FESTIVAL | QUEER-O-KLUB | RJEČNIK | VODIČ

Ulošci vs. tamponi

objavljeno:

22. 10. 2010.


Ulošci. Tamponi. Higijenska vata. S krilima ili bez. Za tange. Za dan, za noć. Za aktivnu ženu. Gledajući televiziju shvatili bismo kako je razgovor oko higijenskih uložaka kamen temeljac žensko-ženskih odnosa. Žene su očito strašno preokupirane ovim proizvodima, što vjerojatno i objašnjava hrpu proizvođača, veličina, mirisa i oblika koji se proizvode. No, ovdje vjerojatno i ima nečega. Prošle godine u Londonu moja prijateljica Marija je otkrila «Tampax» tampone, i sva oduševljena kupila svim svojim prijateljicama kutiju. No, negdje u avionu na povratku odlučila je da neće podijeliti te čarobne tampone, naime, oni su toliko dobri da ih se ne isplati dijeliti, pogotovo jer ih, navodno, nema u RH. Možda zvuči pomalo sebično, ali svatko tko je čuo Marijin oduševljeni usklik iz javnog WC-a u Regent Parku, u trenutku prve «aplikacije» čudotvornog tampona, shvatit će njenu odluku. Malo podsjeća na onu epizodu Seinfelda kada se Elainein omiljeni kontraceptiv prestao proizvoditi («Are you sponge worthy?»).

«Are the wings truly functional or have I fallen victim to a marketing hype?» Sheldon Cooper

Ali bez brige, postoje i znanstveni radovi koji se bave ulošcima. Tako je ustvrđeno da gotovo 90 % djevojaka zna da se radi o normalnom fiziološkom procesu u trenutku prve mjesečnice, no tek oko 40 % prvo obavijesti majku o prvoj mjesečnici. Također, ako vas je zanimalo, žena u prosjeku izgubi oko 51 gram krvi tijekom mjesečnice, žene koje koriste oralne kontraceptive oko 13 grama.

povezane vijesti


Iritacija kože

Iako je moguća pojava dermatitisa tijekom upotrebe uložaka to i nije česta pojava. Znanstvenici su usporedili upotrebu uložaka diljem svijeta i gledali razne etničke razlike s tim u svezi. Tako su uvidjeli kako najviše uloške tijekom dana mijenjaju Japanke, a Amerikanke i Europljanke su u sredini, dok u Nigeriji nešto rjeđe. Rezultati po pitanju osjetljivosti kože ipak se nisu pokazali bitnima. Iako bi crna koža trebala biti manje osjetljiva na iritaciju u odnosu na ostale, pojavnost iste nije važna. Unatoč smiješnim reklamama, žene diljem svijeta ipak preferiraju upotrebu novijih uložaka u odnosu na one «klasične».

Tamponi ili ulošci

Rezultati istraživanja u Americi na preko 1000 ispitanica, pokazala su da 40 % žena nije nikada koristilo tampon (unatoč tome što ih je dizajnirala žena ginekolog). Kada se uspoređivalo etničko podrijetlo došli su do zaključka da bjelkinje najviše koriste tampone isključivo ili češće, u kombinaciji s ulošcima. Crnkinje su u sredini što se tiče uporabe tampona a Meksikanke najmanje koriste tampone. Treba naglasiti da mlađe žene najviše koriste tampone, bez obzira na etničko podrijetlo.

Što se tiče seksualne orijentacije nema podataka o tome vole li lezbijke više tampone ili uloške, no pregledom raznih lezbijskih portala može se uvidjeti da je distribucija korištenja tih proizvoda jednaka dobnim i rasnim razlikama koje sam ranije spomenuo.

Tko je ona žena ginekolog?

Izum tampona za mjesečnicu pripisuje se dr. Judith Esser-Mittag koja je napravila dizajn tampona koji danas negdje 40tih godina 20tog stoljeća. Proučavajući žensku anatomiju došla je na ideju. Tamponima se navode kao uzrok mnogih zdravstvenih problema. Uglavnom se radi o raznim infekcijama i iritacijama kože, no detaljnija ispitivanja nisu našla jasnu povezanost.

