Jack je više služio učvršćivanju stereotipiziranja i predrasuda. Kasniji serijali gay likovima pridaju više muževnu pojavnost i manje klišejiziranu karakterizaciju. Što opet prikazuje samo jedan dio populacije. Lafayette iz True Blooda nonšalantno će nalakirati nokte. I nositi zlato, šljokice ili već nešto u toj lepezi outfit izričaja. Ali zadržava dostojanstvenost osobe, a ne – karikature. Što je bitan čimbenik i za fenomen autohomofobije među zajednicom koja je često sklona izrugivanju feminiziranosti među gejevima. Podsjetimo da je zadnji Gay shame party bio posvećen baš tom problemu.

A za one koji imaju averziju spram fantastičnih motiva koji preplavljuju ekrane i platna, tu je Glee. I među likovima se nalazi butch-acting (više acting nego looking!) trenerica tima navijačica, a glumica koja ju utjelovljuje je – outana lezbijka. Jane Lynch rekla je nedavno da se znala jako brinuti oko toga što će se desiti ako postane poznata i onda se otkrije da je lezbijka.

Zvijezda, koja se nedavno oženila za svoju dugogodišnju djevojku Laru Embry, rekla je da se to na koncu desilo jako prirodno i da ništa nije morala skrivati. Ove godine je nagrađena na Outfestu u Los Angelesu, ali je zasluge pripisala lezbijkama koje su se outale prije nje kada je showbizz bio manje gayfriendly: „ Ellen DeGeneres, Rosie O’Donnell, Melissa Etheridge, KD Lang, one žene koje su se outale kada to nije bilo popularno i rekle:” Ja sam gay – nosite se s time. “

Lynch je nominirana za najbolju sporednu glumicu u seriji Glee. Nominacije su objavljene prošli tjedan, a nagrade će biti dodjeljene 29. kolovoza.

Foto: pinknews.uk, vibe.com


Komentirajte!

Unesite komentar ili trackback s drugih stranica. Komentare mozete pratiti i putem RSS kanala.

CAPTCHA Image
Refresh Image
*

Spam protection by WP Captcha-Free

NEWSLETTER

Vaša email adresa:

OMG!
Opasno Mudre Gej-novosti
Srđan Sandić
Hiperinflacija emocija


Kosmogina
Pitchkanterije


Igor Grabovac
Ružičasti stetoskop
Marino Čajdo
Cocktail


Dominik Colins
Qoohanje za romantike