FESTIVAL | QUEER-O-KLUB | RJEČNIK | VODIČ

Na odvikavanju

objavljeno:

30. 08. 2010.

autor:Kako sam prestala pušiti…

Ne tako davno cigareta se u društvu smatrala privlačnom, pušilo se u kinima i autobusima, pa čak i na televiziji, no od razotkrivanja njezine štetnosti, ugled cigarete u društvu uvelike se srozao, a pušači se danas često tretiraju kao građani drugoga reda. Postoje pušači koji kažu da nikad nisu pokušali i da zapravo ni ne žele prestati pušiti, no većina uživatelja duhana koje poznajem bar su jednom pokušali, a neki i trajno uspjeli, utišati svoju strast i dokinuti svoju ovisnost. Moj prestanak, odnosno bolje je govoriti u množini, prestanke pušenja savršeno odražava izjava Marka Twaina koja kaže: “Prestati pušiti najlakša je stvar na svijetu. Ja sam to učinio već najmanje tisuću puta!”. U svom dvanaestogodišnjem pušačkom stažu u pravilnim se vremenskim razmacima od strastvene pušačice pretvaram u zagriženu nepušačicu. A onda, bude dovoljan jedan dim i ja se vratim na početak, a svaka cigareta u mom životu ponovo sjedne na svoje mjesto.

Kako?

Nema čarobnog odgovora na pitanje kako je najlakše prestati pušiti. Čula sam priče o ljudima koji se  jednog dana probude i više nikad ne stave cigaretu u usta, no puno češće borba s cigaretama nalikuje boksačkom meču s protivnikom teže kategorije. Kad mislite da ste ga nadmudrili brzinom i spretnošću, on vas nokautira jednim potezom. Na tržištu se nudi nekoliko zanimljivih pomoći za odvikavanje od pušenja poput hipnoze i akupunkture, a kao najpoznatija knjiga te tematike smatra se „Easy way to stop smoking“ (Lako je prestati pušiti) Allena Carra. Da ne bi ispalo da sam pušenje pobijedila samo svojom čvrstom voljom, moram priznati da  mi u prvim danima odvikavanja dosta pomognu Nicorette (žvakaće s nikotinom). Ovaj put je od moje posljednje cigarete prošlo deset dana i osim par pohotnih pogleda upućenih ljudima koji motaju duhan, dosta dobro kontroliram želju. Što se fizičkog dijela tiče, tijelo mi proživljava pravi pakao – jaki kašalj, povišena temperatura, upala grla, upala sinusa…
Iako znaju da je pušenje direktno povezano s rakom različitih dišnih organa, da udvostručuje rizik od srčanog infarkta, da pušači brže stare i umiru mlađi (na svakoj kutiji cigareta ili pakiranju duhana to piše jasno i glasno), pušači kao da su u stalnom poricanju činjenica. Duhanski dim koji strastveno uvlače sadržava oko četiri tisuće različitih kemijskih spojeva, a samo u Europi od posljedica pušenja godišnje umire oko 500.000 ljudi, što je čitav jedan grad veličine Splita!  Ako već ne zbog zdravlja, novci, posebno kad se šuška o novom poskupljenju cigareta, također mogu biti dobar motiv za prestanak pušenja. Ako se malo poigrate brojkama, shvatit ćete da ste do sada popušili sigurno  jedan auto, a možda čak i omanji stan.

Teže od fizičke ovisnosti čini se da je razbiti rituale koje svaki pušač  veže uz pušenje. Cigareta uz kavu, cigareta uz čašu dobrog vina, cigareta uz knjigu. Moje tri najdraže cigarete su cigareta nakon jela, cigareta nakon plivanja u moru i cigareta u pauzama od vođenja ljubavi. Poseban ritual je i samo motanje cigarete, postavljanja rizle i filtera, grabljenje točno određene količine duhana, nježno oblikovanje duhana između palca i kažiprsta, brzi pokret savijanja papira, lizanje ljepila i, konačno, cigareta je gotova.

Zašto?

Svako moje prestajanje imalo je različitu motivaciju. Jedan put bilo je to iskustvo u slovenskom casinu u kojem je prostor za pušenje nalikovao vitrini u sredini prostorije u kojoj su pušači izgledali kao izlošci u muzeju. Iskreno, ovaj put za odluku o prestanku zaslužni su zubi. Odjednom sam počela buljiti u zube svih svojih prijatelja pušača i čuditi se nijansama žute boje. Osjećaj krivnje rastao je sa svakom novom pripaljenom cigaretom i onda, jedno jutro, pri izlasku iz kuće do tada neizostavne cigarete nisam ponijela sa sobom.

Blagodati prestanka pušenja bivši pušač počinje osjećati već nakon nekoliko dana. Ujutro u ustima nema više okus kao da je cijelu noć  lizao pepeljare, a stan i odjeća mirišu. Okusi hrane postaju intenzivniji pa mi se dogodilo da sam usred restorana počela gotovo uzdisati od užitka. Hrana, nažalost, zna poslužiti i kao neka vrsta supstitucije za cigarete pa valja očekivati nekoliko kilograma gore na vagi. Jedini savjet koji mogu dati jest taj da umjesto čokolade i keksa grickate mrkvu i jabuku.

Najteži test i najveća kušnja za novopečenog nepušača je neka izvanredna stresna situacija. Koliko god dugo čekali, nećete dočekati neko mirno životno razdoblje u kojemu bi se one mogle izbjeći. Nešto uvijek iskrsne i u tom prijelomnom trenutku treba izdržati stoički. U mom prvom tjednu prestanka život mi se okrenuo naglavačke, no (još uvijek) nisam zapalila. I dok jedva uspijevam tipkati od novog napada kašlja, mogu reći da moj meč još uvijek traje…


Komentirajte!

Unesite komentar ili trackback s drugih stranica. Komentare mozete pratiti i putem RSS kanala.

CAPTCHA Image
Refresh Image
*

Spam protection by WP Captcha-Free

NEWSLETTER

Vaša email adresa:

OMG!
Opasno Mudre Gej-novosti
Srđan Sandić
Hiperinflacija emocija


Kosmogina
Pitchkanterije


Igor Grabovac
Ružičasti stetoskop
Marino Čajdo
Cocktail


Dominik Colins
Qoohanje za romantike