Dok su tampone koristili još i u starom Egiptu (gurajući papirus u rodnicu), ulošci imaju nešto noviju povijest. Masovno su se počeli koristiti negdje krajem 19 stoljeća. Za izum su zaslužne medicinske sestre koje su počele koristiti gaze od celuloze kako bi spriječile svoje menstrualno krvarenje. Na taj način su otkrile sredstvo koje je lako za korištenje a opet dovoljno jeftino da se može baciti nakon uporabe. Ulošcima se općenito pripisuje manje problema s infekcijama, no nalaze se slučaji iritacije kože kod upotrebe.

The new kid on the block

Mooncup. Začudo nemrem pronaći niti jedan zabavan ‘rvacki prijevod ove stvarčice. (Mjesečeva šalica?! Menstrualno-krvni sakupljač?!) Uglavnom žene sve više i više, navodno, koriste mooncup. Što je to? To je menstrualni lijevak koji je oko 5 cm velik, napravljen od silikona. On se insertira unutar rodnice, nešto malo niže nego tampon. Mooncup ne upija menstrualnu krv kao što to radi tampon nego je sakuplja. Tvrdnja proizvođača je da na taj način uzrokuje manje iritacije i štedi novce. Ispada da samo u UK 4,3 milijarde potrošenih tampona i uložaka završi na smetlištima i ima ogromnu ulogu u zagađenju mora i zemlje. No, mooncup rješava i te probleme, jednom kada ga kupite možete ga koristiti koliko god želite. Morate samo svakih 4-8 sati izvaditi ga, isprati i on je spreman za ponovnu upotrebu (Može li u perilici za suđe?). Njegova je velika prednost što ga možete koristiti i dok plivate (Ovo ne bih komentirao.).

Mooncup i nije novi proizvod, navodno potječe još iz 1930. a naglu popularnost doživljava među menstruirajućim ekološki osviještenim ženama u 80tim godinama prošlog nam stoljeća. No da ne bude sve na reklami, postoje i novija znanstvena istraživanja koja su uspoređivala mooncup s tamponima i ulošcima. Ispitanice su izjavile kako mooncup curi 0,5 puta manje od ostalih proizvoda i zahtjeva 2,8 puta rjeđe mijenjanje. Također, 55% ispitanica bi nastavilo koristiti mooncup i dalje.

Treba spomenuti kako i uložak ima svoj ekološki osviješteni pandan. Riječ je o ulošku od pamuka koji se nakon menstruacije opere i može se ponovno koristit. Obično također ima «krila» ali nema ljepljivu trakicu nego gumbić.

Kraj

Poanta svih istraživanja i diskursa o proizvodima za menstruaciju jest da svaka žena mora naći ono što njoj najbolje odgovara. Ono oko čega se većina slaže jest da jednom kada žena nađe proizvod koji joj odgovara i rutinu korištenja ostaje vjerna tom proizvodu, stoga pažljivo birajte. Prva menstruacija je svakako prijelomni trenutak u životu svake žene i kao takav ga ne treba umanjivati ili trivijalizirati. U prilog tome govori i Muzej menstruacije koji je 1994. otvorio…muškarac. I to homoseksualac, umjetnik, Harry Finley iz čiste fascinacije ženama. Muzej se bavi proučavanjem povijesti proizvoda za menstruaciju, umjetničkim prikazom i pričama žena iz svih dijelova svijeta i sve to vezano uz menstruaciju.

Foto: babble.com


Komentirajte!

Unesite komentar ili trackback s drugih stranica. Komentare mozete pratiti i putem RSS kanala.

CAPTCHA Image
Refresh Image
*

Spam protection by WP Captcha-Free

NEWSLETTER

Vaša email adresa:

OMG!
Opasno Mudre Gej-novosti
Srđan Sandić
Hiperinflacija emocija


Kosmogina
Pitchkanterije


Igor Grabovac
Ružičasti stetoskop
Marino Čajdo
Cocktail


Dominik Colins
Qoohanje za romantike