FESTIVAL | QUEER-O-KLUB | RJEČNIK | VODIČ

Odložite ravnala!

objavljeno:

3. 09. 2010.


Is Bigger Better?


pita se Igor Grabovac

Ok, dakle sve ste izmjerili, napisali na «post it» i zalijepili na monitor. Nekima je ego narastao, drugi su pored centimetara na «post it» napisali: «it’s not the size of the boat but the motion of the ocean!». Nastavimo….

Jeste li se ikada zapitali koja je veza između veličine penisa i spolnih bolesti? Između veličine penisa i uloge u seksu ili zadovoljstva u životu? Niste? Na svu sreću neki jesu.

Bigger is better

Svima je jasno da pimpeki dolaze u svim veličinama i oblicima. Tradicionalno se veliki penis veže uz moć, potenciju, izdržljivost, plodnost pa čak i socijalni status. Danas takve stereotipe produbljuju i mediji kroz jasne veze veličine muškog spolovila i muževnosti ili spolnih sposobnosti. Zbog toga nije ni čudo da se redovito muškarci izjašnjavaju kako bi željeli veći penis. U ispitivanju koje je obuhvatilo 25594 muškaraca, 45 % muškaraca reklo je kako bi željelo veći penis, iako je 66 % ocijenilo svoj penis kao «prosječne veličine». Nadalje, manje od 1 % muškaraca izjavilo je kako bi željeli manji penis.

New York, New York

U New Yorku znanstvenike je interesiralo kako veličina penisa utječe na socijalne čimbenike. Smatra se kako su homoseksualni muškarci posebno pogodni za ovakve studije. Zašto? Homoseksualci su tijekom života imali više mogućnosti gledati druge penise i uspoređivati se sa drugim penisima, pardon muškarcima. Zbog te činjenice, sposobniji su ocijeniti što je točno «prosječno». Tisuću šezdeset i pet muškaraca dobi od 18 do 90 sudjelovalo je u istraživanju. Ukupno manje od 7 % muškaraca ocijenilo je svoj penis kao «ispod prosječnim», 53,9 % «prosječnih» i 35,5 % «iznad prosječnih» («Ahem!» op.a.). E sada počinje biti zanimljivo, 79 % «ispod prosječnih» muškaraca želi veći penis,  40,5 % «prosječnih», a isto tako i  14,7 % «iznad prosječnih». Također, 45 % muškaraca s «ispod prosječnim» laže o svojoj veličini, a isto radi i 38,6 % «prosječnih» i 30,1 % «iznad prosječnih». Dakle, koliko god da ste veliki ili mali, svi lažu jednako!

Everybody says: «Spolno prenosive bolesti!»

Nije nađena statistička povezanost između korištenja kondoma ili HIV statusa i veličine penisa. Također, nije bilo veze između veličine penisa i broja seksualnih partnera. No, muškarci s većim penisima češće su obolijevali od genitalnih bradavica (HPV) i genitalnog herpesa (HSV-2). Također u grupi velikih pimpeka češće se susreću gonoreja, klamidija i druge infekcije urinarnog trakta.

Zanimljivo je kako su muškarci s «ispod prosječnim» penisima generalno bili financijski slabijih mogućnosti od ostalih. Također, bili su manje zadovoljni svojim životom niti imali pozitivno viđenje budućnosti; češće su percipirali stigmatizaciju u društvu i bili osjetljiviji na nasilje.

Muškarci s «iznad prosječnim» penisom češće su prijavljivali probleme s kondomima. Iako je pokazano kako koriste kondome u jednakoj mjeri kao i ostali; žale se na određene probleme, npr. nemogućnosti povlačenja kondoma do korijena penisa ili slično.

Veličina i pozicija u seksu

Razmišljajući nekako logično pomislili bismo kako muškarci s manjim penisima uglavnom prakticiraju insertivnu poziciju («aktivnu»). Manji penis, vjerojatno znači i manje neugode ili boli prilikom analnog seksa. No, istraživanje je pokazalo obrnuto. Muškarci koji imaju generalno manje penise obično se identificiraju kao «pasivni». Ova poveznica pokazuje kako je veličina penisa i socijalna vrijednost veličine integrirana u pozicioniranje u seksu. Muškarci s većim penisima se percipira kao muževne i samim time njihova je uloga penetrativna. Nameče se pitanje koliko je takvo ponašanje socijalno skriptirano i je li imanjem manjeg penisa smanjena seksualna privlačnost i potencija? Je li muškarcima s manjim penisima nametnuta uloga koju inače ne bi prakticirali?

…motion of the ocean

U slučaju da je istina kako su muškarci s manjim penisima prisiljeni sa strane okoline u «pasivnu» seksualnu ulogu, takvo ponašanje dovodi do frustracija i nezadovoljstva, kako seksualnog tako i na ostalim životnim područjima. Zato se ne treba ni čuditi što tada ti muškarci imaju manje zadovoljstva i na drugim područjima života. Ono što istraživanja poput ovih i ostalih pokazuju je psihosocijalna opasnost kulturološki integriranih fraza poput «bigger is better». Posljedice takvih poruka mogu imati trajno negativne posljedice kako za psihičko tako i za fizičko zdravlje pojedinaca. Veličina je tako i tako nevažna, ono što su rezultati drugih istraživanja pokazali jest kako je 85 % žena zadovoljno veličinom penisa svojih partnera, ovo gotovo sigurno vrijedi i za homoseksualne parove.


Komentirajte!

Unesite komentar ili trackback s drugih stranica. Komentare mozete pratiti i putem RSS kanala.

CAPTCHA Image
Refresh Image
*

Spam protection by WP Captcha-Free

NEWSLETTER

Vaša email adresa:

OMG!
Opasno Mudre Gej-novosti
Srđan Sandić
Hiperinflacija emocija


Kosmogina
Pitchkanterije


Igor Grabovac
Ružičasti stetoskop
Marino Čajdo
Cocktail


Dominik Colins
Qoohanje za romantike